Haos u Kataloniji, blokirali puteve

Aktivisti koji podržavaju otcepljenje Katalonije blokirali su, na godišnjicu održavanja nezakonitog referenduma o nezavisnosti, glavne puteve.

Svijet 01.10.2018 | 13:21
Haos u Kataloniji, blokirali puteve
Na proteste putem mobilnih aplikacija za slanje poruka pozvali su "Komiteti za odbranu Republike", lokalne grupe aktivista koje su formirane posle referenduma u Kataloniji 1. oktobra prošle godine.

U Đironi, severno od Barselone, na stotine aktivista okupirali su železničku prugu, a regionalna policija pokušava da spreči druge demonstrante da priđu stanici.

Lokalni mediji izveštavaju da je blokiran i auto-put AP-7, duž istočnog dela Katalonije koji vodi ka granici sa Francuskom. Putevi su blokirani i u Barseloni i gradu Lejda, prenosi AP.

Bivši katalonski lider Karles Pućdemon izjavio je da ljudi u Kataloniji traba da ostanu ujedinjeni u borbi da ostvare svoj cilj - da se otcepe od Španije.

"Ne odustajmo od jedinog mogućeg načina da živimo u potpunoj demokratiji: (Katalonskoj) Republici i njenom medjunarodnom priznanju", rekao je Pućdemon u video poruci postavljanoj na društvenim mrežama.

U međuvremenu članovi katalonske regionalne vlade stigli su u školu na severu Katalonije, gde je pre godinu dana policija delovala kako bi zabranila ljudima da glasaju na zabranjenom referendumu o nezavisnosti, preneo je AP.

U gradu Sant Hulija de Ramis, gde je Pućdemon trebalo da glasa, regionalne vlasti su se obratile pristalicama noseći transparent na kome piše "Nećemo zaboraviti niti ćemo oprostiti".

Za danas su planirana okupljanja studenata, emotivna obraćanja i masovne demonstracije u cilju obeležavanja godišnjice referenduma, koji je izazvao najveću političku krizu u Španiji poslednjih decenija.

Pre dva dana, u sukobima katalonskih separatista i policije u Barseloni povređeno je desetak osoba, a šest je uhapšeno.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vuk

01.10.2018 13:38

Ovako se od veoma bogate i mirne pokrajine pravi nemirna i siromašna teritorija ! Ono kad preko pogače hoćeš hleba ;) Neka im je sa srećom! Ništa nisu naučili od libijaca ...

ODGOVORITE
Name

Cale!

01.10.2018 14:26

Tacno!!!!!