Упознајте клуб вјечитих посланика

Укупно девет актуелних државних парламентараца више од 12 година обнаша дужност посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ. Неки од њих у парламентарним клупама сједе већ 22 године, односно од првих послијератних избора у БиХ.

Босна и Херцеговина 02.10.2018 | 08:09
Упознајте клуб вјечитих посланика
Најдужи парламентарни "стаж" има актуелни делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Халид Гењац (СДА). Од 1996. године па све до 2018. године у државном органу законодавне власти у три мандата обнашао је дужност посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и у четири мандата дужност делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. 



Гењац се ове године на изборним листама за октобарске изборе налази на компензацијској листи Странке демократске акције (СДА) за Парламентарну скупштину БиХ. С обзиром на то да носиоци компензацијских листи великих политичких странака углавном и добијају мандате, извјесно је да ће до краја мандата 2018. - 2022. Гењац "накупити" 26 година радног искуства на позицији државног парламентарца. 

Дужи низ година функцију парламентарца обнаша и СНСД-ов функционер Никола Шпирића којем су недавно Сједињене Америчке Државе (САД) увеле санкције због корупције. Шпирић је у државни орган законодавне власти први пут изабран 1998. године и то као посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.



Парламентарну каријеру накратко је прекинуо 2007. године када је изабран за предсједавајућег Савјета министара БиХ. На тој позицији остао је све до 2012. године. Шпирић се ове године налази на листи СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске.

Од 1998. године до данас на позицијама посланика и делегата у Парламентарној скупштини БиХ налази се и Шефик Џаферовић. Он је у четири мандата био изабран за посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и у два мандата за делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.



Џаферовић у актуелном мандату обнаша и дужност члана Колегија Представничког дома ПСБиХ, а Странка демократске акције (СДА) на овогодишњим изборима кандидовала га је за члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа.

Грађани БиХ од 2002. године имају прилику пратити рад Душанке Мајкић у Парламентарној скупштини БиХ. Она је 2002. године изабрана за посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, а у једном мандату обнашала је и функцију делегата у Дому народа ПСБиХ.



Већ 16 година у клупама највишег органа законодавне власти државе БиХ спроводи политику СНСД-а. Мајкић је ове године поново кандидат СНСД-а за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

У парламентарним клупама од 2002. године сједи и Мартин Рагуж из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) 1990. У посљедња два мандата обнаша дужност делегата у Дому народа ПСБиХ док је у периоду од 2002. до 2010. године био биран за посланика у Представничком дому ПСБиХ.



Раније се повукао са мјеста предсједника ХДЗ-а 1990, а на овогодишњим изборима не налази се ни на једној изборној листи.

Од 2006. године функцију заступника у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ обнаша и Денис Бећировић. Већ три мандата на ову позицију изабран је као кандидат Социјалдемократске партије (СДП) БиХ. У прошлом мандату један период био је и члан Колегија Представничког дома ПСБиХ.



Ове године СДП БиХ кандидовао је Денис Бећировића за члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа.

Три мандата дужност државног посланика обнаша и СНСД-ова функционерка Милица Марковић. На позицију посланика у Представничком дому ПС БиХ изабрана је 2006. године.



Марковић већ 12 године у државном органу законодавне власти заступа политику предсједника Републике Српске Милорада Додика. Ове године је кандидат СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске.

Актуелни посланик у Представничком дому ПС БиХ Шемсудин Мехмедовић такође се 12 година налази на позицији државног парламентараца. У Парламентарну скупштину БиХ први пут је изабран 2006. године.



У сва три мандата обнашао је дужност посланика у Представничком дому ПСБиХ, а ове године налази се на листи СДА за Представнички дом ПС БиХ.

Посљедњи актуелни парламентарац са преко 10 година "парламентарног стажа" је Лазар Продановић из СНСД-а. Он је први пут изабран за посланика у Представничком дому ПСБиХ 2006. године.



У три мандата биран је с листе СНСД-а за Представнички дом ПС БиХ, а на овогодишњим изборима СНСД га је поново кандидовао за посланика у Парламентарној скупштини БиХ.

Од актуелних посланика и делегата њих 13 већ два мандата (осам година) сједи у клупама Парламентарне скупштине БиХ. Ријеч је о Бориславу Бојићу, Младену Босићу, Амиру Фазлићу, Саши Магазиновићу, Мирсаду Мешићу, Асиму Сарајлићу, Сенаду Шепићу, Салки Соколовићу, Александри Пандуревић, Нермини Капетановић, Сташи Кошарцу, Борјани Кришто и Огњену Тадићу.

(БН/Клиx)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

далаБу

02.10.2018 06:14

Пустило коријење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

02.10.2018 06:54

Па какве везе има да ли су ту 4 године,или 44.Ако раде свој посао како треба,нека их.Ако не раде,сут карта,и дамо сансу новима.Ја то гледам као неку фирму,гдје ако радис добро,засто би те неко отпустио с посла.Ако не радис добро,добијес отказ.Једноставно,зар не...

Name

075

02.10.2018 07:19

Циљ је да остане исто, то јесте њима("политичарима") све а народу(има) мрвице и повремено бацати какву националистичку флоскулу да се народ(и) има(ју)око чега свађати и да конта(ју) "нека нема рата па не мора се имати ни за хљеба(круха)!".

Name

Ре:Гардиста

02.10.2018 07:30

Ако мислис да су радили или раде посао како треба онда немас орјентацију у времену и простору.

Name

Игипоп

02.10.2018 07:32

Какве њуске..Мајко моја мила..Ма реално, није овај народ заслузио ниста боље, кад има ове мотикаре за посланике...

Name

Гардиста

02.10.2018 09:23

За ре Гардиста:мало процитај ста сам написао па онда коментариси...

Name

Харе

02.10.2018 06:16

Гледај Мајкићке и Марковићке од њих двије не можеш једно женско направити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Можда

02.10.2018 07:16

Али дефинитивно можеш осам жена :)

Name

ДР

02.10.2018 08:10

Како брате једно. Можеш 5 . Види им глава колике су ко стари ТВ ЕИ Ниш

Name

промјене

02.10.2018 06:19

Потребна је лустрација , заједно са дератизацијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увреда

02.10.2018 07:40

Улазе у трећу деценију пузања по тим клупама и фолирања да "раде као велике и важне послове"за народ и свој ентитет, оматорили згрћући силне плате, док је народ из године у годину све сиромашнији, захваљујући њиховом "успјешном раду", а млађи масовно миграцијски бјеже вани..овом друштву фале ови деценијски ентитетски "супер кадрови"... Да ли се ови ликови икад запитају шта су урадили за свеукупни бољитак уопште, изузев за своје џепове? У крајњој линији, да су нобеловци по памети и достигнућима, додијало их је деценијама гледати, излизане фразе и шупље приче слушати, вјеровати у њихова лажна обећања,.. Судионици смо њиховог енормног богаћења и бахаћења, док многи страдају у биједи и сиромаштву, а већина народа, који по годинама не могу побјећи вани, нема никакве наде за будућност,... , изузев логичне жеље да се било шта промијени, промрда,.., макар и сви они који су додијали погледу.

Name

Губите се сви

02.10.2018 06:24

Народ вас висе не мозе гледати оцима! Треба вас све на биро послати ублехаси!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

02.10.2018 07:04

Дај боже да народ дође до памети. Сумњам...

Name

давор.

02.10.2018 06:30

Нама 25год ситуација се непоправља на боље а ми бирамо исте људе сво то вријеме Свака нам част.Стање једног народа се неће промјенити док се сам народ непромјени.према томе узивајмо у насој глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

02.10.2018 06:31

Па кад немају никог бољег понудит...само старе ислузене раге....полтроне и улизице...с њима нама нема будуцности...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД ЈЕ КРИВ СТО СУ ПУСТИЛИ КОРЈЕНЕ!!!!!!!!!!!!!

02.10.2018 06:34

Ако је држава јака, сувише нас оптерети. Ако је слаба, пропадамо. Ако су Спарта и Рим нестали, која се држава може надати да ће трајати за сва времена. Слобода мисли може постојати једино онда када држава верује да је сигурна. У држави у којој већи део грађана дангуби не могу се рађати значајна дела. Држава која тоне спашава се применом правних начела, а не рукама као када се човека утапа. Највише закона има у најпокваренијој држави.. Сви знамо зашто су контрактуалци вјеровали да је нужно имати државе. Знамо "хоббсеовске" разлоге: природно стање ствара честе "затвореничке дилеме" у којима је "очекивање" (стога сукоб) доминантна стратегија, и она ствара "координацијске проблеме" (који захтијевају јединствено рјешење државе). И знамо "лоцкеовске" разлоге: људи су пристрасни у своју корист, бивају занешени страстима, не знају увијек шта је исправно, и недостаје им снаге и непристрасности да проводе права чак и када их знају. И знамо "кантовске/русоовске" разлоге: у природном стању људима недостаје одређена врста слободе (или аутономије), и истинска правда се не може установити. Држава постоји у корист доброг живота грађана, а не само у корист живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

02.10.2018 06:42

Заборавили сте Драгутина Родића, ДНС. Он у Сарајеву сједи од преврата 1997/8, а ево поново се кандидује. То је други човјек ове странке, странке која је приватно власништво Маркана Павића, огранак савеза комуниста Приједора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОШЛО ВРИЈЕМЕ ДА СЕ ОНИ НЕ ГЛЕДАЈУ

02.10.2018 07:01

КАД ИМ ПОГЛЕДАШ ФАЦЕ ОДМХ ЗНАШ ДА СУ ДОТРАЈЛИ - ОСТАРИЛИ И У ЊИХ СЕ ВИШ НЕ МОЖ НИ ГЛЕДАТИ. ЗАТО НАРОД ТРАЖИ СМЈЕНУ "ОХРНДАНИХ" ФАЦОЊА И ДЕМАГОГА. МИСЛИМ ДА ИДУ У ЗАБОРАВ АКО НАРОД ДОБРО ОСМОТРИ ОХРНДАНЕ И ИСТРОШНЕ ЛИКОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карамарко

02.10.2018 07:09

Немају они, поготово Душанка Мајкић и Никола Шпрић ни образа ни душе, а они што им на изборима дају свој глас чине велику грешку.Као да су слијепи па не виде да свој глас дају погрешним људима који гледају,прије свега лични интерес, а народу продају маглу.Питам се да ли ће бирачи на овим изборима препознати поштене кандидате који ће радити за добробит народа, а поменуте и друге интересџије послати у запећак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободни зидарски помоћник

02.10.2018 07:26

Па добро,на срећу избори су пред нама.Можемо умјесто Мајкићеве и Шпирића који немају душу и не брину о народу него само о себи да бриамо оне који имају душу и брину о народу а не о себи.Такви су ови из СзП-а .Тај проблем је дакле лако рјешив.

Name

ДР

02.10.2018 08:18

Мала јој пензија (Мајкић) а нема нико да је замени. Шта ћемо без ње кад је опали срчка. Готови смо.

Name

дудула дудула

02.10.2018 07:16

Душанко Мајкић се највише изобличила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.10.2018 07:37

Мислис отрцала ?

Name

Истина

02.10.2018 07:16

Позли ми кад их видим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

02.10.2018 07:19

Позли ми кад их видим! Бјежите да вас народ негледа. Лоше нам је од самог погледа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

02.10.2018 07:36

ЗГАДИЛИ СТЕ нам се полтрони, лицемери, давно сте се одвојили од обичног народа а народни хљеб једете. Ви сте незајажљиве Але. Изазвали сте гњев Народа својим лажима и криминалом. Продали би и народ и РС за новац. бјежите да вас негледамо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

02.10.2018 08:30

Постоји наука која се зове промјене. По тој науци највећи отпор промјенама стварају људи са дугим стажом у институцијама политичког система. Они никад неће отићи сами, јер њима је много добро, а немају никакву одговорност, мало раде, а немају морал и етику. Што дужи стаж то мање раде и више краду. Зато су избори да им се одузме мандат за сва времена. Толико има младих и способних, а ови набројани и читава композиција из СНСД-а, ХДЗ-а и СДА има по три плате. Срам их било да имају памети не би се ни кандидовали. Срам нека је свих оних који буду гласали за њих. Срећа је да ће њихове странке изгубити изборе, а поготово СНСД у Републици Српској: Наравно да ће губитник бити и Жељка Цвијановић и Миле Додик. Побјеђују их Вукота Говедарица и Младен Иванић са 60:40. ГОТОВИ СУ. Придружимо се побједницима у што већем броју.

Name

Дјунта бл

02.10.2018 08:28

Чија оно би ова Милица Марковић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx Зворницанин

02.10.2018 08:58

Све сами олос и фукара.Кад се само сјетим 2006 године у Звотнику мом несретном.Секта представљала "три нове наде" за будуцност Зворника и Подриња.Лазу Продановица, Обрена Марковица и Сању Калајдзиц.Ма нема.....то се обецавала свјетска ц(м)уда.Изабра их луди неуки народ.Сро из глупости и незнања, сто из заблуда, сто за 20 марака и метар асфалта у селу.Цим постадосе то сто јесу....ово троје разграби све.Добро се сјецсм Лазе ЛАЗОВА.Носо гумирану Нокиу 1100 сељак није знао да се јави на телефон.Видис га ктоз град како хода ко погубљен погео главу и гега ко патка......Прво био цлан ПДП.После претрцо у СНСД. .До 2006 ходо неиспргланих фармерки.У рату кад је оперисао рањенике знао их понекад уцинит јос вецим инвалидима него сто су били рањени.Али пропаганда тзв братунацко кравицког клана у Звотнику за вријеме рата направила је од њега "врхунског струцњака"......Ма драма.И сада хоце да уруси болницу у Зворнику.Да није Комљеновица и Бјековица, болница у Зворнику била би ко Касиндо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

е јадо јадни ти ћеш нешто да причаш

02.10.2018 14:22

Ниси ти никакав бивши него садашњи Зворничанин. И као такав одлично знаш да је Лазар Продановић Комљеновића научио хирургији. Не знам да ли знаш за случај када је Комленовић оперисао пацијенткињи шуљеве а затим је одвео кући и са истом имао анални однос, наравно, пацијенткиња прокрварила а овај у агонији звао Лазара у салу да закрпи то што је овај растурио. О врећи гована са хан пијеска не вриједи трошити ријечи, као ни о овом првом, али ето, увијек има анегдота...може бити поучно. Сем тога,по болници се прича да ће др Л. Продановић ускоро опет у директорску фотељу болнице.Нек вам је са срећом.Ко у стара добра времена.

Name

Педал то тхе метал

02.10.2018 10:20

Подршка господину Продановићу, великом човјеку и доктору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука.

02.10.2018 10:54

Дусанка мајкиц ко сецер....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићифор

02.10.2018 13:40

Обнашао???? Е моје "србенде"

ОДГОВОРИТЕ