ШПА - То је Симеоне: Видио, замијенио, побиједио!

Тренер Атлетико Мадрида направио је две измене, уз две промене у формацији, после којих су у резервисти пробили одбрану гостију из Севиље. "Чолов" састав стигао је до победе са 35 одсто поседа лопте пред својим навијачима.  Притисак, притисак, притисак. . . И победа! Пали се Чолова машинерија! Симеонов тим преузео прву позицију на табели! Кључа на врху у Примери, сада је и Севиља лидер! И Еспањол је ту. . .

Фудбал 07.10.2018 | 22:20
ШПА - То је Симеоне: Видио, замијенио, побиједио!
Бранио се Бетис и одолевао 70 и кусур минута, али до краја није могао. Атлетико је притискао, давио и гушио Андалужане све док му није откључао браву и убацио лопту у мрежу. А када Атлетико поведе, онда је то завршен посао у већини случајева.

Голом Анхела Корее, Атлетико је на Метрополитану савладао Бетис 1:0 и преузео прво место на табели. Макар привремено док Севиља и Барселона не одиграју свој данашње мечеве...

Изгледа да се Симеонеова машинерија пали полако. И даље муку мучи са реализацијом, али све више доминира и држи контролу над утакмицом. Као у оној шампионској сезони. Нису убедљивии, али побеђују. Била им је ово трећа победа на последња четири меча. Нису примили гол ни на једном од тих првенствених мечева. Коцкице се полако склапају...

Бетис уопште није наиван ривал. Били су без пораза на шест утакмица, а могли су победом да преузму чело табеле. Чак су и добро почели данас на Метрополитану. У орвих пола сата су били равноправан ривал и више држали лопту у ногама, с тим што је Атлетико имао опасније шансе. Међутим, голмани Облак и Лопез су били савршени у првом полувремену.

Видело се да Атлетику недостаје повређени Дијего Коста. Фалила им је завршница. Никола Калинић је наставио тамо где је стао у Милану. Лоша игра и промашаји. Погодио је стативу средином другог полувремена после чега је замењен. Чоло је извадио из игре њега и Лемара, а увео Кореу и Партија. И погодио!

Севнула је контра у 75. минуту. Парти је одиргао петом за Кореу који се спустио до казненог простора и онда прецизним путем по земљи коначно начео Бетис.

Кренули су гости у наставку на све или ништа, имали и сјајну шансу у 81. минуту када је лопта замало прошла поред стативе... Атлетико је успео да сачува мрежу и упише три вода вредна пласмана на врх табеле.

Пред 64.000 навијача на мадридском "Метрополитану", одевених углавном у црвено-беле боје, домаћи тим имао је свега 35 одсто времена лопту у ногама, а гостујући остао без покушаја у оквир гола из свега три покушаја.

Пресудиле су, на крају, измене које је Дијего Симеоне направио средином другог полувремена и, уз неколико "рокада" на терену, оставио колегу Кикеа Сетијена без одговора: Атлетико Мадрид - Бетис 1:0 (0:0) у 8. колу Ла Лиге, последњем пред паузу због УЕФА лиге нација.

Стрелац гола вредног три бода био је Анхел Кореа у 72. минуту, после соло продора у који га је "лансирао" пас Томаса Партија са средине терена.

Никола Калинић уздрмао је стативу са ивице шеснаестерца у 52. минуту и најавио иницијативу Атлетика почетком другог времена, међутим од тог тренутка голман зелено-белих Пау Лопез ушао је у серију одбрана и деловао несавладиво за Антоана Гризмана, Саула Нигеза и остале, па је "Чоло" морао да реагује. И реаговао је.

Прво је изменом Кореа за левоногог везисту Томаса Лемара на кратко "прекомандовао" своју "чету" у формацију 4-3-3, да би десетак минута касније вратио почетну 4-4-2 убацивањем Партија уместо Калинића. Резултат је стигао брзо.

Са средине игралишта почела је акција у којој је Аргентинац добио лопту у простор мало искоса са десне стране, статичну одбрану Бетиса залудео дриблингом улево и онда пласирао лопту "тих" поред стативе у мрежу која се тек пети пут затресла у последњих пет лигашких дуела ова два тима.

Кореа је постигао други гол у сезони, а први од августовске премијере и ремија са Валенсијом на "Местаљи" (1:1), након чега су Мадриђани изгубили само једну утакмицу у два такмичења - ону од Селте у Вигу (2:0, 1. септембар).

Рачунајући од тог "слома" пред Јагом Аспасом и осталима, Симеонеов тим данас је одиграо седму утакмицу без пораза уз пет победа. У исто време, сјајна серија резултата екипе са "Бенито Виљамарин" стадиона прекинута је иако је лопта две трећине времена била у њеном поседу, али Сетијенови момци нису имали јасну идеју шта с њом да раде суочени са гранитном одбраном Атлетика. 

Тек у 82. минуту имали су прву, праву и последњу шансу на утакмици, али 26-годишњи штопер из Алжира, Аиса Манди, није успео центаршут са десне стране да "проследи" у мрежу Јана Облака иако је био удаљен свега три метра од гола (!?). Промашио је и натерао тренера да се ухвати за главу, јер је свима тада било јасно да сличну шансу шпански представник у Лиги Европе ове сезоне неће имати до краја сусрета, односно да је серија од осам мечева без пораза тиме окончана.

Последњих пет сусрета:

Атлетико - Бетис 1:0
Атлетико - Бетис 0:0
Бетис - Атлетико 0:1
Бетис - Атлетико 1:1
Атлетико - Бетис 1:0

Бетис је у 1. колу Примере изгубио од Левантеа 0:3 и од тада забележио пет победа и три ремија у Примери и Лиги Европе. Сетијенове планове на "Метроплотану" донекле је пореметила и повреда Андреса Гуардада већ у 17. минуту, када је на терен морао Вилијам Карваљо.

П. С. Атетико и даље чека први погодак појачања из Милана, хрватског центарфора Калинића, који је забележио четврти наступ у Примери и, за сада, стигао до стативе. Шансу је добио после повреде Дијега Коште, поред кога су ван протокола остали и Стефан Савић, односно Хозе Хименез.

Само неколико сати је Атлетико боравио на челу табеле у Примери. Нови лидер у Шпанији је Севиља! А ни њој није загарантовано да ће преноћити као лидер. Зависи од исхода у дербију између Валенсије и Барселоне. Да ставри буду занимљивије, Севиља у следећем колу гостију Барси на Камп Ноу! Све ово мирише на фантастичну сезону у Примери...

Севиља је вечерас на свом терену савладала Селту 2:0 и преузела чело табеле са бодом више од Атлетика и два више од Барсе која касније гостује на Местаљи. Иако није било лако...

У првих пола сата је Селта има две сјајне шансе, док је у Севиљи једини расположен за игру био Франко Васкез. А онда је одбрана гостију попустила. Сјајним центаршутем са десног крила, препорођени Хесус Навас је дошао до четврте асистенције у сезони, а Пабло Сарабија је главом затресао мрежу гостију из Галиције. Био му је то девети гол у сезони, у свим такмичењима. Само је ефикаснији од играча из Примере...

Изједначена борба се водила и на почетку другог полувремена, опет је Вацлик имао једну ајајну интервенцију на голу Севиље, а преломни моменат меча се десио у 58. минуту. Араухо је зарадио црвени картон због прекршаја над Андреом Силвом и оставио Селту са десеторицом на терену. Казна је стигла неколико минута касније. Фантастичну акцију су извели Навас, Бен Једер, Васкез и Сарабија. Стрелац првог је овога пута био асистент код другог гола, а Бен Једер је коначно погодио после неколико данашњих промашаја.

Успели су гости до краја да ублаже пораз фантастичним голом Софијана Буфала после прелепог соло продора, али то је било све.

А при врху табеле је и одлични Еспањол! Имају исти број бодова као Реал после вечерашње победе над Виљареалом од 3:1. Жута подморница је до сада пружала макар добре партије у гостима, али изгледа да их је криза поптуно захватила.

Од 10 Шпанаца у првој постави, вођство Еспањолу је донео Парагвајац – Ернан Перез. Боцнуо је лопту преко голмана пошто је Борха Иглесијас претходно све сам урадио. Успео је Виљареал да се врати у игру у финишу полувремена када је Токо Екамби претворио отпадак у изједначење. Али Еспањол је напао свим силама у наставку и десетак минута пре краја дошао до заслуженог вођства преко Дардера. На крају је Пјати ставио тачку у надокнади времена после лепе контре.

Резултати:

петак

Атлетик Билбао - Реал Сосиједад 1:3 (1:1)
/Муниаин 32 - Ојарзабал пен 30, 74, Сањали 47/

субота

Ђирона - Еибар 2:3 (2:2)
/Стуани 40, 42 - Чарлс пен 12, Арибиља 45+4, Енрих 72/

Хетафе - Леванте 0:1 (0:0)
/Барди 60/

Алавес - Реал Мадрид 1:0 (0:0)
/Гарсија 90+5/

Леганес - Рајо Ваљекано 1:0 (1:0)
/Кариљо 14/

недеља

Ваљадолид - Уеска 1:0 (1:0)
/Алказар 27/

Атлетико Мадрид - Бетис 1:0 (0:0)
/Кореа 74/

Еспањол - Виљареал 3:1 (1:1)
/Перез 7, Дардер 79, Пјати 90+2 - Екамби 45/

Севиља - Селта 2:1 (1:0)
/Саравија 39, Бен Једер 61 - Буфал 85/

Валенсија - Барселона 20.45

Табела: Севиља 16, Атлетико Мадрид 15, Барселона (-1) 14, Реал Мадрид 14, Алавес 14, Еспањол 14, Ваљадолид 12, Реал Сосиједад 11, Бетис 11, Селта 10, Еибар 10, Леванте 10, Ђирона 9, Хетафе 9, Виљареал 8, Валенсија (-1) 8, Атлетик Билбао 7, Леганес 7, Рајо Ваљекано 5, Уеска 5.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар