Тајне Емеријеве мини-револуције у Арсеналу...

Другачије од Венгера, без пића пуних шећера, уз теретану на отвореном! Ту је и посебан однос са играчима…

Фудбал 10.10.2018 | 00:00
Тајне Емеријеве мини-револуције у Арсеналу...
Отишао је Сер Алекс Фергусон из Манчестер Јунајтеда, знамо шта се догодило. Распад система. Отишао је Арсен Венгер из Арсенала, многи су очекивали исти сценарио. Можда и гори. Не значи да неће бити тако, ово је тек почетак сезоне и не треба журити са преурањеним прогнозама и оценама, али ово како за сада Тобџије изгледају са Унајем Емеријем обећава. Довољно је рећи девет победа заредом у свим такмичењима. Довољно да констатујемо да је унео мини-револуцију на Емирејтс.

Британски Дејли мејл се позабавио овом темом, односно чињеницом да је Емери брзо успоставио ауторитет у Арсеналу. Рецепт је једноставан - победе, победе, победе... Девет таквих у низу и Тобџије су на четвртом месту у Премијер лиги. Навијачи певају "Вратио се Арсенал".

Услов свих предуслова код Емерија је јак тренинг, пише Мејл. Шпанац је увео прецизне, напорне тренинг сесије и то је појединачно највећи заокрет у односу на Венгерову еру. Тренинзи се раде у високом напону и врло су компетитивни.

Емери верује да тренинг треба да буде одраз у огледалу за утакмице.

Шпанац је захтевао и добио спољну теретану која је близу тренинг терена за први тим. Покривена је шатором и допушта играчима да брзо стигну од терена до дрилова снаге. Док су још "загрејани". Бивши тренер Севиље зна да његови играчи морају да задрже кардиоваскуларни ниво који ће им допустити да играју пресинг током утакмице.

Такође, Емери је увек поподневне тренинге како би они били што ближи времену када се одиграва утакмица. Верује да тако може боље да спреми играче на све услове. Био је то помало културални шок за играче који су навикли на Венгерове јутрање тренинге од 10 сати ујутру. Али, девет победа касније, почела је да им се допада та идеја. Арсенал тренира на Емирејтсу дан пре утакмица, такође да би се што боље спремили на услове који их чекају на мечу.

Још једна мала разлика у односу на Венгерове методе је што је Емери дао слободно својим играчима после напорног пута у Азербејџан. Све је то дало резултате.

Како изгледа Емеријев однос са играчима?

Па, пре свега промена је у опхођењу у односу на великог претходника. Венгер је волео да држи опуштену атмосферу и да тако релаксира играче пред дуеле, а Емери скоро да нема однос са њима. Држи се својих помоћника у стручном штабу и са њима највише проводи време. То има мало везе и са тим што Емери и даље не говори савршено енглески језик, па и даље иде на часове како би га усавршио.

Нема проблем да уђе у конфликт са играчима, имао је и два телефонска разговора током лета када је саопштио играчима да су вишак, као што нема проблем да измени главне играче као што су Озил и Ремзи и да покаже да нема недодирљивих.

Када се дође до терена и утакмица, ту се онда све своди на то да мораш да постигнеш гол да би имао шансу да добијеш. Прва Емеријева жеља је била да пробуди Пјера Емерика Обамејана и АлександреаЛаказета.

Клуб је инвестирао преко 100.000.000 фунти на ова два играча и Шпанац је добио задатак да их некако упари да могу да функционишу добро у тандему. Овај дуо је дао 11 голова у тандему што је само убирање плодова са доброг рада на тренинзима.  Воли да игра до ноге, али са конкретном завршницом. То се видело код сјајног тимског гола против Фулама у тријумфу од 5:1.

“Добра је сарадња са Обамејаном. Он ми је као брат. Свакога дана разговарамо, волимо да радимо заједно", рекао је Лаказет после Фулама.

На крају, Шпанац се позабавио и оним најситнијим детаљима. Забранио је играчима да у тренинг центру користе пића која садрже много шећера. Дакле, популарна газирана пића добро-дошла.

Све ове методе могу да пруже добре резултате на крају сезоне. За сада Тобџијама иде добро, девет везаних победа нису имали од 2015. године. Види се и побољшање у односу на прва два меча, посебно у односу на онај отварајући у сезони против Ситија.

У Арсеналу размишљају о свему мирне главе, иако су срећни због низа од девет победа.

"Рано је причати о пласману у најбоље четири екипе. Морамо мирно да радимо као што смо и радили до сада и сезоне је добро почела због тога. Радићемо као до сада, па ћемо видети на крају сезоне. Тимски дух је добар, а када побеђујете онда је још бољи. Уживамо у свему, радимо добро и желимо овако да наставимо", рекао је Лаказет.

За сада Емеријеве методе дају резултат. Али, црта ће се подвући на крају сезоне. 

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар