Хаос: Индонезија прихватила помоћ

Председник Индонезије дао је овлашћење да се прихвати међународну помоћ, након што је више од 800 људи страдало у земљотресу и цунамију.

Свијет 01.10.2018 | 09:02
Хаос: Индонезија прихватила помоћ
То је на свом налогу на Твитеру саопштио председавајући одбора за координацију инвестицијама Индонезије Томас Лембонг, преноси АП.

Најмање 832 особе су погинуле, а на стотине је повређено, у снажном земљотресу и потом покренутом цунамију који је погодио град Палу на острву Сулавези, али Ројтерс напомиње да ће скоро сигурно број жртава порасти док спасиоци полако успевају да се пробију до забачених места, која су се нашла на удару земљотреса јачине 7,4 степени Рихтера и цунамија, чиј су таласи достизали висину од шест метара.

Како наводи, десетине људе је заробљено испод рушевина у неколико хотела и у тражном центру у Палуу, а страхује се да је још стотине људи закопано под земљом у селима, након покретања клизишта.

"Евакуација још није завршена, има много места где се евакуација не може спровести због одсуства тешке опреме, али прошле ноћи опрема је почела да стиже у Палу. Послаћемо данас колико год је могуће залиха хране преко Херкул авиона, директно из Џакарте, има их неколико", рекао је председник Индонезије Џоко Видодо мислећи на транспортни авион Локид С-130 Херкул.

Национална агенција за потрегу и спасавање саопштила је да је једна жена спасена током ноћи у једном крају у Палу, граду од 379.000 становника, где је највише жртава. Како наводи Ројтерс, међу несталима је троје Француза, један Јужнокорејац и један Малежанин.

АП наводи да је дошло и до инцидента у затвору, оштееном у земљотресу и цунамију, из ког су јутрос побегли затвореници. истовремено, та агенција наводи да су волонтери започели акцију уклањања лешева, који су остали иза разорног земљотреса и цунамија. Постоји опасност и од ширења зараза јер медицинском особљу и волонтерима понестаје средстава за лечење повређених и рашчишћавање терена.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар