PL - Klop i Pep u šoku: Pohlepni Mahrez razgalio "Enfild"!

Mahrez se izblamirao iz penala – "nula" Liverpula i Sitija! Fudbaleri Liverpula i Mančester sitija na Enfildu su odigrali bez golova u poslednjem meču osmog kola Premijer lige.  Svakako da je Gvardioli bilo teže da razume zbog čega je posle osam godina odigrana utakmica bez golova između dva sjajna tima.  

Fudbal 07.10.2018 | 22:40
PL - Klop i Pep u šoku: Pohlepni Mahrez razgalio "Enfild"!
Meč je počeo u veoma brzom ritmu, koji je nedugo zatim opao i nije stvoreno puno prilika.

Obe ekipe su na ovaj derbi došle bez poraza u Premijer ligi, a tako je i ostalo posle meča.

Liverpulov presing po celom terenu viđen je još jedanput, ali je bekovski tandem Sitija Voker-Mendi bio dosta defanzivan i nije otvarao prostor za Klopove krilne napadače. 

Nije viđeno puno prilika u prvom poluvremenu, praktično nijedna velika, a Lovren je mogao da bude tragičar jer je njegov start nad Serhijom Aguerom okarakterisan kao nedovoljan za penal od strane sudije Martina Etkinsona. 

Na poluvreme se otišlo bez golova, ali i bez pravih šansi. 

Početak drugog dela igre bio je slika prvog. Liverpul je izašao motivisaniji, pokušao sa presingom, ali kao u prvom ostao bez učinka. 

Ritam je i dalje bio spor, nije bilo puno rizika ni sa jedne ni sa druge strane, ali je Siti polako, ali sigurno, preuzimao inicijativu. 

Oba menadžera su sredinom druge deonice meča uvela svoje "džokere" – za "Građane" je ušao Gabrijel Žezus umesto Aguera, dok je Danijel Staridž zamenio Roberta Firmina na drugoj strani.

Ipak, to nije pomoglo da se stvore neke veće prilike, sve do 86. minuta kada je Virdžil van Dajk oborio Liroja Sanea u svom kaznenom prostoru, a Etkinson, uz malo kolebanja, dosudio jedanaesterac.

Loptu je na belu tačku stavio alžirski reprezentativac Rijad Mahrez, međutim nije bio dovoljno skoncentrisan i penal je izveo katastrofalno, daleko iznad gola.

Nakon penala nije ostalo puno vremena, a praktično se nije desilo ništa vredno pomena i oba tima su izgledala zadovoljna bodom, možda malo više ekipa Pepa Gvardiole, s obzirom da izvukla remi na veoma neugodnom gostovanju.

Siti i Liverpul sada dele prvo mesto sa Čelsijem i imaju učinak od po šest pobeda i dva remija posle osam odigranih kola Premijer lige.

Tek zamenjeni Serhio Aguero posmatrao je sa klupe kolegu koji ga je odmenio u napadu, Gabrijela Žezusa, kako uzalud tužnim pogledom traži Pepa Gvardiolu.

Najbolja šansa za gol koju neki tim može da dobije otišla je u nepovrat nakon što se preterano samouvereni Rijad Mahrez drznuo da prekrši menadžerove instrukcije i bukvalno "uzme" loptu ispred zbunjenog Žezusa.

Nakon što u dve odlične šanse nije uspeo da pogodi mrežu, skupo pojačanje šampiona Engleske razgalilo je "Enfild" ove nedelje predveče udarcem koji je završio na tribini iza gola Alisona Bekera:

Liverpul - Mančester siti 0:0 u jednom od najvećih derbija Premijer lige ove sezone, u kom je Mohamed Salah nagovestio izlazak iz forme, bar kod kretanja, hitrine i prijema lopte, ali ne i u završnici o kojoj će Gvardiola svakako razgovarati sa svojim "raštimovanim" levonogim napadačem, Mahrezom.

Od igrača koje su Klop i Gvardiola danas imali na klupama mogao bi da se sastavi ovakav tim: Minjole - Aleksander-Arnold, Kompani, Otamendi, Danilo - Fabinjo, Keita, Sane - Šaćiri, Gabrijel Žezus, Staridž.

Njih dvojica imala su po tri velike prilke za gol, od kojih Alžirac poslednju i najbolju u 86. minutu, kada je najslabiji akter meča, arbitar Martin Etkinson, video mali ali realan prekršaj izvrsnog Virdžila van Dajka nad tek uvedenim Lerojom Saneom.

U verovatno jedinoj važnoj odluci za koju je bio u pravu, Etkinson je na zaprepašćenje domaćih navijača pokazao na belu tačku, a odatle je udarac za prvu pobedu "građana" na kultnom stadionu od 2003. godine odleteo visoko iznad prečke.

Bila je to najbolja šansa na utakmici u kojoj je u prvom poluvremenu, dok je sve prštalo u sudaru "gegenpresinga" i "tika-take", viđeno tek tri šuta na gol, od kojih je Salahov za ranih 0:1 bio najopasniji i nedovoljno precizan da bi se savladao Ederson.

U drugom poluvremenu, nakon što je Klop posle pola sata igre morao da napravi neplaniranu izmenu zbog povrede Džejmsa Milnera i na teren pošalje rovitog Nabija Keitu, igralo se otvorenije i viđeno je više situacija vrednih pomena u kojima su po pravilu poslednju reč imali Alžirac i Egipćanin. 

* ovo je prvi remi ova dva rivala bez postignutog gola još od februara 2010, kada su mreže mirovale u Mančesteru. Prošle sezone, u četiri nezaboravna duela viđeno je 18 golova, četiri i po u proseku. Siti je dobio prvi duel 5:0, usledio je Liverpulov revanš u prvenstvu rezultatom 4:3, pa "dupla" pobeda u četvrtfinalu Lige šampiona, 3:0 i 1:2 *

U 61. Mahrez je iskosa sa leve strane šutirao pored gola, u 64. Salah sa svoje pozicije slabo "zavrnuo" i pogodio Edersona, nakon čega je u 67. fantastično istrčao kontru i primio dug pas tako da sebi stvori šansu kakvu je rutinski rešavao prošle sezone, ali je tukao kao onaj Salah iz Čelsija. 

Red je potom ponovo došao na Mahreza, kojeg je u 75. zaustavio Alison sjajnom intervencijom na udarac po zemlji sa desne strane, a u 86. kao da ga je zaustavila karma koju je narušio nepotrebnim samoisticanjem koji je ekipu koštao prvog mesta. 

Na njemu će boraviti čak tri tima, jedina neporažena ove sezone, dok nestrpljivo budemo čekali nastavak trke tokom dvonedeljne pauze zbog UEFA lige nacija: 

1. Mančester siti (21:3) 20
2. Čelsi (18:5) 20
3. Liverpul (15:3) 20

"Redsi" su posle sedam uzastopnih trijumfa na startu sezone vezali četiri meča bez pobede: Čelsi 1:2 (Liga kup), Čelsi 1:1 (Premijer liga), Napoli 1:0 (Liga šampiona), Mančester siti 0:0 (Premijer liga), dok su šampioni prekinuli niz od četiri pobede započet posle jedinog poraza u sezoni do sada, od Liona rezultatom 1:2 (Liga šampiona). 

Mančester siti poslednji put pobedio je Liverpul na "Enfildu" u maju 2003. kada je rezultat posle šokantnog preokreta bio 1:2 (Baroš 59 - Anelka pen 73, 90). Benitez je izveo postavu: Dudek - Traore, Karager, Hipija, Rise - Haman, Džerard, Marfi - Dijuf, Baroš, Oven, dok mu je Kigen suprotstavio sastav: Šmajhel - Somej, Dan, Distan, Jensen - Rajt-Filips, Barton, Horlok, Benarbija - Fauler, Anelka. Od tada, Liverpul je dobio 15 mečeva, a četiri su završena remijem.

Parovi i rezultati 8. kola Premijer lige

nedelja

Fulam - Arsenal 1:5 (1:1)
/Širle 44 - Lakazet 29, 49, Ramzi 69, Obamejang 79, 90+1/

Sautempton - Čelsi 0:3 (0:1)
/Azar 30, Barkli 57, Morata 90+1/

Liverpul - Mančester siti 0:0

subota

Barnli - Hadesfild 1:1 (1:0)
/Vouks 20 - Šindler 66/

Kristal Palas - Vulverhempton 0:1 (0:0)
/Doherti 56/

Lester - Everton 1:2 (1:1)
/Pereira 40 - Rišarlison 7, Sigurdson 77/

Totenhem - Kardif 1:0 (1:0)
/Dajer 8/

Votford - Bornmut 0:4 (0:3)
/Bruks 14, King 33p, 45, Vilson 46/

Mančester junajted - Njukasl 3:2 (0:2)
/Mata 70, Marsijal 76, Sančez 90 - Kenedi 7, Muto 10/

odigrano u petak:

Brajton - Vest Hem 1:0 (1:0)
/Marej 25/

Tabela: Mančester siti 20, Čelsi 20, Liverpul 20, Arsenal 18,Totenhem 18, Bornmut 16, Vulverhempton 15,  Mančester junajted 13, Votford 13, Lester 12, Everton 12,  Brajton 8, Barnli 8, Kristal Palas 7, Vest Hem 7, Sautempton 5, Fulam 5, Hadersfild 3, Njukasl 2, Kardif 2.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar