Забиљежено 66 кршења правила

Коалиција за слободне и поштене изборе ''Под лупом'', која проводи грађанско, нестраначко посматрање општих избора у Босни и Херцеговини данас на терену има 4. 000 посматрача на близу 70 одсто бирачких мјеста и 62 мобилна тима, те посматраче у 143 локалне изборне комисије који заједно прате ток изборног дана.

Босна и Херцеговина 07.10.2018 | 11:05
Забиљежено 66 кршења правила
"Изборни дан је на већини бирачких мјеста започео без већих неправилности али са бројним техничким недостацима.

Већина посматрача `Под лупом` несметано је приступила бирачким мјестима, док је неколико десетака бирачких одбора одбило регистровати посматраче Коалиције због неадекватне комуникације с локалним изборним комисијама.

Укупно до 8:00 сати забиљежено је 66 критичних ситуација од којих се 45 односи на забрану уласка посматрача на бирачка мјестима и удаљавање са бирачких мјеста насталих због недостатка комуникације између различитиха нивоа изборне администрације. Гласање је прекинуто на једном бирачком мјесту у Добоју 038Б039А због већ попуњених гласачких листића", саопштено је из Коалиције ''Под лупом''.

Припреме за отварање бирачких мјеста углавном су извршене у складу са прописима. На 82% бирачких мјеста сви чланови бирачких одбора су били присутни на бирачком мјесту.

"На 2% бирачких мјеста гласачки листићи нису ручно бројани а на 6 % бирачких мјеста примијећен је недостатак појединог изборног материјала. У изолованим случајевима на бирачким мјестима, гласачка кутија није показана као празна прије отварања бирачких мјеста.

Укупно 72 % бирачких мјеста отворено је у 7:00 х, између 7:00 – 7:15 отворено је 23% бирачких мјеста, а између 7:15- 8.00 х отворено је 5% бирачких мјеста. У изолованим случајевима бирачка мјеста су отворена након 8 сати и није адекватно осигурана тајност гласања.

На 21% бирачких мјеста није истакнута листа са именима и презименима чланова бирачких одбора са припадношћу политичком субјекту", истакли су у Коалицији те подсјетили да је ово препорука коју је усвојила Централна изборна комисија те да је иста обавеза свих бирачких одбора.

(Н1)