Боца вискија од милион долара

Ријетка боца шкотског вискија продата је за више од 1,1 милион долара у Единбургу, што је чини најскупљом боцом вискија на свијету која је продата на некој аукцији.

Свијет 06.10.2018 | 08:09
Боца вискија од милион долара
Боцу вискија Мацаллан Валерио Адами из 1926. године купио је приватни колекционар из Азије преко телефона, казали су из аукционарске компаније Бонхамс за ЦНН.

Продаја је оборила претходни рекорд који је поставла компанија Бонхамс у мају када су још једну боцу овог алкохолног пића продали за нешто више од милион долара у Хонг Конгу.

Овај виски био је марљиво складиштен близу 60 година прије него што је флаширан 1986. године. Експерти су га описали као "Свети грал" због његовог квалитета, вриједности умјетничког дјела и бербе.

"Најозбиљнији свијетски колекционари чекаће дуги низ година да боца поново дође на тржиште", рекао је сомелијер за виски у Единбургху Мартин Греен.

Боца је иначе дио лимитираног издања од само 24 боце које су биле пуштене у продају. Добар дио ових боца уништен је током земљотреса у Јапану 2011. године па није тачно познато колико тренутно постоји ових флаша на свијету. Пропорционално томе, цијена флаше Мацаллан Валерио Адами вискија може само расти.

(Агенције) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цица

06.10.2018 18:28

Моја СЉИВОВИЦА прва лига за ово Скотско говно...А сљивовица је из познатог мјеста у бивсој југи по Сљиви,ракијици.Сајам Сљиве итд.Какав виски и какви бакраци...ЗДАВО,ЗДРАВОООО...

ОДГОВОРИТЕ