Zabilježeno 66 kršenja pravila

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje opštih izbora u Bosni i Hercegovini danas na terenu ima 4. 000 posmatrača na blizu 70 odsto biračkih mjesta i 62 mobilna tima, te posmatrače u 143 lokalne izborne komisije koji zajedno prate tok izbornog dana.

Bosna i Hercegovina 07.10.2018 | 11:05
Zabilježeno 66 kršenja pravila
"Izborni dan je na većini biračkih mjesta započeo bez većih nepravilnosti ali sa brojnim tehničkim nedostacima.

Većina posmatrača `Pod lupom` nesmetano je pristupila biračkim mjestima, dok je nekoliko desetaka biračkih odbora odbilo registrovati posmatrače Koalicije zbog neadekvatne komunikacije s lokalnim izbornim komisijama.

Ukupno do 8:00 sati zabilježeno je 66 kritičnih situacija od kojih se 45 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjestima i udaljavanje sa biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitiha nivoa izborne administracije. Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića", saopšteno je iz Koalicije ''Pod lupom''.

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta uglavnom su izvršene u skladu sa propisima. Na 82% biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora su bili prisutni na biračkom mjestu.

"Na 2% biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani a na 6 % biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izolovanim slučajevima na biračkim mjestima, glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 72 % biračkih mjesta otvoreno je u 7:00 h, između 7:00 – 7:15 otvoreno je 23% biračkih mjesta, a između 7:15- 8.00 h otvoreno je 5% biračkih mjesta. U izolovanim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja.

Na 21% biračkih mjesta nije istaknuta lista sa imenima i prezimenima članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu", istakli su u Koaliciji te podsjetili da je ovo preporuka koju je usvojila Centralna izborna komisija te da je ista obaveza svih biračkih odbora.

(N1)