Интервју: Јокановић о поносу што је Србин...

О мамином савету за следећи посао, две врсте тренера, Мурињу и Ђоковићу. . .  Први српски тренер у Премијер лиги говорио опширно за енглеске медије на многе теме. . .

Фудбал 06.10.2018 | 13:00
Интервју: Јокановић о поносу што је Србин...
Славиша Јокановић је одавно направио име у енглеском и светском фудбалу. Увео је Вотфорд у Премијер лигу, увео је Фулам у Премијер лигу и сада га и води у најјачем рангу енглеског фудбала.

Додуше, тренутно тим са Крејвен Котиџа не игра баш најбоље, па и поред великих улагања током лета држи 17. позицију на табели са пет освојених бодова.

А следећи меч Фулама је судар с Арсеналом…

Јокановић је разговарао са енглеским новинарима на много тема и био је расположен за шалу и одговоре на различита питања. Много се потенцира притисак који Јокановић осећа, па чак и да му је угрожена позиција на клупи Фулама.

"Моја мама је увек забринута око мог посла. ОК, ако се све заврши, каже она, немој да бринеш. Пре много година када сам био играч, а ми нисмо могли да добијемо меч она ми је тада рекла: "Немој да бринеш, говориш много језика, можеш да радиш на рецепцији у неком хотелу", рекао је Јокановић, а преносе бројни енглески медији попут Тајмса, Мирора, британског Телеграфа...

Мора српски тренер да контролише много различитих ствари…

"Имам много више искуства у овоме него људи који су ми блиски. Морам њих да контролишем, да контролишем своје играче, себе... Никада не паничим".

Није време за панику, али Јокановић не живи у илузији да летња куповина која је превршила 100.000.000 фунти није повећала притисак на српског тренера. Наш Александар Митровић се показао као најбоља куповина...

"Добро дошли у модеран фудбал. То је велики изазов. Питате ме колико је тешко бити тренер, око притиска и како то утиче на људе око мене. На крају крајева све гледам с позитивне стране. Имам одговорност, али никада не плачем над мојом ситуацијом. Морам да схватим да имам 12 нових играча и да они морају да уче док се боре за бодове".

Јокановић  прављење тимског духа упоређује с прављењем кафе.

''Људи ме плаћају за резултате. И знам да морам да радим јако за то. Очекивали смо мало боље игре. Морам да направим тим у ком ће свако сваког терати да буде боље. А притисак је на мојим леђима. Играчима он не треба. Они прате план. То је као када правите кафу. Морате све да ставите у шољу у одређеном редоследу".

Отказ вам увек виси над главом када сте тренер…

"Мислим, то је део посла ако сте менаџер. Велики тренери кажу да постоје две врсте тренера - они који су добили отказ и они који ће га тек добити. Не представљам себи ништа што се догађа око себе као неку трагедију".

Јокановић је први српски тренер у Премијер лиги. Такође, и први страни тренер који је успео да два пута уведе неки тим из Чемпионшипа у Премијер лигу.

"Није уобичајено да људи из мог дела Европе раде овде. Из бивше Југославије ту су Славен Билић (Вест Хем) и Велимир Зајец (Портсмут). Ово није дестинација коју ћете лако наћи. Али, пронашао сам начин да отворим ова врата и моје искуство из Челсија ми је јако помогло зато што сам се вратио у Енглеску и више или мање сам већ знао шта људи мисле".

Јокановић је открио да добија поруке подршке од Жозеа Муриња.

"Нико нас не подржава као он. То је из личних разлога. Али када играмо против њих, урадићу све да победим меч. То је изазов. Имам поштовање за човека који је све освојио. Укратко, он је фантастична особа и желим му све најбоље. Када су сви људи против њега, ја сам на његовој страни".

Следећи противник Јокана биће Унај Емери.

"Постоји поштовање међу менаџерима овде. То ми се допада. Не познајем Унаја Емерија лично, пратим његов рад, он је веома успешан тренер и биће успешан у Арсеналу. Знам за његов рад последњих десетак година. Он мене вероватно зна већ 30 година из моје играчке каријере. Освојио сам титулу са Ла Коруњом. У Шпанији сам познатији од њега", рекао је Јокановић.

Објаснио је Јокан да је његова тренерска филозофија обликована у Шпанији…

"Трудим се да применим ствари на терену и сећам се како сам их ја решавао. Био сам шампион у Шпанији, играо сам у Енглеској, играм сам на Светском првенству, Европском првенству... У последњих 20 година сам живео у Шпанији, гледао сам неке људе, играо мало другачији стил фудбала. То је нека врста револуције - ја сам део модерног фудбала. Нисам део старог фудбала".

А, шта мама Радмила сада каже?

"Гледа све утакмице. Премијер лига се гледа широм света. Каже ми - "Компликовано је". А ја јој одговорим "Наћи ћу решење. Немој да бринеш".

Јокановић често хвали Новака Ђоковића ...

"Он је најпознатији Србин, исписао је историју, његова породица је много уложила у њега да би био успешан. Он је вратио много и својој породици и својој земљи".

Добио је Јокан питање о свом пореклу...

"Поносан сам на то одакле долазим, морам да будем поносан на своје родитеље, своје пријатеље. Ја сам Србин, рођен сам као Србин и умрећу као Србин. Морате да будете поносни на то одакле долазите", каже Јокан.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар