Рађа: Дивац није националиста!

Да је мени неко дошао са српском заставом. . .  Дино Рађа, легендарни хрватски кошаркаш, рекао је да Владе Дивац није националиста и да би исто урадио са српском заставом, оно што је Дивац са хрватском.

Кошарка 01.10.2018 | 23:08
Рађа: Дивац није националиста!
Рађа о "отимању" заставе Дивца: И ја бих исто... "Да је мени у оно доба неко дошао са српском заставом...", испричао је легендарни кошаркаш Дино Рађа.

Члан Куће славних причао је на ХРТ телевизији о многим стварима, па тако и о некадашњој држави Југославији.

На питање која му је најбоља петорка до 1992. године Рађа је одговорио: "Тони (Кукоч), Дражен (Петровић), Дивац (Владе), Здовц (Јуре) и ја".

Потом да прокоментарише пријатељство са Дивцем, Рађа је рекао: 

"Били смо део те фамозне екипе 'Бормио 87'. Прошли смо све, делили смо собу, некад нисмо ништа имали, делили смо сточни вагон на путовањима јер није било места у вагонима",рекао је Рађа, а потом је додао да Дивац није националиста: 

"Није, да је мени неко дошао у оно доба са српском заставом, и ја бих то направио". 

Дивац је 1990. године узео заставу хрватском фотографу, након што је он ушао на терен после победе Југославије над СССР, у финалу Светског првенства.

Бивши кошаркашки репрезентативац СФРЈ и Хрватске Дино Рађа, изјавио је да Владе Дивац није "српски националиста" и да би исто урадио и он да је неко дошао у терен са српском заставом.

Рађа је то рекао гостујући на ХРТ-у, алудирајући на догађај са Светског првенства у кошарци у Аргентини 1990. године и титуле селекције СФРЈ, када је Дивац од једног навијача који је ушао у терен узео и бацио хрватску заставу.

"Да је мени у оно доба неко дошао са српском заставом, ја бих исто то направио. Највећи део спортских успеха постигао сам кроз ту државу, а сад би неко то хтео избрисати гумицом", рекао је прослављени играч, који је недавно постао члан кошаркашке Куће славних.

На том потезу је Дивцу највише замерио Дражен Петровић.

Рађа сматра да је најбоља кошаркашка петорка Тони Кукоч, Владе Дивац, Дражен Петровић, Јуре Здовц и Дино Рађа, оценивши да је та екипа могла све.

Рађа је казао и да је сплитска "Југопластика" најбољи европски клуб 20. века.

"Ми смо били екипа клинаца у комбинацији с једним искусним Душком Ивановићем, а Перас и Собин били су коју годину старији од нас. Организација клуба, начин рада, све то скупа почнеш да цениш тек касније", рекао је Рађа.

Он каже да га фасцинира историја и да је у основној школи желео да постане професор историје.

"Фасцинирају ме диктатори, већина њих завршила је у прашини, све су то неки ликови, мене то интересује. Прочитао сам, рецимо, 'Меин кампф', па самим тим и Тито је један од тих ликова који је у мени побудио интерес - ко је тај лик којем сам са шест година ишао да машем заставицом. Стара је говорила да је 'Бог ходао по земљи док је Тито био жив' ", закључио је Рађа.

Извор: Б92/мондо.рс/Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар