Boca viskija od milion dolara

Rijetka boca škotskog viskija prodata je za više od 1,1 milion dolara u Edinburgu, što je čini najskupljom bocom viskija na svijetu koja je prodata na nekoj aukciji.

Svijet 06.10.2018 | 08:09
Boca viskija od milion dolara
Bocu viskija Macallan Valerio Adami iz 1926. godine kupio je privatni kolekcionar iz Azije preko telefona, kazali su iz aukcionarske kompanije Bonhams za CNN.

Prodaja je oborila prethodni rekord koji je postavla kompanija Bonhams u maju kada su još jednu bocu ovog alkoholnog pića prodali za nešto više od milion dolara u Hong Kongu.

Ovaj viski bio je marljivo skladišten blizu 60 godina prije nego što je flaširan 1986. godine. Eksperti su ga opisali kao "Sveti gral" zbog njegovog kvaliteta, vrijednosti umjetničkog djela i berbe.

"Najozbiljniji svijetski kolekcionari čekaće dugi niz godina da boca ponovo dođe na tržište", rekao je somelijer za viski u Edinburghu Martin Green.

Boca je inače dio limitiranog izdanja od samo 24 boce koje su bile puštene u prodaju. Dobar dio ovih boca uništen je tokom zemljotresa u Japanu 2011. godine pa nije tačno poznato koliko trenutno postoji ovih flaša na svijetu. Proporcionalno tome, cijena flaše Macallan Valerio Adami viskija može samo rasti.

(Agencije) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cica

06.10.2018 20:28

Moja SLJIVOVICA prva liga za ovo Skotsko govno...A sljivovica je iz poznatog mjesta u bivsoj jugi po Sljivi,rakijici.Sajam Sljive itd.Kakav viski i kakvi bakraci...ZDAVO,ZDRAVOOOO...

ODGOVORITE