Хаос у Каталонији, блокирали путеве

Активисти који подржавају отцепљење Каталоније блокирали су, на годишњицу одржавања незаконитог референдума о независности, главне путеве.

Свијет 01.10.2018 | 13:21
Хаос у Каталонији, блокирали путеве
На протесте путем мобилних апликација за слање порука позвали су "Комитети за одбрану Републике", локалне групе активиста које су формиране после референдума у Каталонији 1. октобра прошле године.

У Ђирони, северно од Барселоне, на стотине активиста окупирали су железничку пругу, а регионална полиција покушава да спречи друге демонстранте да приђу станици.

Локални медији извештавају да је блокиран и ауто-пут АП-7, дуж источног дела Каталоније који води ка граници са Француском. Путеви су блокирани и у Барселони и граду Лејда, преноси АП.

Бивши каталонски лидер Карлес Пућдемон изјавио је да људи у Каталонији траба да остану уједињени у борби да остваре свој циљ - да се отцепе од Шпаније.

"Не одустајмо од јединог могућег начина да живимо у потпуној демократији: (Каталонској) Републици и њеном медјународном признању", рекао је Пућдемон у видео поруци постављаној на друштвеним мрежама.

У међувремену чланови каталонске регионалне владе стигли су у школу на северу Каталоније, где је пре годину дана полиција деловала како би забранила људима да гласају на забрањеном референдуму о независности, пренео је АП.

У граду Сант Хулија де Рамис, где је Пућдемон требало да гласа, регионалне власти су се обратиле присталицама носећи транспарент на коме пише "Нећемо заборавити нити ћемо опростити".

За данас су планирана окупљања студената, емотивна обраћања и масовне демонстрације у циљу обележавања годишњице референдума, који је изазвао највећу политичку кризу у Шпанији последњих деценија.

Пре два дана, у сукобима каталонских сепаратиста и полиције у Барселони повређено је десетак особа, а шест је ухапшено.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вук

01.10.2018 11:38

Овако се од веома богате и мирне покрајине прави немирна и сиромашна територија ! Оно кад преко погаче хоћеш хлеба ;) Нека им је са срећом! Ништа нису научили од либијаца ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

01.10.2018 12:26

Тацно!!!!!