126. godina od rođenja Andrića

Polaganjem civjeća ispred Spomen-obilježja Ivi Andriću kod ćuprije na Drini i kod spomenika piscu u kompleksu Andrićgrada u Višegradu učenici Srednje škole koja nosi ime srpskog književnika su obilježili 126 godina od njegovog rođenja.

Republika Srpska 09.10.2018 | 15:36
126. godina od rođenja Andrića
Direktori škole `Ivo Andrić` Divna Vasić je održala čas o Andriću u kome je istakla njegovu privrženost Višegradu i zavičaju.

"Andrić je rano djetinjstvo proveo u Višegradu gdje je završio i četiri razreda osnovne škole. Njegovao je veze sa svojim zavičajem, posebno sa višegradskom gimnazijom koja raspolaže sa dragocjenom dokumentacijom i prepiskom sa slavnim piscem", rekla je Vasićeva.

Ona je dodala da Andrić nikada nije propustio priliku da gimnaziji čestita praznike ili da primi delegacije iz Višegrada za njegov rođendan.

"Cjelokupan iznos književne nagrade za roman "Gospođica" od sarajevske "Svjetlosti" u iznosu od 200.000 tadašnjih dinara je poklonio gimnaziji u Višegradu s porukom da se ta sredstva upotrijebe za nabavku knjiga i učila", navela je Vasićeva.



Ona je podsjetila da je Andrić tri puta, poslije dobijanja Nobelove nagrade za književnost posjetio Višegrad.

"Bilo je to 1953, 1963 i 1972.godine i tada je boravio u učionici sa učenicima i profesorima o čemu svjedoče i fotografije u školskom ljetopisu", naglasila je Vasićeva.

Polaganju cvijeća na Andrićeve spomenike prisustvovala je i delegacija učenika i profesora iz Srednje škole `Lukijan Mušicki` iz Temerina u Srbiji.

Direktor ove škole Milomir Radić sa Vasićevom je potpisao protokol o saradnji ove dvije školske ustanove koja će se ogledati u razmjeni učenika i pisanju i realizaciji zajedničkih projekata u okviru programa o međugraničnoj saradnji.

Daanas je i Dan Srednje škole `Ivo Andrić` koji je svečano proslavljen.



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SOKRAT

09.10.2018 17:05

DIVNA TRADICIJA I TREBA JE POSTOVATI!!!!!

ODGOVORITE