Алкасеровање - голгетерски терор који траје!

Шест голова за само 81 минут, повратак у репрезентацију Шпаније и довољно разлога да се на Ноу Кампу запитају да ли су се огрешили о овог момка?!

Фудбал 09.10.2018 | 23:15
Алкасеровање - голгетерски терор који траје!
Готово 350 нових речи додато је у последње издање Оксфордског енглеског речника, али се десила и једна омашка. Превидели су нови глагол германизам - "алкасеровати" - што значи ући с клупе и постићи два или три гола. Када се то деси обично сте "алкасеровани" и то је израз којим се у бундеслигашким круговима говори о последњем достигнућу нове нападачке звезде Борусије из Дортмунда Пака Алкасера, који је обележио минули фудбалски викенд у Европи.

Дортмунд је губио са 1:0 пред својим Жутим зидом и на свом Вестфалену од Аугзбурга, а фудбалер на позајмици из Барселоне узвратио је на поверењу тренеру Лусијану Фавру сензационалним хет-триком у завршници утакмице. Његов најлепши тренутак био је трећи погодак за победу из слободњака са преко 25 метара.

Алкасер тренутно седи на врху бундеслигашке листе стрелаца, иако ниједном није био стартер за Борусију ове сезоне! Постигао је шест голова за само 81 минут што нико никада пре њега није урадио и чиме је ушао у историју немачког фудбала.

"Причао сам с Паком пре утакмице. Знам добро шта је све у могућности да уради када је у топ форми. Више од три године није одиграо целих 90 минута. Направили смо добар, врло добар трансфер, са њим је све лакше, а и он сам осећа немачки фудбал на прави начин", рекао је тренер Фавр после тријумфа над Аугзбургом од 4:3.

У тренутној форми Алкасер би вероватно могао целе сезоне да улази на терен као резерва и опет би пробио границу од 30 голова која је најчешће довољна за Торјäгерканоне (минијатурни топ који се додељује најбољем стрелцу у Бундеслиги).

Само погледајте цифре и статистику.

У трећем колу и тријумфу над Ајнтрахтом из Франкфурта, на дебију, за 19 минута на терену уписао се у стрелце. У претходном бунделсигашком колу на гостовању у Леверкузену, погодио је два пута у последњих девет минута за преокрет и тријумф од 4:2. У једином мечу као стартер погодио је за Борусију против Монака у Лиги шампиона, пре него што је у суботу поподне поново улазећи с клупе направио спектакл и подигао публику на ноге.

Алкасерова прва два гола била су реакција искусног голгетера, који је само требало да спроведе лопту у мрежу после одличне акције. Само 120 секунди након што је заменио Макимилијана Филипабоцнуо је лопту на пас Џејдона Санча. Инстинкт сјајног голгетера потврдио је и 18 минута касније после центаршута Португалца Рафаела Герера, али ни ту није био готов.

Без обзира што је Михаел Грегорич већ видео како са саиграчима носи бод у Баварску поново је на сцену ступио Борусијин Пакмен. Након што је Ашраф Хакими изборио слободан ударац са 25 метара, Алкасер је ноншалантно узео залет и матирао голмана гостију Лутеа пред Жутим зидом бацивши навијаче Милионера у потпуну екстазу. Аугзбург је стварно био "алкасерован".

"Сећам се како је на првом тренингу постигао неколико голова из слободњака. Само је послагао лопту за лоптом у мрежу. Сви смо се у суботу надали да ће поновити то. И он је то урадио. Ушао је у игру и за 30 или 35 минута постигао три гола. Шта да кажете? Не може боље од тога", тврди капитен Борусије Марко Ројс.

Или можда може и боље? Алкасерових шест голова за 81 минут у Бундеслиги - укључујући три наступа као резерва - опет су га лансирали испред доскорашњих саиграча и конкурената из Барселоне Луиса Суареза (три гола за 569 минута) и Лионела Месија (шест за 665 минута) ако гледамо однос погодака и времена проведеног на терену.

Фантастично достигнуће, посебно ако знамо и да се ради о двојици фудбалера због којих је Алкасеримао подређену улогу на Ноу Кампу што је натерало Барселону да га фактички баци у наручје Борусији на једногодишњу позајмицу прошлог лета.

Алкасер, наравно, не може бити срећнији због тога.

"Волим Дортмунд и живот у њему. Дајем голове, играмо прелепо и осећа се хармонија у тиму. То је и најважније, важније од тога да ли ја постижем голове или не. Могу да замислим да останем овде знатно дуже и више од једне сезоне. Сада идем најпре кући у Шпанију да видим своју ћеркицу, а чека ме и репрезентација. Али, не брините, враћам се сигурно кроз две недеље", поручио је Пако Алкасер.

Реално, и није постојао бољи начин за некадашњег нападача Валенсије да дочека октобарску репрезентативну паузу. Не само због последњег хет-трика већ и генералне еуфорије која се подигла због њега у свету фудбала. На неких 12 дана моћи ћемо да одморимо и ми и Пако Алкасер, али не и фудбалери Штутгарта, које у следећем колу очекује сусрет са водећим голгетером Бундеслиге.

Биће то као да мораш на ручак код таште. Не иде ти се, али мораш, без обзира што је овај Пакоспреман да решета јако...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар