"Робин Худ" избјегао затвор

Италијански банкар Гилберто Баскиера избјегао је затворску казну након што је ухваћен у извлачењу око милион евра с рачуна богатих клијената које је потом давао сиромашним људима, пише "Даилy Маил".

Свијет 06.10.2018 | 11:11
"Робин Худ" избјегао затвор
Током глобалне финансијске кризе 2009. години овај италијански банкар из малог мјеста Форни ди Сопра на сјевероистоку Италије одлучио је помоћи својим сиромашнијим суграђанима који нису могли да добију кредите од банке.

Италијански "Робин Худ", како су га прозвали медији, дошао је на идеју да с рачуна богатих клијената пребаци новац сиромашнијим грађанима како би могли да добију кредите од банке. Ако клијенти који би дошли код њега да затраже кредит од банке нису имали услове, Баскиера им је пребацивао новац с туђих рачуна. Заузврат, они би му обећали да ће новац вратити. 

''Желио је да помогне људима који нису могли да добију кредите од банке'', рекао је за ББЦ његов адвокат Роберто Мете додајући како је током седам година тако извукао скоро милион евра.

Али како неки од њих нису одржали своје обећање, с временом је његов послодавац примјетио рупе у рачунима и Баскиера је ухваћен у дјелу.

Ове недјеље осуђен је на двије године затвора. Пошто претходно није починио никакав преступ, те се није окористио новцем који је узео, не мора да издржава законску казну, пишу медији.

Ипак, како је изјавио његов адвокат Мете, Баскиера је остао без посла па ће морати да прода кућу у којој живи како би вратио настале дугове.

Баскиера је био позната личност у свом малом градићу од хиљаду становника. Многи којима је узео новац познавали су га отприје. Након што је случај избио на видјело, назвао је све којима је отуђио новац како би им објаснио шта га је нагнало да то учини, преноси "Цорриере.ит".

Своје потезе назвао је ''правдом'' и побуном против система ''који је напустио пензионере и младе људе без средстава''.

(Индеx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нострадамус

06.10.2018 09:16

Требао би да добије нобелову награду за економију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наши Робин Худ-ови

06.10.2018 10:13

Код нас нема да неко да сиромашним, већина нема ни за минимално преживљавање. Код нас се ови слојеви највише гуле, искориштавају, отима им се из уста,.., па су многи присиљени узимати позајмице, кредите, чак од зеленаша, да би "некако скрпили" мјесец. Али ти који узимају и без питања, углавном су богати, многи чак милионери,... То су наши Робини-борци за још веће богаћење богатих, јер је код нас све наопако и заиста сурово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

06.10.2018 10:14

А нас Робин Худ греском умјесто на рацуне сиротиње паре упуцује у Русију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код

07.10.2018 11:10

Нама сиротињи отимају кору хљеба.. Да имам игдје отићи,отушла бих ,све ми се смучило..

Name

Ковацевиц Томо

06.10.2018 10:45

Па овога цовјека треба поставИти за предсјеника и то дозивотног у ММФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

06.10.2018 14:48

Тако и треба све гузоњама узет и дат биједи гладној дјеци

ОДГОВОРИТЕ