Нове тужбе због убиства новинара

Још особа би могло да буде оптужено за убиство словачког истраживачког новинара Јана Куцијака и његове веренице, изјавио је данас словачки државни тужилац.

Свијет 01.10.2018 | 13:32
Нове тужбе због убиства новинара
Словачки суд наредио је јуче притвор до дана почетка суђења за четири особе осумњичене за њихово убиство, саопштило је државно тужилаштво.

Убиство Куцијака и његове веренице, које се догодило у фебруару, изазвало је протесте широм Словачке и потресло владу тадашњег премијера Роберта Фица.

Како преноси Ројтерс, током полицијске акције изведене у четвртак ујутру, ухапшене су три особе против којих је у петак подигнута оптужница за убиство. Четврта осумњичена особа је жена која је смештена у притвор у петак, одвојено од њих троје, а против ње је подигнута оптужница за саучесништво у убиству, што подразумева могуће помагање, планирање, наредбу или организацију убиства, преноси агенција, позивајући се на наводе адвоката породице Куцијак Данијела Липшица.

Власти, како се наводи, нису објавиле више информација о осумњиченима и још није познато када ће суђење почети. Словачки тужилац је раније овог месеца казао да је убиство Куцијака највероватније наручено и повезано с његовим истраживачким радом.

У његовом последњом тексту, који је постхумно објављен, говори се о Италијану који живи у Словачкој, а који је у прошлости пословно сарађивао са двојицом Словака касније запослених у кабинету тадашњег премијера Фицоа.

Обојица Словака су након објављивања поднели оставку, али су негирали повезаност са убиством Куцијака. Њихов некадашњи пословни партнер Италијан је такође негирао умешаност у убиство и повезаност с мафијом, али је у марту ухапшен и изручен Италији, под сумњом да је умешан у трговину дрогом.

Протести који су трајали недељама на словачким улицама, довели су до оставке тадашњег премијера Фица, али је његова коалиција остала на власти с новим премијером Петером Пелегринијем, који долази из партије Смер, на чијем челу је још увек Фицо, подсећа агенција.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ц.о.а д

01.10.2018 16:34

Тамо се дају оставке,а овде се пријети.

ОДГОВОРИТЕ