Upoznajte klub vječitih poslanika

Ukupno devet aktuelnih državnih parlamentaraca više od 12 godina obnaša dužnost poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Neki od njih u parlamentarnim klupama sjede već 22 godine, odnosno od prvih poslijeratnih izbora u BiH.

Bosna i Hercegovina 02.10.2018 | 08:09
Upoznajte klub vječitih poslanika
Najduži parlamentarni "staž" ima aktuelni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac (SDA). Od 1996. godine pa sve do 2018. godine u državnom organu zakonodavne vlasti u tri mandata obnašao je dužnost poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i u četiri mandata dužnost delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 



Genjac se ove godine na izbornim listama za oktobarske izbore nalazi na kompenzacijskoj listi Stranke demokratske akcije (SDA) za Parlamentarnu skupštinu BiH. S obzirom na to da nosioci kompenzacijskih listi velikih političkih stranaka uglavnom i dobijaju mandate, izvjesno je da će do kraja mandata 2018. - 2022. Genjac "nakupiti" 26 godina radnog iskustva na poziciji državnog parlamentarca. 

Duži niz godina funkciju parlamentarca obnaša i SNSD-ov funkcioner Nikola Špirića kojem su nedavno Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zbog korupcije. Špirić je u državni organ zakonodavne vlasti prvi put izabran 1998. godine i to kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.



Parlamentarnu karijeru nakratko je prekinuo 2007. godine kada je izabran za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Na toj poziciji ostao je sve do 2012. godine. Špirić se ove godine nalazi na listi SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Od 1998. godine do danas na pozicijama poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH nalazi se i Šefik Džaferović. On je u četiri mandata bio izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i u dva mandata za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.



Džaferović u aktuelnom mandatu obnaša i dužnost člana Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, a Stranka demokratske akcije (SDA) na ovogodišnjim izborima kandidovala ga je za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Građani BiH od 2002. godine imaju priliku pratiti rad Dušanke Majkić u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ona je 2002. godine izabrana za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a u jednom mandatu obnašala je i funkciju delegata u Domu naroda PSBiH.



Već 16 godina u klupama najvišeg organa zakonodavne vlasti države BiH sprovodi politiku SNSD-a. Majkić je ove godine ponovo kandidat SNSD-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

U parlamentarnim klupama od 2002. godine sjedi i Martin Raguž iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990. U posljednja dva mandata obnaša dužnost delegata u Domu naroda PSBiH dok je u periodu od 2002. do 2010. godine bio biran za poslanika u Predstavničkom domu PSBiH.



Ranije se povukao sa mjesta predsjednika HDZ-a 1990, a na ovogodišnjim izborima ne nalazi se ni na jednoj izbornoj listi.

Od 2006. godine funkciju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH obnaša i Denis Bećirović. Već tri mandata na ovu poziciju izabran je kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. U prošlom mandatu jedan period bio je i član Kolegija Predstavničkog doma PSBiH.



Ove godine SDP BiH kandidovao je Denis Bećirovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Tri mandata dužnost državnog poslanika obnaša i SNSD-ova funkcionerka Milica Marković. Na poziciju poslanika u Predstavničkom domu PS BiH izabrana je 2006. godine.



Marković već 12 godine u državnom organu zakonodavne vlasti zastupa politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ove godine je kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Aktuelni poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Šemsudin Mehmedović takođe se 12 godina nalazi na poziciji državnog parlamentaraca. U Parlamentarnu skupštinu BiH prvi put je izabran 2006. godine.



U sva tri mandata obnašao je dužnost poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, a ove godine nalazi se na listi SDA za Predstavnički dom PS BiH.

Posljednji aktuelni parlamentarac sa preko 10 godina "parlamentarnog staža" je Lazar Prodanović iz SNSD-a. On je prvi put izabran za poslanika u Predstavničkom domu PSBiH 2006. godine.



U tri mandata biran je s liste SNSD-a za Predstavnički dom PS BiH, a na ovogodišnjim izborima SNSD ga je ponovo kandidovao za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Od aktuelnih poslanika i delegata njih 13 već dva mandata (osam godina) sjedi u klupama Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o Borislavu Bojiću, Mladenu Bosiću, Amiru Fazliću, Saši Magazinoviću, Mirsadu Mešiću, Asimu Sarajliću, Senadu Šepiću, Salki Sokoloviću, Aleksandri Pandurević, Nermini Kapetanović, Staši Košarcu, Borjani Krišto i Ognjenu Tadiću.

(BN/Klix)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

dalaBu

02.10.2018 06:14

Pustilo korijenje!

ODGOVORITE
Name

Gardista

02.10.2018 06:54

Pa kakve veze ima da li su tu 4 godine,ili 44.Ako rade svoj posao kako treba,neka ih.Ako ne rade,sut karta,i damo sansu novima.Ja to gledam kao neku firmu,gdje ako radis dobro,zasto bi te neko otpustio s posla.Ako ne radis dobro,dobijes otkaz.Jednostavno,zar ne...

Name

075

02.10.2018 07:19

Cilj je da ostane isto, to jeste njima("političarima") sve a narodu(ima) mrvice i povremeno bacati kakvu nacionalističku floskulu da se narod(i) ima(ju)oko čega svađati i da konta(ju) "neka nema rata pa ne mora se imati ni za hljeba(kruha)!".

Name

Re:Gardista

02.10.2018 07:30

Ako mislis da su radili ili rade posao kako treba onda nemas orjentaciju u vremenu i prostoru.

Name

Igipop

02.10.2018 07:32

Kakve njuske..Majko moja mila..Ma realno, nije ovaj narod zasluzio nista bolje, kad ima ove motikare za poslanike...

Name

Gardista

02.10.2018 09:23

Za re Gardista:malo procitaj sta sam napisao pa onda komentarisi...

Name

Hare

02.10.2018 06:16

Gledaj Majkićke i Markovićke od njih dvije ne možeš jedno žensko napraviti

ODGOVORITE
Name

Можда

02.10.2018 07:16

Али дефинитивно можеш осам жена :)

Name

DR

02.10.2018 08:10

Kako brate jedno. Možeš 5 . Vidi im glava kolike su ko stari TV EI Niš

Name

promjene

02.10.2018 06:19

Potrebna je lustracija , zajedno sa deratizacijom

ODGOVORITE
Name

Uvreda

02.10.2018 07:40

Ulaze u treću deceniju puzanja po tim klupama i foliranja da "rade kao velike i važne poslove"za narod i svoj entitet, omatorili zgrćući silne plate, dok je narod iz godine u godinu sve siromašniji, zahvaljujući njihovom "uspješnom radu", a mlađi masovno migracijski bježe vani..ovom društvu fale ovi decenijski entitetski "super kadrovi"... Da li se ovi likovi ikad zapitaju šta su uradili za sveukupni boljitak uopšte, izuzev za svoje džepove? U krajnjoj liniji, da su nobelovci po pameti i dostignućima, dodijalo ih je decenijama gledati, izlizane fraze i šuplje priče slušati, vjerovati u njihova lažna obećanja,.. Sudionici smo njihovog enormnog bogaćenja i bahaćenja, dok mnogi stradaju u bijedi i siromaštvu, a većina naroda, koji po godinama ne mogu pobjeći vani, nema nikakve nade za budućnost,... , izuzev logične želje da se bilo šta promijeni, promrda,.., makar i svi oni koji su dodijali pogledu.

Name

Gubite se svi

02.10.2018 06:24

Narod vas vise ne moze gledati ocima! Treba vas sve na biro poslati ublehasi!!!

ODGOVORITE
Name

Ibro

02.10.2018 07:04

Daj bože da narod dođe do pameti. Sumnjam...

Name

davor.

02.10.2018 06:30

Nama 25god situacija se nepopravlja na bolje a mi biramo iste ljude svo to vrijeme Svaka nam čast.Stanje jednog naroda se neće promjeniti dok se sam narod nepromjeni.prema tome uzivajmo u nasoj gluposti.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

02.10.2018 06:31

Pa kad nemaju nikog boljeg ponudit...samo stare isluzene rage....poltrone i ulizice...s njima nama nema buducnosti...

ODGOVORITE
Name

NAROD JE KRIV STO SU PUSTILI KORJENE!!!!!!!!!!!!!

02.10.2018 06:34

Ako je država jaka, suviše nas optereti. Ako je slaba, propadamo. Ako su Sparta i Rim nestali, koja se država može nadati da će trajati za sva vremena. Sloboda misli može postojati jedino onda kada država veruje da je sigurna. U državi u kojoj veći deo građana dangubi ne mogu se rađati značajna dela. Država koja tone spašava se primenom pravnih načela, a ne rukama kao kada se čoveka utapa. Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi.. Svi znamo zašto su kontraktualci vjerovali da je nužno imati države. Znamo "hobbseovske" razloge: prirodno stanje stvara česte "zatvoreničke dileme" u kojima je "očekivanje" (stoga sukob) dominantna strategija, i ona stvara "koordinacijske probleme" (koji zahtijevaju jedinstveno rješenje države). I znamo "lockeovske" razloge: ljudi su pristrasni u svoju korist, bivaju zanešeni strastima, ne znaju uvijek šta je ispravno, i nedostaje im snage i nepristrasnosti da provode prava čak i kada ih znaju. I znamo "kantovske/rusoovske" razloge: u prirodnom stanju ljudima nedostaje određena vrsta slobode (ili autonomije), i istinska pravda se ne može ustanoviti. Država postoji u korist dobrog života građana, a ne samo u korist života.

ODGOVORITE
Name

Мрачајски прото

02.10.2018 06:42

Заборавили сте Драгутина Родића, ДНС. Он у Сарајеву сједи од преврата 1997/8, а ево поново се кандидује. То је други човјек ове странке, странке која је приватно власништво Маркана Павића, огранак савеза комуниста Приједора.

ODGOVORITE
Name

DOŠLO VRIJEME DA SE ONI NE GLEDAJU

02.10.2018 07:01

KAD IM POGLEDAŠ FACE ODMH ZNAŠ DA SU DOTRAJLI - OSTARILI I U NJIH SE VIŠ NE MOŽ NI GLEDATI. ZATO NAROD TRAŽI SMJENU "OHRNDANIH" FACONJA I DEMAGOGA. MISLIM DA IDU U ZABORAV AKO NAROD DOBRO OSMOTRI OHRNDANE I ISTROŠNE LIKOVE.

ODGOVORITE
Name

Karamarko

02.10.2018 07:09

Nemaju oni, pogotovo Dušanka Majkić i Nikola Šprić ni obraza ni duše, a oni što im na izborima daju svoj glas čine veliku grešku.Kao da su slijepi pa ne vide da svoj glas daju pogrešnim ljudima koji gledaju,prije svega lični interes, a narodu prodaju maglu.Pitam se da li će birači na ovim izborima prepoznati poštene kandidate koji će raditi za dobrobit naroda, a pomenute i druge interesdžije poslati u zapećak.

ODGOVORITE
Name

Slobodni zidarski pomoćnik

02.10.2018 07:26

Pa dobro,na sreću izbori su pred nama.Možemo umjesto Majkićeve i Špirića koji nemaju dušu i ne brinu o narodu nego samo o sebi da briamo one koji imaju dušu i brinu o narodu a ne o sebi.Takvi su ovi iz SzP-a .Taj problem je dakle lako rješiv.

Name

DR

02.10.2018 08:18

Mala joj penzija (Majkić) a nema niko da je zameni. Šta ćemo bez nje kad je opali srčka. Gotovi smo.

Name

dudula dudula

02.10.2018 07:16

Dušanko Majkić se najviše izobličila

ODGOVORITE
Name

Re

02.10.2018 07:37

Mislis otrcala ?

Name

Istina

02.10.2018 07:16

Pozli mi kad ih vidim!

ODGOVORITE
Name

Istina

02.10.2018 07:19

Pozli mi kad ih vidim! Bježite da vas narod negleda. Loše nam je od samog pogleda!

ODGOVORITE
Name

Pravda

02.10.2018 07:36

ZGADILI STE nam se poltroni, licemeri, davno ste se odvojili od običnog naroda a narodni hljeb jedete. Vi ste nezajažljive Ale. Izazvali ste gnjev Naroda svojim lažima i kriminalom. Prodali bi i narod i RS za novac. bježite da vas negledamo!!!

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

02.10.2018 08:30

Postoji nauka koja se zove promjene. Po toj nauci najveći otpor promjenama stvaraju ljudi sa dugim stažom u institucijama političkog sistema. Oni nikad neće otići sami, jer njima je mnogo dobro, a nemaju nikakvu odgovornost, malo rade, a nemaju moral i etiku. Što duži staž to manje rade i više kradu. Zato su izbori da im se oduzme mandat za sva vremena. Toliko ima mladih i sposobnih, a ovi nabrojani i čitava kompozicija iz SNSD-a, HDZ-a i SDA ima po tri plate. Sram ih bilo da imaju pameti ne bi se ni kandidovali. Sram neka je svih onih koji budu glasali za njih. Sreća je da će njihove stranke izgubiti izbore, a pogotovo SNSD u Republici Srpskoj: Naravno da će gubitnik biti i Željka Cvijanović i Mile Dodik. Pobjeđuju ih Vukota Govedarica i Mladen Ivanić sa 60:40. GOTOVI SU. Pridružimo se pobjednicima u što većem broju.

Name

Djunta bl

02.10.2018 08:28

Čija ono bi ova Milica Marković?

ODGOVORITE
Name

Ex Zvornicanin

02.10.2018 08:58

Sve sami olos i fukara.Kad se samo sjetim 2006 godine u Zvotniku mom nesretnom.Sekta predstavljala "tri nove nade" za buducnost Zvornika i Podrinja.Lazu Prodanovica, Obrena Markovica i Sanju Kalajdzic.Ma nema.....to se obecavala svjetska c(m)uda.Izabra ih ludi neuki narod.Sro iz gluposti i neznanja, sto iz zabluda, sto za 20 maraka i metar asfalta u selu.Cim postadose to sto jesu....ovo troje razgrabi sve.Dobro se sjecsm Laze LAZOVA.Noso gumiranu Nokiu 1100 seljak nije znao da se javi na telefon.Vidis ga ktoz grad kako hoda ko pogubljen pogeo glavu i gega ko patka......Prvo bio clan PDP.Posle pretrco u SNSD. .Do 2006 hodo neisprglanih farmerki.U ratu kad je operisao ranjenike znao ih ponekad ucinit jos vecim invalidima nego sto su bili ranjeni.Ali propaganda tzv bratunacko kravickog klana u Zvotniku za vrijeme rata napravila je od njega "vrhunskog strucnjaka"......Ma drama.I sada hoce da urusi bolnicu u Zvorniku.Da nije Komljenovica i Bjekovica, bolnica u Zvorniku bila bi ko Kasindo..

ODGOVORITE
Name

e jado jadni ti ćeš nešto da pričaš

02.10.2018 14:22

Nisi ti nikakav bivši nego sadašnji Zvorničanin. I kao takav odlično znaš da je Lazar Prodanović Komljenovića naučio hirurgiji. Ne znam da li znaš za slučaj kada je Komlenović operisao pacijentkinji šuljeve a zatim je odveo kući i sa istom imao analni odnos, naravno, pacijentkinja prokrvarila a ovaj u agoniji zvao Lazara u salu da zakrpi to što je ovaj rasturio. O vreći govana sa han pijeska ne vrijedi trošiti riječi, kao ni o ovom prvom, ali eto, uvijek ima anegdota...može biti poučno. Sem toga,po bolnici se priča da će dr L. Prodanović uskoro opet u direktorsku fotelju bolnice.Nek vam je sa srećom.Ko u stara dobra vremena.

Name

Pedal to the metal

02.10.2018 10:20

Podrška gospodinu Prodanoviću, velikom čovjeku i doktoru.

ODGOVORITE
Name

Banja luka.

02.10.2018 10:54

Dusanka majkic ko secer....

ODGOVORITE
Name

Мићифор

02.10.2018 13:40

Обнашао???? Е моје "србенде"

ODGOVORITE