Ko su kandidati milioneri u BiH?!

Novinari CIN-a su gotovo godinu dana istraživali imovinu 121 bh. političara. Među njima je i deset kandidata na predstojećim opštim izborima koji se izdvajaju po vrijednosti imovine. Oni i njihove porodice posjeduju nekretnine, ušteđevinu i firme vrijedne desetine miliona maraka.

Republika Srpska 04.10.2018 | 13:07
Ko su kandidati milioneri u BiH?!
Vojin Mitrović je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (BiH). Vodio je privatni biznis do 2014. godine kada je osvojio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS). Te godine je u imovinskom kartonu prijavio imovinu vrijednu 66,6 miliona KM.

Danas je ta imovina manja jer su on i njegova supruga Nela sada vlasnici tri, umjesto tada prijavljenih sedam firmi. Osim toga, vlasnik je dvije kuće u Bijeljini, vrijedne preko milion maraka, te imanja sa ribnjakom čiju je vrijednost procijenio na 300.000 KM. Nela Mitrović u Bijeljini ima dva poslovna prostora, a u Beogradu stan od pola miliona maraka.Uz primanja u Skupštini Mitrović ima i prihode od dividende. "Dividenda se akumulira iz godine u godinu, tako da trenutno iznosi negdje između tri i četiri miliona", pojasnio je Mitrović.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su razgovarali i sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem o njegovoj imovini i prihodima. Bračni par Kasumović posjeduje: dva stana, dva poslovna prostora, kuću, restoran, zemljište i udjele u benzinskim pumpama, vrijedne najmanje dva miliona KM.

Kasumović je u imovinskom kartonu iz 2016. godine napisao da ušteđevinu ima samo njegova supruga Mersija – uštedjela je 210.000 maraka. Na pitanje novinara CIN-a o njegovoj ušteđevini, Kasumović je najprije rekao da je nema, međutim, nakon kratkog promišljanja se prisjetio da na računu ipak ima novca:

"Uh, imam, u pravu si! Na BBI banci imam 200.000 maraka", izjavio je Kasumović, pojašnjavajući da je ovaj novac dobio kao odštetu za ulaganje u benzinsku pumpu.

Fuad Kasumović je od 1998. godine obavljao različite funkcije u vlasti i državnim institucijama. Na ovogodišnjim izborima je nosilac liste Nezavisnog bloka za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Stan "veći od petosobnog"

Izabrani kandidati su dužni dostaviti imovinske kartone Centralnoj izbornoj komisiji BiH mjesec dana nakon ovjere mandata. Međutim, novinari CIN-a su podatke o nekretninama kandidata prikupljali iz zemljišnoknjižnih dokumenata i ranijih imovinskih kartona te ih objavili u bazi "Imovina političara".

Analizom tih dokumenata CIN je utvrdio da su među imućnijim političarima i trojica kandidata za člana Predsjedništva BiH: Milorad Dodik, Fahrudin Radončić i Dragan Čović. Dodik je na različitim funkcijama u vlasti skoro 30 godina, Čović 20, a Radončić se u politiku uključio osnivanjem Saveza za bolju budućnost 2009. godine.

Dodik je prije četiri godine u imovinskom kartonu prijavio dva stana u Beogradu koje je u međuvremenu prodao.Prema zemljišnim knjigama, njegova kćerka Gorica je sa Pavlom Ćorovićem 2016. godine u Banjoj Luci kupila stan od 345 metara kvadratnih koji je u dokumentima okarakterisan kao "veći od petosobnog".

Dodik je 2007. godine kupio kuću na Dedinju u Beogradu za nešto više od 1,7 miliona maraka i od njenog iznajmljivanja Ambasadi Izraela godišnje zarađivao oko 100.000 maraka.

U Laktašima kod Banje Luke ima stan koji je procijenio na 140.000 KM. U istom mjestu njegova supruga Snježana posjeduje poslovni prostor i zemljište. Njihova djeca Igor i Gorica Dodik vlasnici su četiri firme: "Fruit Eco", "Trinity Media & Consulting", "Global Liberty" i "Agape".

I Radončić je vlasnik milionske imovine u susjednoj zemlji. On je u crnogorskoj marini Porto Montenegro kupovao nekretnine čija je vrijednost 7,6 miliona KM. Njegova najskuplja nekretnina je apartman od 351 kvadratnog metra za koju je Radončić izdvojio skoro 4,2 miliona KM. Nakon toga je kupio još dva apartmana – jedan je poklonio sinu Irhadu, a drugi prodao.U decembru 2016. godine Radončić je posredstvom svoje firme "PM 1.25" kupio još jedan apartman za 1,56 miliona KM, a firmu je kasnije ustupio sinu Irhadu. Radončić je investirao i skoro dva miliona maraka u kupovinu dionica Crnogorskog Telekoma.

Firma "Avaz" d.o.o. i 372.266 dionica Grafičke izdavačke kuće "OKO" d.o.o. su u brakorazvodnoj parnici pripale Radončićevoj bivšoj supruzi Azri, dok je firmu "Avaz-roto press" Radončić prodao Azri za 200 miliona KM. Novac nije naplatio.

Dragan Čović sa svojom suprugom Bernadicom posjeduje vrijednu imovinu u Mostaru i Širokom Brijegu. Ranije istraživanje CIN-a je pokazalo da je Bernadica Čović kupovala nekretnine u ime članova svoje porodice a neke od njih je kasnije dobila na poklon. Tako je dobila zemljište u Mostaru na kojem je bračni par Čović izgradio skupocjenu vilu. Čović je ovo imanje, koje se prostire na nešto više od tri dunuma, 2010. godine procijenio na pola miliona KM. U imovinskom kartonu iz 2014. godine on nije naveo vrijednosti nekretnina koje posjeduje.

Čovićeva supruga je na ime svog oca, dugogodišnjeg penzionera Blage Prskala, 2009. godine kupila vilu u primorskom mjestu Zaostrog u Hrvatskoj za oko 625.000 maraka. Čović, Radončić i Dodik nisu pristali razgovarati sa novinarima CIN-a o svojoj imovini.Imovina u inostranstvu

Nikola Špirić, Đorđa Kojić i Zoran Stevanović iz SNSD-a te Nedeljko Čubrilović iz Demokratskog narodnog saveza su u politici više od decenije. Ovogodišnji su kandidati za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Oni ili članovi njihovih porodica posjeduju skupocjene nekretnine van BiH.

Špirićeva kćerka Jovana je vlasnica stana u Beču koji je 2008. godine plaćen skoro 800.000 maraka. U imovinskom kartonu iz 2012. godine njen otac je vrijednost ovog stana skoro prepolovio, a dvije godine kasnije ga nije ni prijavio. Njegov sin Aleksandar u Beogradu ima stan od 66 kvadrata. Špirić i supruga imaju ušteđevinu od 574 hiljade maraka. Špirić je odbio razgovarati sa novinarima CIN-a.

Njegov stranački kolega Kojić je 2010. godine prijavio imovinu vrijednu više od 20 miliona maraka, uključujući dvije kuće, zemljište i poslovne objekte. Uz to, njegova supruga je vlasnica stana, kuće i zemljišta u Srbiji čiju je vrijednost procijenio na 530.000 KM. Kojić je vlasnik kompanija "Brčko-gas" d.o.o, "Transjug L" i "Brčko-Gas osiguranje" d.d.

Trenutni gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović u Srbiji i Crnoj Gori posjeduje imovinu vrijednu najmanje 950.000 KM. Ima stanove, kuće, vikendicu, poslovni prostor i zemljište. Stevanović je vlasnik ili suvlasnik osam kompanija koje posluju u BiH i Srbiji.

Aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović ima stan na Crnogorskom primorju u Budvi koji je procijenio na skoro 120.000 maraka. Pored toga, on u Banjoj Luci ima stan od pola miliona maraka. Čubrilović je ovaj stan dobio na korištenje 1998. godine od Republičke direkcije za puteve RS. Direkcija je tada ovaj stan platila 222.000 maraka, a Čubrilović je novinarima CIN-a rekao da ga je kasnije otkupio za 18.000 maraka.Sebija Izetbegović je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i prvi put se kandidovala na izborima. Ona će na predstojećim izborima kao kandidatkinja Stranke demokratske akcije (SDA) pokušati osvojiti mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Ona i njen suprug Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, posjeduju nekretnine u Sarajevu i okolici, vrijedne oko 720.000 maraka.

CIN je ranije pisao o tome kako njen suprug Bakir u imovinskom kartonu iz 2014. godine nije prijavio zemljište koje su supružnici Izetbegović kupili zajedno sa direktorom Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkijom Okerićem. Zemljište se nalazi u sarajevskom elitnom naselju Poljine i plaćeno je četvrtinu miliona maraka.

Izetbegović je ostalu imovinu u imovinskom kartonu procijenio na 520.000 KM. Prema dokumentima, njihova kuća se nalazi na Poljinama a Sebija Izetbegović je kasnije kupila apartman i garažu na Bjelašnici za 100.000 KM.

Izvor: CIN

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

I Sarajevo

04.10.2018 13:10

A Sargan on sirotinja je li.

ODGOVORITE
Name

Zmaj od Sipova

04.10.2018 17:37

https://youtu.be/I0Bsg856Y04

Name

ina

04.10.2018 13:14

Ma treba im sve oduzeti i poslati ih na robiju. To su sve pokrali od naroda. Bagra. Da im tata nije možda ostavio u nasleđe, pa se hvale.

ODGOVORITE
Name

Sinj

04.10.2018 13:28

Oduzeti i trajno proterati

Name

roki

04.10.2018 22:20

Eto kakav smo mi narodi(mslim na sve u BiH), od toliko poštenih ljudi mi biramo tri lopuže za članove predsedništva, tu je još i Bakir, koji su teški više milijardi maraka, dog drugi jedva sastavljaju kraj sa krajem.Glasam za sva trojicu ako mi neko objasni da li smo mi normalni.

Name

masala

04.10.2018 13:17

Otkuda nama sve ovo ? , nemamo pojma !!!!

ODGOVORITE
Name

Matrix

04.10.2018 13:29

Najjače od svega je da je gospodar svih ljudi, dobara i kapitala u Republici Srpskoj uspio, za 30 godina bavljenja politikom, da uštedi samo 71 hiljadu maraka. Sirot čovjek, treba glasati za njega da ostane na vlasti još barem 4 godine ne bi li malo popravio svoj štedni saldo...

ODGOVORITE
Name

Re

04.10.2018 13:52

Udao kćerku, sina oženio, slavi slavu, ceca itd sve našim parama padaj sekto

Name

Mk

04.10.2018 19:04

A PLJAČKA NA AUTO PUTU JADNICI OPLJAČKASE IH.

Name

Nada

04.10.2018 13:48

Ovi pljackasi imaju obraza i dalje se kanditovati za visoke funkcije. Izgleda nikada im dosta. Da li imaju imalo stida? Ali zna se i to ne moze vjecno da traje. Imam nadu u Vukotu i njegov najavljeni zakon o porijeklu imovine.

ODGOVORITE
Name

SOKRAT

04.10.2018 14:28

APELUJEM SVE BANKE U SVIJETU KOJE SU OVIM ZLOCINCIMA OMOGUCILI PRIVATNA KONTA, DA ODMAH ZAUSTAVE I BLOKIRAJU RACUNE. JADNOM NARODU BOSNE I HERCEGOVINE VRATITI OTETO BLAGO DA U DOSTAJANSTVU MOGU ZIVJETI I UMRIJETI. ZLOCINCE ODMAH POHAPSITI I U DEN HAAG SPROVESTI I OSUDITI. MEDJU NJIMA IMA JOS DOSTA RATNIH ZLOCINACA. GDE SU SADA ZEMLJE POTPISNICE DEJTONA???????????????? DALI SU I ONE DIREKTNI SAUCESNICI SVEG OVOG STO SE TRENUTNO U BOSNI I HERCEGOVINI DESAVA ???????????????

ODGOVORITE
Name

Robin

04.10.2018 14:40

Daje ovo pravna drzava svi ovi sto su navedeni bili bi uhapseni davno i bili iza resetaka ali nazalost i Policija je korupirana na vrhu njih jedino narod moze srusiti ali samo Bunom

ODGOVORITE
Name

Boba

04.10.2018 15:57

Auuuu sve blokirati i oduzeti vratiti narodu opljackano!! A njih u zatvore !!! Na prinudni rad ! Jer do sad su primali novac za nerad i pljacku !!! Robovlasnicko drustvo u 21 vijeku ! To je njihov rad ! Opljacjani narod bjezi jer su naprabili na pljacki naroda privatnu drzavu !!!! Institucije njihove bezakonje na svim nivoimaa !!! Privatna drzava lopova !!!!

Name

Aaaaa

04.10.2018 16:00

A opet po kojem zakonu oni mogu na izborne liste !! Je li to legalizacija stecene imovine pljackom naroda !!??? Kao prolaze dalje !! Narod odlazi ili umire ili njibovi robovi ! Pa biraj narodeeee !!!!!!

Name

Dario

04.10.2018 17:28

KRIMINALNI KLAN MILOKRADA DODIKA SU ONI SVI.

ODGOVORITE
Name

diktator mile

04.10.2018 21:49

Ovaj gospodin u sredini slike je najveci milioner i najveci lopov. Obogatio se od naroda! Fuj! Jos malo pa ides ti u Focu!

ODGOVORITE
Name

Krokac

04.10.2018 22:33

Radili ljudi pa za radili ha ha .Ako namsad ovo ne otvori oci ipamet trebamo sve ovezauvek smeniti pokotovo ovu trojicu koji su prvi nasĺici narode urazumite se ako mislite na svoju djecu.

ODGOVORITE
Name

Kanada

05.10.2018 06:58

Uh, pa, gdje ovi zive , ko su im bili preci I cime su se oni bavili? Jesu li im preci imali fabrike, lance hotela I restorana , posjedovali galerije sa vrijednim slikama ili radionice za brusenje dijamanata ? Ili su im preci , mozda, bili peraci zlata ? Ili su , mozda, pravili dijelove za svemirske brodove ? Treba to preispitati I utvrditi. Mora da su direktni potomci koji su nasledili bogastvo I samo svojim radom, znanjem I odricanjem dosli do ovolikog bogastva. Ma nisu oni iz BiH . Nisu oni potomci sitnih zemljoposjednika od 80-tak duluma zemlje, nisu oni potomci zeljeznicara, obucara, tesara iz bivse Jugoslavije. Oni su , jednostavno, lopovi I pljackarosi kakvi do sada na svijetu nisu postojali. I to pljackarosi svih gradjana BiH. A ti narode Bosne I Hercegovine glasaj za svoje lopove razmisljajuci sta ces sutra za rucak I da li ces imati para da kupis djetetu zimsku jaknu. Svaka konvertibilna marka sa racuna ovih bitangi je vasa , a vi I dalje krivite nekog tamo ko se drugacije zove. I jedni I drugi I treci. Nisu dali podatke o svotama u stranim valutama deponovanim u svajcarskim bankama I bankama na ostrvima poreskog raja. A trebali su , zar ne?

ODGOVORITE