Tajne Emerijeve mini-revolucije u Arsenalu...

Drugačije od Vengera, bez pića punih šećera, uz teretanu na otvorenom! Tu je i poseban odnos sa igračima…

Fudbal 10.10.2018 | 00:00
Tajne Emerijeve mini-revolucije u Arsenalu...
Otišao je Ser Aleks Ferguson iz Mančester Junajteda, znamo šta se dogodilo. Raspad sistema. Otišao je Arsen Venger iz Arsenala, mnogi su očekivali isti scenario. Možda i gori. Ne znači da neće biti tako, ovo je tek početak sezone i ne treba žuriti sa preuranjenim prognozama i ocenama, ali ovo kako za sada Tobdžije izgledaju sa Unajem Emerijem obećava. Dovoljno je reći devet pobeda zaredom u svim takmičenjima. Dovoljno da konstatujemo da je uneo mini-revoluciju na Emirejts.

Britanski Dejli mejl se pozabavio ovom temom, odnosno činjenicom da je Emeri brzo uspostavio autoritet u Arsenalu. Recept je jednostavan - pobede, pobede, pobede... Devet takvih u nizu i Tobdžije su na četvrtom mestu u Premijer ligi. Navijači pevaju "Vratio se Arsenal".

Uslov svih preduslova kod Emerija je jak trening, piše Mejl. Španac je uveo precizne, naporne trening sesije i to je pojedinačno najveći zaokret u odnosu na Vengerovu eru. Treninzi se rade u visokom naponu i vrlo su kompetitivni.

Emeri veruje da trening treba da bude odraz u ogledalu za utakmice.

Španac je zahtevao i dobio spoljnu teretanu koja je blizu trening terena za prvi tim. Pokrivena je šatorom i dopušta igračima da brzo stignu od terena do drilova snage. Dok su još "zagrejani". Bivši trener Sevilje zna da njegovi igrači moraju da zadrže kardiovaskularni nivo koji će im dopustiti da igraju presing tokom utakmice.

Takođe, Emeri je uvek popodnevne treninge kako bi oni bili što bliži vremenu kada se odigrava utakmica. Veruje da tako može bolje da spremi igrače na sve uslove. Bio je to pomalo kulturalni šok za igrače koji su navikli na Vengerove jutranje treninge od 10 sati ujutru. Ali, devet pobeda kasnije, počela je da im se dopada ta ideja. Arsenal trenira na Emirejtsu dan pre utakmica, takođe da bi se što bolje spremili na uslove koji ih čekaju na meču.

Još jedna mala razlika u odnosu na Vengerove metode je što je Emeri dao slobodno svojim igračima posle napornog puta u Azerbejdžan. Sve je to dalo rezultate.

Kako izgleda Emerijev odnos sa igračima?

Pa, pre svega promena je u ophođenju u odnosu na velikog prethodnika. Venger je voleo da drži opuštenu atmosferu i da tako relaksira igrače pred duele, a Emeri skoro da nema odnos sa njima. Drži se svojih pomoćnika u stručnom štabu i sa njima najviše provodi vreme. To ima malo veze i sa tim što Emeri i dalje ne govori savršeno engleski jezik, pa i dalje ide na časove kako bi ga usavršio.

Nema problem da uđe u konflikt sa igračima, imao je i dva telefonska razgovora tokom leta kada je saopštio igračima da su višak, kao što nema problem da izmeni glavne igrače kao što su Ozil i Remzi i da pokaže da nema nedodirljivih.

Kada se dođe do terena i utakmica, tu se onda sve svodi na to da moraš da postigneš gol da bi imao šansu da dobiješ. Prva Emerijeva želja je bila da probudi Pjera Emerika Obamejana i AleksandreaLakazeta.

Klub je investirao preko 100.000.000 funti na ova dva igrača i Španac je dobio zadatak da ih nekako upari da mogu da funkcionišu dobro u tandemu. Ovaj duo je dao 11 golova u tandemu što je samo ubiranje plodova sa dobrog rada na treninzima.  Voli da igra do noge, ali sa konkretnom završnicom. To se videlo kod sjajnog timskog gola protiv Fulama u trijumfu od 5:1.

“Dobra je saradnja sa Obamejanom. On mi je kao brat. Svakoga dana razgovaramo, volimo da radimo zajedno", rekao je Lakazet posle Fulama.

Na kraju, Španac se pozabavio i onim najsitnijim detaljima. Zabranio je igračima da u trening centru koriste pića koja sadrže mnogo šećera. Dakle, popularna gazirana pića dobro-došla.

Sve ove metode mogu da pruže dobre rezultate na kraju sezone. Za sada Tobdžijama ide dobro, devet vezanih pobeda nisu imali od 2015. godine. Vidi se i poboljšanje u odnosu na prva dva meča, posebno u odnosu na onaj otvarajući u sezoni protiv Sitija.

U Arsenalu razmišljaju o svemu mirne glave, iako su srećni zbog niza od devet pobeda.

"Rano je pričati o plasmanu u najbolje četiri ekipe. Moramo mirno da radimo kao što smo i radili do sada i sezone je dobro počela zbog toga. Radićemo kao do sada, pa ćemo videti na kraju sezone. Timski duh je dobar, a kada pobeđujete onda je još bolji. Uživamo u svemu, radimo dobro i želimo ovako da nastavimo", rekao je Lakazet.

Za sada Emerijeve metode daju rezultat. Ali, crta će se podvući na kraju sezone. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar