Ко су кандидати милионери у БиХ?!

Новинари ЦИН-а су готово годину дана истраживали имовину 121 бх. политичара. Међу њима је и десет кандидата на предстојећим општим изборима који се издвајају по вриједности имовине. Они и њихове породице посједују некретнине, уштеђевину и фирме вриједне десетине милиона марака.

Република Српска 04.10.2018 | 13:07
Ко су кандидати милионери у БиХ?!
Војин Митровић је кандидат Савеза независних социјалдемократа (СНСД) за Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине (БиХ). Водио је приватни бизнис до 2014. године када је освојио мандат у Народној скупштини Републике Српске (РС). Те године је у имовинском картону пријавио имовину вриједну 66,6 милиона КМ.

Данас је та имовина мања јер су он и његова супруга Нела сада власници три, умјесто тада пријављених седам фирми. Осим тога, власник је двије куће у Бијељини, вриједне преко милион марака, те имања са рибњаком чију је вриједност процијенио на 300.000 КМ. Нела Митровић у Бијељини има два пословна простора, а у Београду стан од пола милиона марака.



Уз примања у Скупштини Митровић има и приходе од дивиденде. "Дивиденда се акумулира из године у годину, тако да тренутно износи негдје између три и четири милиона", појаснио је Митровић.

Новинари Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) су разговарали и са градоначелником Зенице Фуадом Касумовићем о његовој имовини и приходима. Брачни пар Касумовић посједује: два стана, два пословна простора, кућу, ресторан, земљиште и удјеле у бензинским пумпама, вриједне најмање два милиона КМ.

Касумовић је у имовинском картону из 2016. године написао да уштеђевину има само његова супруга Мерсија – уштедјела је 210.000 марака. На питање новинара ЦИН-а о његовој уштеђевини, Касумовић је најприје рекао да је нема, међутим, након кратког промишљања се присјетио да на рачуну ипак има новца:

"Ух, имам, у праву си! На ББИ банци имам 200.000 марака", изјавио је Касумовић, појашњавајући да је овај новац добио као одштету за улагање у бензинску пумпу.

Фуад Касумовић је од 1998. године обављао различите функције у власти и државним институцијама. На овогодишњим изборима је носилац листе Независног блока за Парламентарну скупштину БиХ.

Стан "већи од петособног"

Изабрани кандидати су дужни доставити имовинске картоне Централној изборној комисији БиХ мјесец дана након овјере мандата. Међутим, новинари ЦИН-а су податке о некретнинама кандидата прикупљали из земљишнокњижних докумената и ранијих имовинских картона те их објавили у бази "Имовина политичара".

Анализом тих докумената ЦИН је утврдио да су међу имућнијим политичарима и тројица кандидата за члана Предсједништва БиХ: Милорад Додик, Фахрудин Радончић и Драган Човић. Додик је на различитим функцијама у власти скоро 30 година, Човић 20, а Радончић се у политику укључио оснивањем Савеза за бољу будућност 2009. године.

Додик је прије четири године у имовинском картону пријавио два стана у Београду које је у међувремену продао.



Према земљишним књигама, његова кћерка Горица је са Павлом Ћоровићем 2016. године у Бањој Луци купила стан од 345 метара квадратних који је у документима окарактерисан као "већи од петособног".

Додик је 2007. године купио кућу на Дедињу у Београду за нешто више од 1,7 милиона марака и од њеног изнајмљивања Амбасади Израела годишње зарађивао око 100.000 марака.

У Лакташима код Бање Луке има стан који је процијенио на 140.000 КМ. У истом мјесту његова супруга Сњежана посједује пословни простор и земљиште. Њихова дјеца Игор и Горица Додик власници су четири фирме: "Фруит Ецо", "Тринитy Медиа & Цонсултинг", "Глобал Либертy" и "Агапе".

И Радончић је власник милионске имовине у сусједној земљи. Он је у црногорској марини Порто Монтенегро куповао некретнине чија је вриједност 7,6 милиона КМ. Његова најскупља некретнина је апартман од 351 квадратног метра за коју је Радончић издвојио скоро 4,2 милиона КМ. Након тога је купио још два апартмана – један је поклонио сину Ирхаду, а други продао.



У децембру 2016. године Радончић је посредством своје фирме "ПМ 1.25" купио још један апартман за 1,56 милиона КМ, а фирму је касније уступио сину Ирхаду. Радончић је инвестирао и скоро два милиона марака у куповину дионица Црногорског Телекома.

Фирма "Аваз" д.о.о. и 372.266 дионица Графичке издавачке куће "ОКО" д.о.о. су у бракоразводној парници припале Радончићевој бившој супрузи Азри, док је фирму "Аваз-рото пресс" Радончић продао Азри за 200 милиона КМ. Новац није наплатио.

Драган Човић са својом супругом Бернадицом посједује вриједну имовину у Мостару и Широком Бријегу. Раније истраживање ЦИН-а је показало да је Бернадица Човић куповала некретнине у име чланова своје породице а неке од њих је касније добила на поклон. Тако је добила земљиште у Мостару на којем је брачни пар Човић изградио скупоцјену вилу. Човић је ово имање, које се простире на нешто више од три дунума, 2010. године процијенио на пола милиона КМ. У имовинском картону из 2014. године он није навео вриједности некретнина које посједује.

Човићева супруга је на име свог оца, дугогодишњег пензионера Благе Прскала, 2009. године купила вилу у приморском мјесту Заострог у Хрватској за око 625.000 марака. Човић, Радончић и Додик нису пристали разговарати са новинарима ЦИН-а о својој имовини.



Имовина у иностранству

Никола Шпирић, Ђорђа Којић и Зоран Стевановић из СНСД-а те Недељко Чубриловић из Демократског народног савеза су у политици више од деценије. Овогодишњи су кандидати за Народну скупштину Републике Српске. Они или чланови њихових породица посједују скупоцјене некретнине ван БиХ.

Шпирићева кћерка Јована је власница стана у Бечу који је 2008. године плаћен скоро 800.000 марака. У имовинском картону из 2012. године њен отац је вриједност овог стана скоро преполовио, а двије године касније га није ни пријавио. Његов син Александар у Београду има стан од 66 квадрата. Шпирић и супруга имају уштеђевину од 574 хиљаде марака. Шпирић је одбио разговарати са новинарима ЦИН-а.

Његов страначки колега Којић је 2010. године пријавио имовину вриједну више од 20 милиона марака, укључујући двије куће, земљиште и пословне објекте. Уз то, његова супруга је власница стана, куће и земљишта у Србији чију је вриједност процијенио на 530.000 КМ. Којић је власник компанија "Брчко-гас" д.о.о, "Трансјуг Л" и "Брчко-Гас осигурање" д.д.

Тренутни градоначелник Зворника Зоран Стевановић у Србији и Црној Гори посједује имовину вриједну најмање 950.000 КМ. Има станове, куће, викендицу, пословни простор и земљиште. Стевановић је власник или сувласник осам компанија које послују у БиХ и Србији.

Актуелни предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић има стан на Црногорском приморју у Будви који је процијенио на скоро 120.000 марака. Поред тога, он у Бањој Луци има стан од пола милиона марака. Чубриловић је овај стан добио на кориштење 1998. године од Републичке дирекције за путеве РС. Дирекција је тада овај стан платила 222.000 марака, а Чубриловић је новинарима ЦИН-а рекао да га је касније откупио за 18.000 марака.



Себија Изетбеговић је директорица Клиничког центра Универзитета у Сарајеву и први пут се кандидовала на изборима. Она ће на предстојећим изборима као кандидаткиња Странке демократске акције (СДА) покушати освојити мандат у Представничком дому Парламента ФБиХ. Она и њен супруг Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, посједују некретнине у Сарајеву и околици, вриједне око 720.000 марака.

ЦИН је раније писао о томе како њен супруг Бакир у имовинском картону из 2014. године није пријавио земљиште које су супружници Изетбеговић купили заједно са директором Сарајевске регионалне развојне агенције СЕРДА Шевкијом Окерићем. Земљиште се налази у сарајевском елитном насељу Пољине и плаћено је четвртину милиона марака.

Изетбеговић је осталу имовину у имовинском картону процијенио на 520.000 КМ. Према документима, њихова кућа се налази на Пољинама а Себија Изетбеговић је касније купила апартман и гаражу на Бјелашници за 100.000 КМ.

Извор: ЦИН

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

И Сарајево

04.10.2018 11:10

А Сарган он сиротиња је ли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај од Сипова

04.10.2018 15:37

хттпс://yоуту.бе/И0Бсг856Y04

Name

ина

04.10.2018 11:14

Ма треба им све одузети и послати их на робију. То су све покрали од народа. Багра. Да им тата није можда оставио у наслеђе, па се хвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сињ

04.10.2018 11:28

Одузети и трајно протерати

Name

роки

04.10.2018 20:20

Ето какав смо ми народи(мслим на све у БиХ), од толико поштених људи ми бирамо три лопуже за чланове председништва, ту је још и Бакир, који су тешки више милијарди марака, дог други једва састављају крај са крајем.Гласам за сва тројицу ако ми неко објасни да ли смо ми нормални.

Name

масала

04.10.2018 11:17

Откуда нама све ово ? , немамо појма !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матриx

04.10.2018 11:29

Најјаче од свега је да је господар свих људи, добара и капитала у Републици Српској успио, за 30 година бављења политиком, да уштеди само 71 хиљаду марака. Сирот човјек, треба гласати за њега да остане на власти још барем 4 године не би ли мало поправио свој штедни салдо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.10.2018 11:52

Удао кћерку, сина оженио, слави славу, цеца итд све нашим парама падај секто

Name

Мк

04.10.2018 17:04

А ПЉАЧКА НА АУТО ПУТУ ЈАДНИЦИ ОПЉАЧКАСЕ ИХ.

Name

Нада

04.10.2018 11:48

Ови пљацкаси имају образа и даље се кандитовати за високе функције. Изгледа никада им доста. Да ли имају имало стида? Али зна се и то не мозе вјецно да траје. Имам наду у Вукоту и његов најављени закон о поријеклу имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКРАТ

04.10.2018 12:28

АПЕЛУЈЕМ СВЕ БАНКЕ У СВИЈЕТУ КОЈЕ СУ ОВИМ ЗЛОЦИНЦИМА ОМОГУЦИЛИ ПРИВАТНА КОНТА, ДА ОДМАХ ЗАУСТАВЕ И БЛОКИРАЈУ РАЦУНЕ. ЈАДНОМ НАРОДУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ВРАТИТИ ОТЕТО БЛАГО ДА У ДОСТАЈАНСТВУ МОГУ ЗИВЈЕТИ И УМРИЈЕТИ. ЗЛОЦИНЦЕ ОДМАХ ПОХАПСИТИ И У ДЕН ХААГ СПРОВЕСТИ И ОСУДИТИ. МЕДЈУ ЊИМА ИМА ЈОС ДОСТА РАТНИХ ЗЛОЦИНАЦА. ГДЕ СУ САДА ЗЕМЉЕ ПОТПИСНИЦЕ ДЕЈТОНА???????????????? ДАЛИ СУ И ОНЕ ДИРЕКТНИ САУЦЕСНИЦИ СВЕГ ОВОГ СТО СЕ ТРЕНУТНО У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ДЕСАВА ???????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин

04.10.2018 12:40

Даје ово правна дрзава сви ови сто су наведени били би ухапсени давно и били иза ресетака али назалост и Полиција је корупирана на врху њих једино народ мозе срусити али само Буном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

04.10.2018 13:57

Ауууу све блокирати и одузети вратити народу опљацкано!! А њих у затворе !!! На принудни рад ! Јер до сад су примали новац за нерад и пљацку !!! Робовласницко друство у 21 вијеку ! То је њихов рад ! Опљацјани народ бјези јер су напрабили на пљацки народа приватну дрзаву !!!! Институције њихове безакоње на свим нивоимаа !!! Приватна дрзава лопова !!!!

Name

Ааааа

04.10.2018 14:00

А опет по којем закону они могу на изборне листе !! Је ли то легализација стецене имовине пљацком народа !!??? Као пролазе даље !! Народ одлази или умире или њибови робови ! Па бирај народееее !!!!!!

Name

Дарио

04.10.2018 15:28

КРИМИНАЛНИ КЛАН МИЛОКРАДА ДОДИКА СУ ОНИ СВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

диктатор миле

04.10.2018 19:49

Овај господин у средини слике је највеци милионер и највеци лопов. Обогатио се од народа! Фуј! Јос мало па идес ти у Фоцу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крокац

04.10.2018 20:33

Радили људи па за радили ха ха .Ако намсад ово не отвори оци ипамет требамо све овезаувек сменити покотово ову тројицу који су први насĺици народе уразумите се ако мислите на своју дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада

05.10.2018 04:58

Ух, па, гдје ови зиве , ко су им били преци И циме су се они бавили? Јесу ли им преци имали фабрике, ланце хотела И ресторана , посједовали галерије са вриједним сликама или радионице за брусење дијаманата ? Или су им преци , мозда, били пераци злата ? Или су , мозда, правили дијелове за свемирске бродове ? Треба то преиспитати И утврдити. Мора да су директни потомци који су наследили богаство И само својим радом, знањем И одрицањем досли до оволиког богаства. Ма нису они из БиХ . Нису они потомци ситних земљопосједника од 80-так дулума земље, нису они потомци зељезницара, обуцара, тесара из бивсе Југославије. Они су , једноставно, лопови И пљацкароси какви до сада на свијету нису постојали. И то пљацкароси свих градјана БиХ. А ти народе Босне И Херцеговине гласај за своје лопове размисљајуци ста цес сутра за руцак И да ли цес имати пара да купис дјетету зимску јакну. Свака конвертибилна марка са рацуна ових битанги је васа , а ви И даље кривите неког тамо ко се другације зове. И једни И други И треци. Нису дали податке о свотама у страним валутама депонованим у свајцарским банкама И банкама на острвима пореског раја. А требали су , зар не?

ОДГОВОРИТЕ