Како гласати на општим изборима?

У 7 сати данас су отворена гласачка мјеста широм Босне и Херцеговине. Грађани ће приликом гласања добити четири листића и то различитих боја јер се гласа за 4 нивоа власти. Ово су упутства како да ваш гласачки листић буде важећи.

Република Српска 07.10.2018 | 07:49
Како гласати на општим изборима?
КАКО ПРАВИЛНО ДА ГЛАСАТЕ?

Грађани ће приликом гласања добити 4 листића, за 4 нивоа власти.

Сваки листић ће бити друге боје.

Важно је знати да ће глас бити важећи само ако се гласа на правилан начин.

На гласачком листићу за избор српског члана Предсједништва биће имена кандидата из реда српског народа, а и овдје ће гласачки листић бити важећи ако се гласа само за једног кандидата.

Исто правило важи и за гласачки листић за избор предсједника и потпредсједника РС, али на њима ће се наћи имена из реда сва три конститутивна народа.

Најчешће се гријеши код гласања за Парламент БиХ и посланике у Народној скупштини РС.

Ту је гласачки листић важећи ако гласач означи само једну политичку партију, коалицију или само кандидата у оквиру те исте странке.

Гласачки листић је важећи и ако бирач означи квадратић испред само једне партије и онолико кандидата колико жели али у оквиру истре странке.

Гласа се тако што се уписује знак "x" у квадратић.

У бирачким одборима ће бити присутни и контролори гласачких кутија, који ће пазити да бирачи убаце у кутију сва 4 листића.

За гласаче је најважније да знају на ком бирачком мјесту гласају, али и да понесу свој идентификациони документ на бирачко мјесто.

(БН)