LŠ: Zvezdin surovi povratak u realnost! ''Šestica'' u Parizu!

"Sveci" deklasirali Zvezdu u Parizu! Fudbaleri Crvene zvezde doživeli su ubedljiv poraz na gostovanju Pari Sen Žermenu u drugom kolu grupe C Lige šampiona – 6:1 (4:0).  PSŽ "pojeo" uplašenu Zvezdu! Najubedljiviji poraz Crvene zvezde u Evropi - Nejmar i Pari sen Žermen su bili nemilosrdni ove večeri na "Parku prinčeva" i ubacili šest puta puta loptu u mrežu Milana Borjana. Marin tek za utehu. . .  Dva smo sveta različita: Nejmar i PSŽ resetovali beskrvnu Zvezdu! Crveno-beli do nogu potučeni na Parku Prinčeva – 1:6! 

Fudbal 03.10.2018 | 21:05
LŠ: Zvezdin surovi povratak u realnost! ''Šestica'' u Parizu!
"Crveno-beli" su doživeli pravo otrežnjenje protiv jednog od najjačih timova na svetu i iz prve ruke se uverili kako izgleda fudbal na najvišem nivou.

Srpski šampion nije uspeo da ponovi ni deo partija koje je pružao u prethodnom delu sezone, najviše zbog kvaliteta protivnika, pa je prekinuo niz od 38 utakmica bez poraza u svim takmičenjima.

Posle ovog neuspeha Zvezda je pala na poslednje mesto grupe C sa jednim bodom, koliko ima i Napoli sa utakmicom manje. PSŽ je trenutno drugi sa tri boda, isto koliko ima i Liverpul koji od 21.00 igra sa Napolitancima.

Utakmica na "Parku prinčeva" počela je u mirnom ritmu, Parižani su odmah preuzeli kontrolu, ali osim sporadičnih napada, nisu previše zapinjali. Zvezda je bila agresivna sve do 20. minuta, kada je Vujadin Savić oborio Nejmara na nekih 20 metara od gola.

Brazilac je perfektno izveo slobodnjak i doveo svoj tim u vođstvo, da bi manje od 120 sekundi kasnije na semaforu pisalo 2:0. Mnogo prostora je po desnom boku ostavljeno Kilijanu Mbapeu, on je vratio povratnu na peterac gde je utrčao Nejmar i duplirao prednost.

Tog trenutka koncepcija igre "crveno-belih" se potpuno raspala i oni su se potpuno izgubili.

Činilo se da je ekipa Tomasa Tuhela malo spustila ritam, ali to nije bio slučaj – Edinson Kavani je uz mnogo sreće postigao treći gol, posle čega je Anhel di Marija nastavio agoniju našeg tima.

Mogli su "Sveci" da imaju i mnogo više od velikih četiri razlike na poluvremenu, ali Mbape i Nejmar nisu realizovalo još nekoliko stopostotnih prilika.

Ako je prvo poluvreme moglo da bude ubedljivije, šta tek reći za drugo – u prvih 20 minuta nastavka postojala je samo jedna ekipa na terenu, a da Mbape i Nejmar nisu bili toliko neozbiljni, kao i da Borjan nije blistao na golu, mreža Zvezde bi bila napunjena do vrha.

Brazilac je propustio nekoliko vrhunskih šansi, bio pomalo neozbiljan, ali "crveno-beli" su ipak poklekli sredinom drugog dela.

Opet je Nejmar bio taj koji je magičnim potezom omogućio Bernatu da asistira Mbapeu, da bi nekoliko minuta kasnije rezervista Lorenco Ebesilio pokazao klasu i asistirao Marku Marinu. Nekadašnji nemački reprezentativac je zakucao loptu pod prečku u 74. minutu i postigao prvi gol Crvene zvezde u ovom formatu Lige šampiona.

To je bilo jedino vredno pažnje što su naši igrači uradili, pre nego što je Nejmar još jednom majstorijom iz slobodnog udarca kompletirao het-trik i postavio konačan rezultat.

Pari sen Žermen je bio nemilosrdan!

Fudbaleri Crvene zvezde su posle 38 utakmica u svim takmičenjima doživeli poraz, ali najubedljiviji u eri Vladana Milojevića i uopšte u istoriji kluba kada je Evropa u pitanju.

Raspoloženi igrači Tomasa Tuhela ubacili su u "šestu brzinu" nakon prvog gola Nejmara na meču i koristili potpunu uplašenost crveno-belih za debakl šampiona Srbije.

Majstorska partija PSŽ-a došla je nakon poraza na "Enfildu", pa su Tuhel, Nejmar, Kavani, Mbape i drugi imali i dodatni ralog da se dokažu ove večeri pred svojom publikom i u potpunosti su uspeli u tome, pa je n everovatni napad Parižana je uz mnogo lakoće dolazio do šansi.

Postigli su čak šest golova na današnjem meču, Milan Borjan je odbranio još nekoliko šansi i sprečio i "teži" poraz na semaforu, dok je Zvezda postigla i utešni pogodak.

Pogotkom Marka Marina, nakon fenomenalnog dodavanja rezerviste (da li još dugo?) Lorenca Ebisilija, Zvezda se "upisala" u Ligi šampiona, međutim teško da će to biti dovoljno da izleči sve rane koje su večeras napravili Parižani.

U uvodnim minutima meča Zvezda je delovala kompaktno i "iskakanjima" je dobro presecala napade Pari sen Žermena, a igrači su delovali potpuno fokusirano na taktičke zadatke.

I ovoga puta, kao i pre dve nedelje protiv Napolija, krilni fudbaleri (desno Marin i levo Simić) spuštali su se u zadnju liniju u zavisnosti od toga po čijoj strani napada Pari sen Žermen - formirajući tako defanzivni izgled 5-4-1.

Vezni fudbaleri PSŽ-a su teško nalazili pasove po dubini, svodilo se uglavnom na soliranja Nejmara, a njegova majstorija iz 20. minuta ozačila je početak kraja Zvezde u ovom meču.

Perfektno je izveo slobodnjak sa ivice kaznenog prostora i pogodio desni ugao Milana Borjana, da bi potom iskoristio potpuni strah i kod običnog izvođenja auta; uspešno je "opljačkao" Nenada Krstičića, razmenio dodavanje s Mbapeom na desnoj strani, pa vešto poentirao na povratnu loptu dok su se igrači Zvezde uplašeno gledali...

PSŽ, koji je izgubio u prvom kolu od Liverpula (3:2), nije spuštao "nogu s gasa" i u strelce se u 37. minutu upisao Edinson Kavani, iz druge šanse na meču.

Desetak minuta pre pogotka je nonšalantno, sa zemlje, šutirao i naišao na odlično postavljenog Borjana, ali ovoga puta Kanađanin nije mogao ništa... Iz "rikošeta" je lopta stigla do Urugvajca koji je uz pomoć Degeneka postigao novi gol.

Ni to nije bilo dovoljno raspoloženim Parižanima koji su na pas Menijea stigli do četvrtog gola preko Di Marije iz peterca, da bi do poluvremena Borjan spasao još dva gola Nejmara.

Ništa manje pogodaka nije Borjan spasao ni u nastavku meča. Nejmar je imao najviše šansi, povremeno je pretio i Di Marija, a u strelce, drugi put ove sezone u Ligi šampiona, upisao se i mladi Kilijan Mbape posle fenomenalne akcije Brazilca.

Ipak, samo četiri minuta kasnije odgovorila je Zvezda posle saradnje Ebisilija i Marina - kada je bivši nemački reprezentativac sjajno šutirao i "probio" Areolu.

Nejmar je do kraja meča spektakularnu partiju zaokružio trećim golom na meču, drugim iz slobodnjaka, dok je Kavani postigao još jedan - srećom po Zvezdu iz ofsajda koji su pravilno pokazali portugalski arbitri.

U narednom kolu (24. oktobar) Crvena zvezda gostuje na "Enfildu" protiv Liverpula.

SAMO ČETVRT TUCETA DO SAD!

Zvezda je samo dva puta primila tri gola pod Milojevićem i to u prva dva meseca od njegovog dolaska: Florijana 3:3 (2. utakmica), Krasnodar 3:2 (12. utakmica). Posle toga, više od jednog gola Zvezdi su dali samo Bačka (2:2, decembar 2017), Mladost (2:5, april 2018) i Salcburg (2:2, avgust 2018).

Dva smo sveta različita… Možda nije decenijska bruka, najviše zbog snage PSŽ-a, ali jeste šamarčina koja će zaboleti sve na Marakani. Jesu u domu srpskog šampiona pričali da su Sveci druga galaksija, ali teško da su očekivali da će doživeti najteži poraz na međunarodnoj sceni. U okviru drugog kola Lige šampiona PSŽ  je resetovao Crvenu zvezdu sa 6:1.

Jeste Barselona na ovom mestu dobila porciju od četiri komada, Anderleht je primio pet, bilo je i onih koji su se kući vratili sa sedam. Ništa to ne menja. Tim Vladana Milojevića je zaslužio kritike najviše zbog toga što je potpisao bezuslovnu kapitulaciju. Bio je statista. U drugom delu prvog poluvremena ličio je na provincijsku ekipu.

Zvezda može da bude nadigrana, ali ne sme da bude ponižena. Ovako je to izgledalo na Parku Prinčeva:Nejmar se zabavljao i davao golove, Anhel Di Marija i Kilijan Mbape menjali mesta i stvarali višak, Marko Verati brijao… Na sve to Parižani  su smejali u lice crveno-belima. Reakcija sa druge strane je izostala.

Izuzimamo tu uvodnih 20 minuta kada se činilo da Zvezda zaista ima i plan i kvalitet da bar malo oteža život Francuzima. I deo posle petog gola domaćina, a jedinog koji je završio u mreži Alvara Areole. Tada je Lorenco Ebisilio – samo koji sekund ranije je kročio na teren – izdržao duel sa Veratijem i mirno odložio loptu do Marka Marina čiji siloviti šut je bio istorijski trenutak: prvi gol Crvene zvezde u Ligi šampiona otkako se igra pod tim imenom!.

I pre toga, Marko Marin je pored kontinuiranih napada PSŽ u dobrom delu utakmice bio jedini koji je bar povremeno izgledao kao profesionalni fudbaler. Porciju odbranjenih zicera imao je Milan Borjan. Ostali? Nisu se snašli. Ili bolje rečeno – nisu pokušali da se snađu.

Teško da su oni koji su gledali utakmicu putem televizijskog prenosa mogli da osete tu razliku u fudbalskim vekovima između dva tima. Crveno-beli su muški ušli u utakmicu, čvrstim blokom na sredini terena pokušali da otežavaju posao na sredini terena PSŽ- u, a onda su potonuli. Prvi pogodak BrazilcaNejmara isčupao je srce iz grudi tima Vladana Milojevića. Ako se tome doda da je brzina i tehnička supersoničnost Nejmara, Mbapea i Kavanija crveno-bele lišila mozga, možete da zamislite kakav meč smo gledali na Parku prinčeva.

Totalno dezorjentisani, izudarani, gosti su služili da ulepšaju postere igrača Tomasa Tuhela. Velika većina Srba je turobna događaja gledala sa šakom na ustima. Igrači Crvene zvezde kretali su se kao na usporenom snimku. Nisu mogli da iznesu loptu, nisu mogli da dodaju do sebe, nisu mogli da se potrkaju… Možda je to neko i očekivao, ali malo ko se nadao da će tim neporažen od februara ove godine odmah podići ruke uz znak predaje.

Dok je Nejmar dizao na noge raspomamljenu publiku na Parku Prinčeva, Mbape palio turbo pogon, aVerati „jeo“ napade crveno-belih, igrači srpskog šampiona su gledali u nebo. Trener Vladan Milojević je prekrštenih ruku nepomično stajao. Samo je golman Milan Borjan posle svakog primljenog gola pokušavao aplauzima da digne saigrače.

Nije vredelo. Oni su bili ubijeni u pojam, svesni da su galaksiju daleko od zvezda PSŽ-a. Lutali su bez kompasa. Sve je to stvaralo jeziv osećaj, posebno zbog činjenice da su posle golova Kavanija (za 3:0) i DiMarije (za 4:0) domaći samo pojačavali ritam.

Kako je igračima Crvene zvezde bilo u svlačionici možemo samo da zamislimo. Srbi na tribinama Parka Prinčeva imali su mučninu u stomaku, bojali se i dvocifrenog broja golova…

Milojević je na teren poslao Milana Pavkova i Srđana Babića kako bi spasio što se spasiti može. Na sreću Zvezdinog šefa stručnog štaba u tom intervalu se razbranio Milan Borjan. A nestvarno motivisani Nejmarga je iskušavao iz svih pozicija.

Čudo je pravio Brazilac na terenu, vezivao je čitav vezni red i odbranu Crvene zvezde u čvor. Izgleda da mu je Tomas Tuhel pogodio pomerivši ga na poziciju klasične desetke. Ali koga je to zanimalo uopšte. Zvezda je patila i primala golove. A na kraju je usledila asistencija Ebesilija i gol Marina za veliko oduševljenje.

Taj gol ipak nije mogao da promeni utisak: dva smo sveta različita.

Liga šampiona – drugo kolo:
Pari Sen Žermen – Crvena zvezda6:1 (4:0)
(Nejmar 20, 22, 81, Kavani 33, Di Marija 42, Mbape 70 – Marin 74)

Pariz - stadion: Park prinčeva
Gledalaca: 40.000
sudije: Artur Dijaš (Portugal), Rui Tavareš (Portugal), Paulo Soareš (Portugal), Bruno Rodrigeš (Portugal), Tijago Martins (Portugal), Žoao Pinjeiro (Portugal)

Pari Sen Žermen (4-2-3-1): Areola – Bernat, Silva (Kerer 76), Kimpembe, Menije – Rabio, Verati – Di Marija, Mbape (Čupo-Moting 76), Nejmar (Draksler 82) – Kavani

Crvena zvezda (4-4-1-1): Borjan – Rodić, Degenek, Savić (Babić 46), Stojković – Simić (Pavkov 46), Krstičić, Jovičić, Marin – Čaušić – Ben (Ebesilio 73)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kjevo

03.10.2018 19:56

Sve ide u rok službe.

ODGOVORITE