ПЛ - Клоп и Пеп у шоку: Похлепни Махрез разгалио "Енфилд"!

Махрез се избламирао из пенала – "нула" Ливерпула и Ситија! Фудбалери Ливерпула и Манчестер ситија на Енфилду су одиграли без голова у последњем мечу осмог кола Премијер лиге.  Свакако да је Гвардиоли било теже да разуме због чега је после осам година одиграна утакмица без голова између два сјајна тима.  

Фудбал 07.10.2018 | 22:40
ПЛ - Клоп и Пеп у шоку: Похлепни Махрез разгалио "Енфилд"!
Меч је почео у веома брзом ритму, који је недуго затим опао и није створено пуно прилика.

Обе екипе су на овај дерби дошле без пораза у Премијер лиги, а тако је и остало после меча.

Ливерпулов пресинг по целом терену виђен је још једанпут, али је бековски тандем Ситија Вокер-Менди био доста дефанзиван и није отварао простор за Клопове крилне нападаче. 

Није виђено пуно прилика у првом полувремену, практично ниједна велика, а Ловрен је могао да буде трагичар јер је његов старт над Серхијом Агуером окарактерисан као недовољан за пенал од стране судије Мартина Еткинсона. 

На полувреме се отишло без голова, али и без правих шанси. 

Почетак другог дела игре био је слика првог. Ливерпул је изашао мотивисанији, покушао са пресингом, али као у првом остао без учинка. 

Ритам је и даље био спор, није било пуно ризика ни са једне ни са друге стране, али је Сити полако, али сигурно, преузимао иницијативу. 

Оба менаџера су средином друге деонице меча увела своје "џокере" – за "Грађане" је ушао Габријел Жезус уместо Агуера, док је Данијел Стариџ заменио Роберта Фирмина на другој страни.

Ипак, то није помогло да се створе неке веће прилике, све до 86. минута када је Вирџил ван Дајк оборио Лироја Санеа у свом казненом простору, а Еткинсон, уз мало колебања, досудио једанаестерац.

Лопту је на белу тачку ставио алжирски репрезентативац Ријад Махрез, међутим није био довољно сконцентрисан и пенал је извео катастрофално, далеко изнад гола.

Након пенала није остало пуно времена, а практично се није десило ништа вредно помена и оба тима су изгледала задовољна бодом, можда мало више екипа Пепа Гвардиоле, с обзиром да извукла реми на веома неугодном гостовању.

Сити и Ливерпул сада деле прво место са Челсијем и имају учинак од по шест победа и два ремија после осам одиграних кола Премијер лиге.

Тек замењени Серхио Агуеро посматрао је са клупе колегу који га је одменио у нападу, Габријела Жезуса, како узалуд тужним погледом тражи Пепа Гвардиолу.

Најбоља шанса за гол коју неки тим може да добије отишла је у неповрат након што се претерано самоуверени Ријад Махрез дрзнуо да прекрши менаџерове инструкције и буквално "узме" лопту испред збуњеног Жезуса.

Након што у две одличне шансе није успео да погоди мрежу, скупо појачање шампиона Енглеске разгалило је "Енфилд" ове недеље предвече ударцем који је завршио на трибини иза гола Алисона Бекера:

Ливерпул - Манчестер сити 0:0 у једном од највећих дербија Премијер лиге ове сезоне, у ком је Мохамед Салах наговестио излазак из форме, бар код кретања, хитрине и пријема лопте, али не и у завршници о којој ће Гвардиола свакако разговарати са својим "раштимованим" левоногим нападачем, Махрезом.

Од играча које су Клоп и Гвардиола данас имали на клупама могао би да се састави овакав тим: Мињоле - Александер-Арнолд, Компани, Отаменди, Данило - Фабињо, Кеита, Сане - Шаћири, Габријел Жезус, Стариџ.

Њих двојица имала су по три велике прилке за гол, од којих Алжирац последњу и најбољу у 86. минуту, када је најслабији актер меча, арбитар Мартин Еткинсон, видео мали али реалан прекршај изврсног Вирџила ван Дајка над тек уведеним Леројом Санеом.

У вероватно јединој важној одлуци за коју је био у праву, Еткинсон је на запрепашћење домаћих навијача показао на белу тачку, а одатле је ударац за прву победу "грађана" на култном стадиону од 2003. године одлетео високо изнад пречке.

Била је то најбоља шанса на утакмици у којој је у првом полувремену, док је све прштало у судару "гегенпресинга" и "тика-таке", виђено тек три шута на гол, од којих је Салахов за раних 0:1 био најопаснији и недовољно прецизан да би се савладао Едерсон.

У другом полувремену, након што је Клоп после пола сата игре морао да направи непланирану измену због повреде Џејмса Милнера и на терен пошаље ровитог Набија Кеиту, играло се отвореније и виђено је више ситуација вредних помена у којима су по правилу последњу реч имали Алжирац и Египћанин. 

* ово је први реми ова два ривала без постигнутог гола још од фебруара 2010, када су мреже мировале у Манчестеру. Прошле сезоне, у четири незаборавна дуела виђено је 18 голова, четири и по у просеку. Сити је добио први дуел 5:0, уследио је Ливерпулов реванш у првенству резултатом 4:3, па "дупла" победа у четвртфиналу Лиге шампиона, 3:0 и 1:2 *

У 61. Махрез је искоса са леве стране шутирао поред гола, у 64. Салах са своје позиције слабо "заврнуо" и погодио Едерсона, након чега је у 67. фантастично истрчао контру и примио дуг пас тако да себи створи шансу какву је рутински решавао прошле сезоне, али је тукао као онај Салах из Челсија. 

Ред је потом поново дошао на Махреза, којег је у 75. зауставио Алисон сјајном интервенцијом на ударац по земљи са десне стране, а у 86. као да га је зауставила карма коју је нарушио непотребним самоистицањем који је екипу коштао првог места. 

На њему ће боравити чак три тима, једина непоражена ове сезоне, док нестрпљиво будемо чекали наставак трке током двонедељне паузе због УЕФА лиге нација: 

1. Манчестер сити (21:3) 20
2. Челси (18:5) 20
3. Ливерпул (15:3) 20

"Редси" су после седам узастопних тријумфа на старту сезоне везали четири меча без победе: Челси 1:2 (Лига куп), Челси 1:1 (Премијер лига), Наполи 1:0 (Лига шампиона), Манчестер сити 0:0 (Премијер лига), док су шампиони прекинули низ од четири победе започет после јединог пораза у сезони до сада, од Лиона резултатом 1:2 (Лига шампиона). 

Манчестер сити последњи пут победио је Ливерпул на "Енфилду" у мају 2003. када је резултат после шокантног преокрета био 1:2 (Барош 59 - Анелка пен 73, 90). Бенитез је извео поставу: Дудек - Траоре, Карагер, Хипија, Рисе - Хаман, Џерард, Марфи - Дијуф, Барош, Овен, док му је Киген супротставио састав: Шмајхел - Сомеј, Дан, Дистан, Јенсен - Рајт-Филипс, Бартон, Хорлок, Бенарбија - Фаулер, Анелка. Од тада, Ливерпул је добио 15 мечева, а четири су завршена ремијем.

Парови и резултати 8. кола Премијер лиге

недеља

Фулам - Арсенал 1:5 (1:1)
/Ширле 44 - Лаказет 29, 49, Рамзи 69, Обамејанг 79, 90+1/

Саутемптон - Челси 0:3 (0:1)
/Азар 30, Баркли 57, Мората 90+1/

Ливерпул - Манчестер сити 0:0

субота

Барнли - Хадесфилд 1:1 (1:0)
/Воукс 20 - Шиндлер 66/

Кристал Палас - Вулверхемптон 0:1 (0:0)
/Дохерти 56/

Лестер - Евертон 1:2 (1:1)
/Переира 40 - Ришарлисон 7, Сигурдсон 77/

Тотенхем - Кардиф 1:0 (1:0)
/Дајер 8/

Вотфорд - Борнмут 0:4 (0:3)
/Брукс 14, Кинг 33п, 45, Вилсон 46/

Манчестер јунајтед - Њукасл 3:2 (0:2)
/Мата 70, Марсијал 76, Санчез 90 - Кенеди 7, Муто 10/

одиграно у петак:

Брајтон - Вест Хем 1:0 (1:0)
/Мареј 25/

Табела: Манчестер сити 20, Челси 20, Ливерпул 20, Арсенал 18,Тотенхем 18, Борнмут 16, Вулверхемптон 15,  Манчестер јунајтед 13, Вотфорд 13, Лестер 12, Евертон 12,  Брајтон 8, Барнли 8, Кристал Палас 7, Вест Хем 7, Саутемптон 5, Фулам 5, Хадерсфилд 3, Њукасл 2, Кардиф 2.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар