Цијело швајцарско село постаје јединствени хотел

Мало живописно село Корипо, у долини Верзаска, у швајцарском кантону Тичино, једна је од најмањих општина у тој земљи, коју насељава само 12 становника.

Путовања 09.10.2018 | 11:55
Цијело швајцарско село постаје јединствени хотел
Некада је то била просперитетна заједница, али као и многа алпска села, доживело је године опадања када су млађе генерације почеле масовно да се селе у градове у потрази за бољим друштвеним, образовним и пословним могућностима. 

Преостали мештани се сада боре да сачувају своје место од изумирања, претварајући цело село у сезонски хотел. 

Корипо се налази на југу Швајцарске, у једином кантону у коме је званични језик италијански. Некада је, на свом врхунцу, имало више од 300 становника, али се његова популација стално смањивала у последњих 200 година. 

Иако је село данас спало на само 12, углавном старијих, мештана, од којих су већина пензионери, сви они напорно раде како би свом месту обезбедили будућност.

 Корипо је 1975. године освојио европску награду за заштиту и очување споменика и културног наслеђа. Награда је охрабрила мештане да оснују Корипо фондацију, која се и данас бави очувањем наслеђа, настојећи да месту обезбеди будућност претварајући га у јединствени туристички пројекат у тој регији. 

Пројекат под називом "Алберго Цориппо" (итал. Хотел Корипо) инспирисан је сличним концептом, такозваних, разбацаних хотела, и већ је примењен у неким деловима Италије, али никада до сада у Швајцарској.

 Идеја претварања целог села у хотелски комплекс подразумева да ће ресторан на главном тргу бити претворен у рецепцију и салу за ручавање. Сам трг ће бити нека врста фоајеа из кога ће се улицама - "ходницима" стизати до једне од 60 камених кућица које ће бити претворене у хотелске собе, уређене у аутентичном рустичном локалном стилу. 

Даљи планови предвиђају претварање гладске куће и локалне цркве у места за окупљање људи под отвореним небом, увођење услуга превоза и туристичких тура разгледања околине, посете музејима, као и часове кувања.

Уколико се почетни планови остваре, у плану је реконструкција и осталих објеката, као што су стара пекара и сеоски млин, као и сушара за кестење, али и обнова гајења заборављених култура. 

Пројекат мештана Корипа за оживљавање ниховог месташцета добио је "Награду за иновацију" швајцарског удружења хотелијера и ресторатера, и подршку туристичке организације Тичина као савршено место за "дигитални детокс".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

оаза

10.10.2018 10:52

прелијепо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Холx

10.10.2018 16:28

шта ти знаш,боте

ОДГОВОРИТЕ