ЛШ: ПСЖ са понеким клинцем против Звезде?

Емери је само причао, у Тухела не сумњајте! Напротив, Немца у Паризу хвале због тога што успева да свима обезбеди минутажу.

Фудбал 02.10.2018 | 23:29
ЛШ: ПСЖ са понеким клинцем против Звезде?
Цела Европа је то знала. Јесу арапски милијардери у Пари Сен Жермен сипали нестваран новац, али дуго је људима у клубу требало да пронађу начин да га искористе на прави начин. Као и сваки “скоројевић“ морали су да преплаћују играче, сви су мислили да су звезде, а нису сви могли да играју. Многи су били незадовољни, клинци су бежали. Кингсли Коман, Муса Дембеле, Дан Аксел Загаду, па и Клаудио Гомеш, “нови Н’Голо Канте“, сада у Манчестер Ситију, сви некада пројектовани у будуће носиоце игре, само су најзвучнији примери. Нико није желео да потписује професионални уговор са Свецима и суштински се закуца за клупу.

А онда је на Парк принчева крочио Томас Тухел...

О плановима да и млађим играчима обезбеди већу минутажу говорио је раније и Унај Емери, али са речи није прешао на дела. Тухел је моментално кренуо у акцију, па ових дана може да ужива у хвалоспевима које на његов рачун сипа француска штампа. Јер ове сезоне више од 30 одсто минута Немац је подарио или момцима васпитаваним у Пари Сен Жерменовој школи или онима који су млађи од 20 година.

Наравно, највећи део је за себе узео Килијан Мбапе, који с обзиром на педигре и цену и није део ове приче.  То ипак не мења чињеницу да Тухел успева да задржи све срећним. Ове сезоне чак 25 играча су добила шансу, 23 од њих су одиграла барем три утакмице. Против Нице је рецимо на десном крилу играо 19-годишњиМуса Дијаби. Била је то његова већ пета утакмица ове сезоне.

Још од раније од Пари Сен Жерменових ђака у мање-више стандардне првотимце су промовисани Адријен Рабио, Алфонс Ареола, Преснел Кимпембе и Кристофер Нкунку. Код Тухела, а тек је он почео са радом,  продисала су петорица омладинаца: поменути Дијаби, па 19-годишњи леви бек Стенли Н’Соки (пет утакмица), годину старији десни парњак Колин Дагба (пет утакмица), још један 19-годишњак, везиста Антоан Бернед(три меча) и најмлађи од свих, 18-годишњи нападач Тимоти Веа (три меча).

Терен је припремљен још пре но што је сезона почела. Прво је Тухел старијим асовима објаснио да рачуна  на све њих, али да ће повремено морати да направе места млађима. Потом је млађима дао скоро па иста права као и сениорима што до сада није био случај. Наравно, ако после тренинга масажу затраже Нејмар илиТијаго Силва свакако ће они бити приоритет, али су и омладинци добили ормариће у свлачионици у тренинг кампу, сви имају право да траже појединачне видео анализе њихових игара и суштински уживају бенефиције као и они најплаћенији у тиму. Нису ту да би попунили број, већ се на њих озбиљно рачуна.

Па су тако првом тиму већ прикључени и 18-годишњи голман Гарисон Иносен, две године старији чувар мрежеСебастијен Сибоа, 18-годишњи офанзивни везни Јасин Адли, 20-годишњи десни бек Алек Горжен. Јасна порука младима: Пари Сен Жермен више неће бити резервисан само за најскупље играче. И они са талентом, али без искуства добијаће шансу.

Стога тако и Екип и Паризјен, а и једни и други се данас баве Тухеловим мајсторством, предвиђају да је више него могуће да ће и у среду против Црвене звезде у првом тиму Пари Сен Жермена бити понеки омладинац. Не толико њих да угрози резултат – а јасно нам је свима да би све осим победе Светаца било равно сензацији – али довољно да им се потврди Тухелово опредељење: нема младих и старих, само добрих и лоших.

Није ни само то новина коју је Тухел унео на Парк принчева. Код Унаја Емерија је рецимо ПСЖ по правилу играо у формацији 4-3-3 и само у једном периоду испробавао 4-2-3-1 систем. На 10 утакмица под Тухеломчак четири различита стила. Остао је главни 4-3-3 систем (игран на шест утакмица), али се три пута експериментисало и са формацијом 4-2-3-1, а по једном и са 3-5-2 и 3-4-2-1 поставкама.

Разноврсније дакле, па се већ 11 играча уписало на Пари Сен Жерменову листу стрелаца. Понеки клинац ту и тамо нимало није одузео на оштрици Тухеловог напада.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар