Kako glasati na opštim izborima?

U 7 sati danas su otvorena glasačka mjesta širom Bosne i Hercegovine. Građani će prilikom glasanja dobiti četiri listića i to različitih boja jer se glasa za 4 nivoa vlasti. Ovo su uputstva kako da vaš glasački listić bude važeći.

Republika Srpska 07.10.2018 | 07:49
Kako glasati na opštim izborima?
KAKO PRAVILNO DA GLASATE?

Građani će prilikom glasanja dobiti 4 listića, za 4 nivoa vlasti.

Svaki listić će biti druge boje.

Važno je znati da će glas biti važeći samo ako se glasa na pravilan način.

Na glasačkom listiću za izbor srpskog člana Predsjedništva biće imena kandidata iz reda srpskog naroda, a i ovdje će glasački listić biti važeći ako se glasa samo za jednog kandidata.

Isto pravilo važi i za glasački listić za izbor predsjednika i potpredsjednika RS, ali na njima će se naći imena iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Najčešće se griješi kod glasanja za Parlament BiH i poslanike u Narodnoj skupštini RS.

Tu je glasački listić važeći ako glasač označi samo jednu političku partiju, koaliciju ili samo kandidata u okviru te iste stranke.

Glasački listić je važeći i ako birač označi kvadratić ispred samo jedne partije i onoliko kandidata koliko želi ali u okviru istre stranke.

Glasa se tako što se upisuje znak "x" u kvadratić.

U biračkim odborima će biti prisutni i kontrolori glasačkih kutija, koji će paziti da birači ubace u kutiju sva 4 listića.

Za glasače je najvažnije da znaju na kom biračkom mjestu glasaju, ali i da ponesu svoj identifikacioni dokument na biračko mjesto.

(BN)