"Robin Hud" izbjegao zatvor

Italijanski bankar Gilberto Baskiera izbjegao je zatvorsku kaznu nakon što je uhvaćen u izvlačenju oko milion evra s računa bogatih klijenata koje je potom davao siromašnim ljudima, piše "Daily Mail".

Svijet 06.10.2018 | 11:11
"Robin Hud" izbjegao zatvor
Tokom globalne finansijske krize 2009. godini ovaj italijanski bankar iz malog mjesta Forni di Sopra na sjeveroistoku Italije odlučio je pomoći svojim siromašnijim sugrađanima koji nisu mogli da dobiju kredite od banke.

Italijanski "Robin Hud", kako su ga prozvali mediji, došao je na ideju da s računa bogatih klijenata prebaci novac siromašnijim građanima kako bi mogli da dobiju kredite od banke. Ako klijenti koji bi došli kod njega da zatraže kredit od banke nisu imali uslove, Baskiera im je prebacivao novac s tuđih računa. Zauzvrat, oni bi mu obećali da će novac vratiti. 

''Želio je da pomogne ljudima koji nisu mogli da dobiju kredite od banke'', rekao je za BBC njegov advokat Roberto Mete dodajući kako je tokom sedam godina tako izvukao skoro milion evra.

Ali kako neki od njih nisu održali svoje obećanje, s vremenom je njegov poslodavac primjetio rupe u računima i Baskiera je uhvaćen u djelu.

Ove nedjelje osuđen je na dvije godine zatvora. Pošto prethodno nije počinio nikakav prestup, te se nije okoristio novcem koji je uzeo, ne mora da izdržava zakonsku kaznu, pišu mediji.

Ipak, kako je izjavio njegov advokat Mete, Baskiera je ostao bez posla pa će morati da proda kuću u kojoj živi kako bi vratio nastale dugove.

Baskiera je bio poznata ličnost u svom malom gradiću od hiljadu stanovnika. Mnogi kojima je uzeo novac poznavali su ga otprije. Nakon što je slučaj izbio na vidjelo, nazvao je sve kojima je otuđio novac kako bi im objasnio šta ga je nagnalo da to učini, prenosi "Corriere.it".

Svoje poteze nazvao je ''pravdom'' i pobunom protiv sistema ''koji je napustio penzionere i mlade ljude bez sredstava''.

(Index)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

06.10.2018 11:16

Trebao bi da dobije nobelovu nagradu za ekonomiju.

ODGOVORITE
Name

Naši Robin Hud-ovi

06.10.2018 12:13

Kod nas nema da neko da siromašnim, većina nema ni za minimalno preživljavanje. Kod nas se ovi slojevi najviše gule, iskorištavaju, otima im se iz usta,.., pa su mnogi prisiljeni uzimati pozajmice, kredite, čak od zelenaša, da bi "nekako skrpili" mjesec. Ali ti koji uzimaju i bez pitanja, uglavnom su bogati, mnogi čak milioneri,... To su naši Robini-borci za još veće bogaćenje bogatih, jer je kod nas sve naopako i zaista surovo.

ODGOVORITE
Name

Cale!

06.10.2018 12:14

A nas Robin Hud greskom umjesto na racune sirotinje pare upucuje u Rusiju!

ODGOVORITE
Name

Kod

07.10.2018 13:10

Nama sirotinji otimaju koru hljeba.. Da imam igdje otići,otušla bih ,sve mi se smučilo..

Name

Kovacevic Tomo

06.10.2018 12:45

Pa ovoga covjeka treba postavIti za predsjenika i to dozivotnog u MMF.

ODGOVORITE
Name

Mato

06.10.2018 16:48

Tako i treba sve guzonjama uzet i dat bijedi gladnoj djeci

ODGOVORITE