ЛШ: Звездин сурови повратак у реалност! ''Шестица'' у Паризу!

"Свеци" декласирали Звезду у Паризу! Фудбалери Црвене звезде доживели су убедљив пораз на гостовању Пари Сен Жермену у другом колу групе Ц Лиге шампиона – 6:1 (4:0).  ПСЖ "појео" уплашену Звезду! Најубедљивији пораз Црвене звезде у Европи - Нејмар и Пари сен Жермен су били немилосрдни ове вечери на "Парку принчева" и убацили шест пута пута лопту у мрежу Милана Борјана. Марин тек за утеху. . .  Два смо света различита: Нејмар и ПСЖ ресетовали бескрвну Звезду! Црвено-бели до ногу потучени на Парку Принчева – 1:6! 

Фудбал 03.10.2018 | 21:05
ЛШ: Звездин сурови повратак у реалност! ''Шестица'' у Паризу!
"Црвено-бели" су доживели право отрежњење против једног од најјачих тимова на свету и из прве руке се уверили како изгледа фудбал на највишем нивоу.

Српски шампион није успео да понови ни део партија које је пружао у претходном делу сезоне, највише због квалитета противника, па је прекинуо низ од 38 утакмица без пораза у свим такмичењима.

После овог неуспеха Звезда је пала на последње место групе Ц са једним бодом, колико има и Наполи са утакмицом мање. ПСЖ је тренутно други са три бода, исто колико има и Ливерпул који од 21.00 игра са Наполитанцима.

Утакмица на "Парку принчева" почела је у мирном ритму, Парижани су одмах преузели контролу, али осим спорадичних напада, нису превише запињали. Звезда је била агресивна све до 20. минута, када је Вујадин Савић оборио Нејмара на неких 20 метара од гола.

Бразилац је перфектно извео слободњак и довео свој тим у вођство, да би мање од 120 секунди касније на семафору писало 2:0. Много простора је по десном боку остављено Килијану Мбапеу, он је вратио повратну на петерац где је утрчао Нејмар и дуплирао предност.

Тог тренутка концепција игре "црвено-белих" се потпуно распала и они су се потпуно изгубили.

Чинило се да је екипа Томаса Тухела мало спустила ритам, али то није био случај – Единсон Кавани је уз много среће постигао трећи гол, после чега је Анхел ди Марија наставио агонију нашег тима.

Могли су "Свеци" да имају и много више од великих четири разлике на полувремену, али Мбапе и Нејмар нису реализовало још неколико стопостотних прилика.

Ако је прво полувреме могло да буде убедљивије, шта тек рећи за друго – у првих 20 минута наставка постојала је само једна екипа на терену, а да Мбапе и Нејмар нису били толико неозбиљни, као и да Борјан није блистао на голу, мрежа Звезде би била напуњена до врха.

Бразилац је пропустио неколико врхунских шанси, био помало неозбиљан, али "црвено-бели" су ипак поклекли средином другог дела.

Опет је Нејмар био тај који је магичним потезом омогућио Бернату да асистира Мбапеу, да би неколико минута касније резервиста Лоренцо Ебесилио показао класу и асистирао Марку Марину. Некадашњи немачки репрезентативац је закуцао лопту под пречку у 74. минуту и постигао први гол Црвене звезде у овом формату Лиге шампиона.

То је било једино вредно пажње што су наши играчи урадили, пре него што је Нејмар још једном мајсторијом из слободног ударца комплетирао хет-трик и поставио коначан резултат.

Пари сен Жермен је био немилосрдан!

Фудбалери Црвене звезде су после 38 утакмица у свим такмичењима доживели пораз, али најубедљивији у ери Владана Милојевића и уопште у историји клуба када је Европа у питању.

Расположени играчи Томаса Тухела убацили су у "шесту брзину" након првог гола Нејмара на мечу и користили потпуну уплашеност црвено-белих за дебакл шампиона Србије.

Мајсторска партија ПСЖ-а дошла је након пораза на "Енфилду", па су Тухел, Нејмар, Кавани, Мбапе и други имали и додатни ралог да се докажу ове вечери пред својом публиком и у потпуности су успели у томе, па је н евероватни напад Парижана је уз много лакоће долазио до шанси.

Постигли су чак шест голова на данашњем мечу, Милан Борјан је одбранио још неколико шанси и спречио и "тежи" пораз на семафору, док је Звезда постигла и утешни погодак.

Поготком Марка Марина, након феноменалног додавања резервисте (да ли још дуго?) Лоренца Ебисилија, Звезда се "уписала" у Лиги шампиона, међутим тешко да ће то бити довољно да излечи све ране које су вечерас направили Парижани.

У уводним минутима меча Звезда је деловала компактно и "искакањима" је добро пресецала нападе Пари сен Жермена, а играчи су деловали потпуно фокусирано на тактичке задатке.

И овога пута, као и пре две недеље против Наполија, крилни фудбалери (десно Марин и лево Симић) спуштали су се у задњу линију у зависности од тога по чијој страни напада Пари сен Жермен - формирајући тако дефанзивни изглед 5-4-1.

Везни фудбалери ПСЖ-а су тешко налазили пасове по дубини, сводило се углавном на солирања Нејмара, а његова мајсторија из 20. минута озачила је почетак краја Звезде у овом мечу.

Перфектно је извео слободњак са ивице казненог простора и погодио десни угао Милана Борјана, да би потом искористио потпуни страх и код обичног извођења аута; успешно је "опљачкао" Ненада Крстичића, разменио додавање с Мбапеом на десној страни, па вешто поентирао на повратну лопту док су се играчи Звезде уплашено гледали...

ПСЖ, који је изгубио у првом колу од Ливерпула (3:2), није спуштао "ногу с гаса" и у стрелце се у 37. минуту уписао Единсон Кавани, из друге шансе на мечу.

Десетак минута пре поготка је ноншалантно, са земље, шутирао и наишао на одлично постављеног Борјана, али овога пута Канађанин није могао ништа... Из "рикошета" је лопта стигла до Уругвајца који је уз помоћ Дегенека постигао нови гол.

Ни то није било довољно расположеним Парижанима који су на пас Менијеа стигли до четвртог гола преко Ди Марије из петерца, да би до полувремена Борјан спасао још два гола Нејмара.

Ништа мање погодака није Борјан спасао ни у наставку меча. Нејмар је имао највише шанси, повремено је претио и Ди Марија, а у стрелце, други пут ове сезоне у Лиги шампиона, уписао се и млади Килијан Мбапе после феноменалне акције Бразилца.

Ипак, само четири минута касније одговорила је Звезда после сарадње Ебисилија и Марина - када је бивши немачки репрезентативац сјајно шутирао и "пробио" Ареолу.

Нејмар је до краја меча спектакуларну партију заокружио трећим голом на мечу, другим из слободњака, док је Кавани постигао још један - срећом по Звезду из офсајда који су правилно показали португалски арбитри.

У наредном колу (24. октобар) Црвена звезда гостује на "Енфилду" против Ливерпула.

САМО ЧЕТВРТ ТУЦЕТА ДО САД!

Звезда је само два пута примила три гола под Милојевићем и то у прва два месеца од његовог доласка: Флоријана 3:3 (2. утакмица), Краснодар 3:2 (12. утакмица). После тога, више од једног гола Звезди су дали само Бачка (2:2, децембар 2017), Младост (2:5, април 2018) и Салцбург (2:2, август 2018).

Два смо света различита… Можда није деценијска брука, највише због снаге ПСЖ-а, али јесте шамарчина која ће заболети све на Маракани. Јесу у дому српског шампиона причали да су Свеци друга галаксија, али тешко да су очекивали да ће доживети најтежи пораз на међународној сцени. У оквиру другог кола Лиге шампиона ПСЖ  је ресетовао Црвену звезду са 6:1.

Јесте Барселона на овом месту добила порцију од четири комада, Андерлехт је примио пет, било је и оних који су се кући вратили са седам. Ништа то не мења. Тим Владана Милојевића је заслужио критике највише због тога што је потписао безусловну капитулацију. Био је статиста. У другом делу првог полувремена личио је на провинцијску екипу.

Звезда може да буде надиграна, али не сме да буде понижена. Овако је то изгледало на Парку Принчева:Нејмар се забављао и давао голове, Анхел Ди Марија и Килијан Мбапе мењали места и стварали вишак, Марко Верати бријао… На све то Парижани  су смејали у лице црвено-белима. Реакција са друге стране је изостала.

Изузимамо ту уводних 20 минута када се чинило да Звезда заиста има и план и квалитет да бар мало отежа живот Французима. И део после петог гола домаћина, а јединог који је завршио у мрежи Алвара Ареоле. Тада је Лоренцо Ебисилио – само који секунд раније је крочио на терен – издржао дуел са Вератијем и мирно одложио лопту до Марка Марина чији силовити шут је био историјски тренутак: први гол Црвене звезде у Лиги шампиона откако се игра под тим именом!.

И пре тога, Марко Марин је поред континуираних напада ПСЖ у добром делу утакмице био једини који је бар повремено изгледао као професионални фудбалер. Порцију одбрањених зицера имао је Милан Борјан. Остали? Нису се снашли. Или боље речено – нису покушали да се снађу.

Тешко да су они који су гледали утакмицу путем телевизијског преноса могли да осете ту разлику у фудбалским вековима између два тима. Црвено-бели су мушки ушли у утакмицу, чврстим блоком на средини терена покушали да отежавају посао на средини терена ПСЖ- у, а онда су потонули. Први погодак БразилцаНејмара исчупао је срце из груди тима Владана Милојевића. Ако се томе дода да је брзина и техничка суперсоничност Нејмара, Мбапеа и Каванија црвено-беле лишила мозга, можете да замислите какав меч смо гледали на Парку принчева.

Тотално дезорјентисани, изударани, гости су служили да улепшају постере играча Томаса Тухела. Велика већина Срба је туробна догађаја гледала са шаком на устима. Играчи Црвене звезде кретали су се као на успореном снимку. Нису могли да изнесу лопту, нису могли да додају до себе, нису могли да се потркају… Можда је то неко и очекивао, али мало ко се надао да ће тим непоражен од фебруара ове године одмах подићи руке уз знак предаје.

Док је Нејмар дизао на ноге распомамљену публику на Парку Принчева, Мбапе палио турбо погон, аВерати „јео“ нападе црвено-белих, играчи српског шампиона су гледали у небо. Тренер Владан Милојевић је прекрштених руку непомично стајао. Само је голман Милан Борјан после сваког примљеног гола покушавао аплаузима да дигне саиграче.

Није вредело. Они су били убијени у појам, свесни да су галаксију далеко од звезда ПСЖ-а. Лутали су без компаса. Све је то стварало језив осећај, посебно због чињенице да су после голова Каванија (за 3:0) и ДиМарије (за 4:0) домаћи само појачавали ритам.

Како је играчима Црвене звезде било у свлачионици можемо само да замислимо. Срби на трибинама Парка Принчева имали су мучнину у стомаку, бојали се и двоцифреног броја голова…

Милојевић је на терен послао Милана Павкова и Срђана Бабића како би спасио што се спасити може. На срећу Звездиног шефа стручног штаба у том интервалу се разбранио Милан Борјан. А нестварно мотивисани Нејмарга је искушавао из свих позиција.

Чудо је правио Бразилац на терену, везивао је читав везни ред и одбрану Црвене звезде у чвор. Изгледа да му је Томас Тухел погодио померивши га на позицију класичне десетке. Али кога је то занимало уопште. Звезда је патила и примала голове. А на крају је уследила асистенција Ебесилија и гол Марина за велико одушевљење.

Тај гол ипак није могао да промени утисак: два смо света различита.

Лига шампиона – друго коло:
Пари Сен Жермен – Црвена звезда6:1 (4:0)
(Нејмар 20, 22, 81, Кавани 33, Ди Марија 42, Мбапе 70 – Марин 74)

Париз - стадион: Парк принчева
Гледалаца: 40.000
судије: Артур Дијаш (Португал), Руи Тавареш (Португал), Пауло Соареш (Португал), Бруно Родригеш (Португал), Тијаго Мартинс (Португал), Жоао Пињеиро (Португал)

Пари Сен Жермен (4-2-3-1): Ареола – Бернат, Силва (Керер 76), Кимпембе, Меније – Рабио, Верати – Ди Марија, Мбапе (Чупо-Мотинг 76), Нејмар (Дракслер 82) – Кавани

Црвена звезда (4-4-1-1): Борјан – Родић, Дегенек, Савић (Бабић 46), Стојковић – Симић (Павков 46), Крстичић, Јовичић, Марин – Чаушић – Бен (Ебесилио 73)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кјево

03.10.2018 19:56

Све иде у рок службе.

ОДГОВОРИТЕ