LŠ: PSŽ sa ponekim klincem protiv Zvezde?

Emeri je samo pričao, u Tuhela ne sumnjajte! Naprotiv, Nemca u Parizu hvale zbog toga što uspeva da svima obezbedi minutažu.

Fudbal 02.10.2018 | 23:29
LŠ: PSŽ sa ponekim klincem protiv Zvezde?
Cela Evropa je to znala. Jesu arapski milijarderi u Pari Sen Žermen sipali nestvaran novac, ali dugo je ljudima u klubu trebalo da pronađu način da ga iskoriste na pravi način. Kao i svaki “skorojević“ morali su da preplaćuju igrače, svi su mislili da su zvezde, a nisu svi mogli da igraju. Mnogi su bili nezadovoljni, klinci su bežali. Kingsli Koman, Musa Dembele, Dan Aksel Zagadu, pa i Klaudio Gomeš, “novi N’Golo Kante“, sada u Mančester Sitiju, svi nekada projektovani u buduće nosioce igre, samo su najzvučniji primeri. Niko nije želeo da potpisuje profesionalni ugovor sa Svecima i suštinski se zakuca za klupu.

A onda je na Park prinčeva kročio Tomas Tuhel...

O planovima da i mlađim igračima obezbedi veću minutažu govorio je ranije i Unaj Emeri, ali sa reči nije prešao na dela. Tuhel je momentalno krenuo u akciju, pa ovih dana može da uživa u hvalospevima koje na njegov račun sipa francuska štampa. Jer ove sezone više od 30 odsto minuta Nemac je podario ili momcima vaspitavanim u Pari Sen Žermenovoj školi ili onima koji su mlađi od 20 godina.

Naravno, najveći deo je za sebe uzeo Kilijan Mbape, koji s obzirom na pedigre i cenu i nije deo ove priče.  To ipak ne menja činjenicu da Tuhel uspeva da zadrži sve srećnim. Ove sezone čak 25 igrača su dobila šansu, 23 od njih su odigrala barem tri utakmice. Protiv Nice je recimo na desnom krilu igrao 19-godišnjiMusa Dijabi. Bila je to njegova već peta utakmica ove sezone.

Još od ranije od Pari Sen Žermenovih đaka u manje-više standardne prvotimce su promovisani Adrijen Rabio, Alfons Areola, Presnel Kimpembe i Kristofer Nkunku. Kod Tuhela, a tek je on počeo sa radom,  prodisala su petorica omladinaca: pomenuti Dijabi, pa 19-godišnji levi bek Stenli N’Soki (pet utakmica), godinu stariji desni parnjak Kolin Dagba (pet utakmica), još jedan 19-godišnjak, vezista Antoan Berned(tri meča) i najmlađi od svih, 18-godišnji napadač Timoti Vea (tri meča).

Teren je pripremljen još pre no što je sezona počela. Prvo je Tuhel starijim asovima objasnio da računa  na sve njih, ali da će povremeno morati da naprave mesta mlađima. Potom je mlađima dao skoro pa ista prava kao i seniorima što do sada nije bio slučaj. Naravno, ako posle treninga masažu zatraže Nejmar iliTijago Silva svakako će oni biti prioritet, ali su i omladinci dobili ormariće u svlačionici u trening kampu, svi imaju pravo da traže pojedinačne video analize njihovih igara i suštinski uživaju beneficije kao i oni najplaćeniji u timu. Nisu tu da bi popunili broj, već se na njih ozbiljno računa.

Pa su tako prvom timu već priključeni i 18-godišnji golman Garison Inosen, dve godine stariji čuvar mrežeSebastijen Siboa, 18-godišnji ofanzivni vezni Jasin Adli, 20-godišnji desni bek Alek Goržen. Jasna poruka mladima: Pari Sen Žermen više neće biti rezervisan samo za najskuplje igrače. I oni sa talentom, ali bez iskustva dobijaće šansu.

Stoga tako i Ekip i Parizjen, a i jedni i drugi se danas bave Tuhelovim majstorstvom, predviđaju da je više nego moguće da će i u sredu protiv Crvene zvezde u prvom timu Pari Sen Žermena biti poneki omladinac. Ne toliko njih da ugrozi rezultat – a jasno nam je svima da bi sve osim pobede Svetaca bilo ravno senzaciji – ali dovoljno da im se potvrdi Tuhelovo opredeljenje: nema mladih i starih, samo dobrih i loših.

Nije ni samo to novina koju je Tuhel uneo na Park prinčeva. Kod Unaja Emerija je recimo PSŽ po pravilu igrao u formaciji 4-3-3 i samo u jednom periodu isprobavao 4-2-3-1 sistem. Na 10 utakmica pod Tuhelomčak četiri različita stila. Ostao je glavni 4-3-3 sistem (igran na šest utakmica), ali se tri puta eksperimentisalo i sa formacijom 4-2-3-1, a po jednom i sa 3-5-2 i 3-4-2-1 postavkama.

Raznovrsnije dakle, pa se već 11 igrača upisalo na Pari Sen Žermenovu listu strelaca. Poneki klinac tu i tamo nimalo nije oduzeo na oštrici Tuhelovog napada.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar