ŠPA - To je Simeone: Vidio, zamijenio, pobijedio!

Trener Atletiko Madrida napravio je dve izmene, uz dve promene u formaciji, posle kojih su u rezervisti probili odbranu gostiju iz Sevilje. "Čolov" sastav stigao je do pobede sa 35 odsto poseda lopte pred svojim navijačima.  Pritisak, pritisak, pritisak. . . I pobeda! Pali se Čolova mašinerija! Simeonov tim preuzeo prvu poziciju na tabeli! Ključa na vrhu u Primeri, sada je i Sevilja lider! I Espanjol je tu. . .

Fudbal 07.10.2018 | 22:20
ŠPA - To je Simeone: Vidio, zamijenio, pobijedio!
Branio se Betis i odolevao 70 i kusur minuta, ali do kraja nije mogao. Atletiko je pritiskao, davio i gušio Andalužane sve dok mu nije otključao bravu i ubacio loptu u mrežu. A kada Atletiko povede, onda je to završen posao u većini slučajeva.

Golom Anhela Koree, Atletiko je na Metropolitanu savladao Betis 1:0 i preuzeo prvo mesto na tabeli. Makar privremeno dok Sevilja i Barselona ne odigraju svoj današnje mečeve...

Izgleda da se Simeoneova mašinerija pali polako. I dalje muku muči sa realizacijom, ali sve više dominira i drži kontrolu nad utakmicom. Kao u onoj šampionskoj sezoni. Nisu ubedljivii, ali pobeđuju. Bila im je ovo treća pobeda na poslednja četiri meča. Nisu primili gol ni na jednom od tih prvenstvenih mečeva. Kockice se polako sklapaju...

Betis uopšte nije naivan rival. Bili su bez poraza na šest utakmica, a mogli su pobedom da preuzmu čelo tabele. Čak su i dobro počeli danas na Metropolitanu. U orvih pola sata su bili ravnopravan rival i više držali loptu u nogama, s tim što je Atletiko imao opasnije šanse. Međutim, golmani Oblak i Lopez su bili savršeni u prvom poluvremenu.

Videlo se da Atletiku nedostaje povređeni Dijego Kosta. Falila im je završnica. Nikola Kalinić je nastavio tamo gde je stao u Milanu. Loša igra i promašaji. Pogodio je stativu sredinom drugog poluvremena posle čega je zamenjen. Čolo je izvadio iz igre njega i Lemara, a uveo Koreu i Partija. I pogodio!

Sevnula je kontra u 75. minutu. Parti je odirgao petom za Koreu koji se spustio do kaznenog prostora i onda preciznim putem po zemlji konačno načeo Betis.

Krenuli su gosti u nastavku na sve ili ništa, imali i sjajnu šansu u 81. minutu kada je lopta zamalo prošla pored stative... Atletiko je uspeo da sačuva mrežu i upiše tri voda vredna plasmana na vrh tabele.

Pred 64.000 navijača na madridskom "Metropolitanu", odevenih uglavnom u crveno-bele boje, domaći tim imao je svega 35 odsto vremena loptu u nogama, a gostujući ostao bez pokušaja u okvir gola iz svega tri pokušaja.

Presudile su, na kraju, izmene koje je Dijego Simeone napravio sredinom drugog poluvremena i, uz nekoliko "rokada" na terenu, ostavio kolegu Kikea Setijena bez odgovora: Atletiko Madrid - Betis 1:0 (0:0) u 8. kolu La Lige, poslednjem pred pauzu zbog UEFA lige nacija.

Strelac gola vrednog tri boda bio je Anhel Korea u 72. minutu, posle solo prodora u koji ga je "lansirao" pas Tomasa Partija sa sredine terena.

Nikola Kalinić uzdrmao je stativu sa ivice šesnaesterca u 52. minutu i najavio inicijativu Atletika početkom drugog vremena, međutim od tog trenutka golman zeleno-belih Pau Lopez ušao je u seriju odbrana i delovao nesavladivo za Antoana Grizmana, Saula Nigeza i ostale, pa je "Čolo" morao da reaguje. I reagovao je.

Prvo je izmenom Korea za levonogog vezistu Tomasa Lemara na kratko "prekomandovao" svoju "četu" u formaciju 4-3-3, da bi desetak minuta kasnije vratio početnu 4-4-2 ubacivanjem Partija umesto Kalinića. Rezultat je stigao brzo.

Sa sredine igrališta počela je akcija u kojoj je Argentinac dobio loptu u prostor malo iskosa sa desne strane, statičnu odbranu Betisa zaludeo driblingom ulevo i onda plasirao loptu "tih" pored stative u mrežu koja se tek peti put zatresla u poslednjih pet ligaških duela ova dva tima.

Korea je postigao drugi gol u sezoni, a prvi od avgustovske premijere i remija sa Valensijom na "Mestalji" (1:1), nakon čega su Madriđani izgubili samo jednu utakmicu u dva takmičenja - onu od Selte u Vigu (2:0, 1. septembar).

Računajući od tog "sloma" pred Jagom Aspasom i ostalima, Simeoneov tim danas je odigrao sedmu utakmicu bez poraza uz pet pobeda. U isto vreme, sjajna serija rezultata ekipe sa "Benito Viljamarin" stadiona prekinuta je iako je lopta dve trećine vremena bila u njenom posedu, ali Setijenovi momci nisu imali jasnu ideju šta s njom da rade suočeni sa granitnom odbranom Atletika. 

Tek u 82. minutu imali su prvu, pravu i poslednju šansu na utakmici, ali 26-godišnji štoper iz Alžira, Aisa Mandi, nije uspeo centaršut sa desne strane da "prosledi" u mrežu Jana Oblaka iako je bio udaljen svega tri metra od gola (!?). Promašio je i naterao trenera da se uhvati za glavu, jer je svima tada bilo jasno da sličnu šansu španski predstavnik u Ligi Evrope ove sezone neće imati do kraja susreta, odnosno da je serija od osam mečeva bez poraza time okončana.

Poslednjih pet susreta:

Atletiko - Betis 1:0
Atletiko - Betis 0:0
Betis - Atletiko 0:1
Betis - Atletiko 1:1
Atletiko - Betis 1:0

Betis je u 1. kolu Primere izgubio od Levantea 0:3 i od tada zabeležio pet pobeda i tri remija u Primeri i Ligi Evrope. Setijenove planove na "Metroplotanu" donekle je poremetila i povreda Andresa Guardada već u 17. minutu, kada je na teren morao Vilijam Karvaljo.

P. S. Atetiko i dalje čeka prvi pogodak pojačanja iz Milana, hrvatskog centarfora Kalinića, koji je zabeležio četvrti nastup u Primeri i, za sada, stigao do stative. Šansu je dobio posle povrede Dijega Košte, pored koga su van protokola ostali i Stefan Savić, odnosno Hoze Himenez.

Samo nekoliko sati je Atletiko boravio na čelu tabele u Primeri. Novi lider u Španiji je Sevilja! A ni njoj nije zagarantovano da će prenoćiti kao lider. Zavisi od ishoda u derbiju između Valensije i Barselone. Da stavri budu zanimljivije, Sevilja u sledećem kolu gostiju Barsi na Kamp Nou! Sve ovo miriše na fantastičnu sezonu u Primeri...

Sevilja je večeras na svom terenu savladala Seltu 2:0 i preuzela čelo tabele sa bodom više od Atletika i dva više od Barse koja kasnije gostuje na Mestalji. Iako nije bilo lako...

U prvih pola sata je Selta ima dve sjajne šanse, dok je u Sevilji jedini raspoložen za igru bio Franko Vaskez. A onda je odbrana gostiju popustila. Sjajnim centaršutem sa desnog krila, preporođeni Hesus Navas je došao do četvrte asistencije u sezoni, a Pablo Sarabija je glavom zatresao mrežu gostiju iz Galicije. Bio mu je to deveti gol u sezoni, u svim takmičenjima. Samo je efikasniji od igrača iz Primere...

Izjednačena borba se vodila i na početku drugog poluvremena, opet je Vaclik imao jednu ajajnu intervenciju na golu Sevilje, a prelomni momenat meča se desio u 58. minutu. Arauho je zaradio crveni karton zbog prekršaja nad Andreom Silvom i ostavio Seltu sa desetoricom na terenu. Kazna je stigla nekoliko minuta kasnije. Fantastičnu akciju su izveli Navas, Ben Jeder, Vaskez i Sarabija. Strelac prvog je ovoga puta bio asistent kod drugog gola, a Ben Jeder je konačno pogodio posle nekoliko današnjih promašaja.

Uspeli su gosti do kraja da ublaže poraz fantastičnim golom Sofijana Bufala posle prelepog solo prodora, ali to je bilo sve.

A pri vrhu tabele je i odlični Espanjol! Imaju isti broj bodova kao Real posle večerašnje pobede nad Viljarealom od 3:1. Žuta podmornica je do sada pružala makar dobre partije u gostima, ali izgleda da ih je kriza poptuno zahvatila.

Od 10 Španaca u prvoj postavi, vođstvo Espanjolu je doneo Paragvajac – Ernan Perez. Bocnuo je loptu preko golmana pošto je Borha Iglesijas prethodno sve sam uradio. Uspeo je Viljareal da se vrati u igru u finišu poluvremena kada je Toko Ekambi pretvorio otpadak u izjednačenje. Ali Espanjol je napao svim silama u nastavku i desetak minuta pre kraja došao do zasluženog vođstva preko Dardera. Na kraju je Pjati stavio tačku u nadoknadi vremena posle lepe kontre.

Rezultati:

petak

Atletik Bilbao - Real Sosijedad 1:3 (1:1)
/Muniain 32 - Ojarzabal pen 30, 74, Sanjali 47/

subota

Đirona - Eibar 2:3 (2:2)
/Stuani 40, 42 - Čarls pen 12, Aribilja 45+4, Enrih 72/

Hetafe - Levante 0:1 (0:0)
/Bardi 60/

Alaves - Real Madrid 1:0 (0:0)
/Garsija 90+5/

Leganes - Rajo Valjekano 1:0 (1:0)
/Kariljo 14/

nedelja

Valjadolid - Ueska 1:0 (1:0)
/Alkazar 27/

Atletiko Madrid - Betis 1:0 (0:0)
/Korea 74/

Espanjol - Viljareal 3:1 (1:1)
/Perez 7, Darder 79, Pjati 90+2 - Ekambi 45/

Sevilja - Selta 2:1 (1:0)
/Saravija 39, Ben Jeder 61 - Bufal 85/

Valensija - Barselona 20.45

Tabela: Sevilja 16, Atletiko Madrid 15, Barselona (-1) 14, Real Madrid 14, Alaves 14, Espanjol 14, Valjadolid 12, Real Sosijedad 11, Betis 11, Selta 10, Eibar 10, Levante 10, Đirona 9, Hetafe 9, Viljareal 8, Valensija (-1) 8, Atletik Bilbao 7, Leganes 7, Rajo Valjekano 5, Ueska 5.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar