126. година од рођења Андрића

Полагањем цивјећа испред Спомен-обиљежја Иви Андрићу код ћуприје на Дрини и код споменика писцу у комплексу Андрићграда у Вишеграду ученици Средње школе која носи име српског књижевника су обиљежили 126 година од његовог рођења.

Република Српска 09.10.2018 | 15:36
126. година од рођења Андрића
Директори школе `Иво Андрић` Дивна Васић је одржала час о Андрићу у коме је истакла његову приврженост Вишеграду и завичају.

"Андрић је рано дјетињство провео у Вишеграду гдје је завршио и четири разреда основне школе. Његовао је везе са својим завичајем, посебно са вишеградском гимназијом која располаже са драгоцјеном документацијом и преписком са славним писцем", рекла је Васићева.

Она је додала да Андрић никада није пропустио прилику да гимназији честита празнике или да прими делегације из Вишеграда за његов рођендан.

"Цјелокупан износ књижевне награде за роман "Госпођица" од сарајевске "Свјетлости" у износу од 200.000 тадашњих динара је поклонио гимназији у Вишеграду с поруком да се та средства употријебе за набавку књига и учила", навела је Васићева.



Она је подсјетила да је Андрић три пута, послије добијања Нобелове награде за књижевност посјетио Вишеград.

"Било је то 1953, 1963 и 1972.године и тада је боравио у учионици са ученицима и професорима о чему свједоче и фотографије у школском љетопису", нагласила је Васићева.

Полагању цвијећа на Андрићеве споменике присуствовала је и делегација ученика и професора из Средње школе `Лукијан Мушицки` из Темерина у Србији.

Директор ове школе Миломир Радић са Васићевом је потписао протокол о сарадњи ове двије школске установе која ће се огледати у размјени ученика и писању и реализацији заједничких пројеката у оквиру програма о међуграничној сарадњи.

Даанас је и Дан Средње школе `Иво Андрић` који је свечано прослављен.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СОКРАТ

09.10.2018 17:05

ДИВНА ТРАДИЦИЈА И ТРЕБА ЈЕ ПОСТОВАТИ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ