Rađa: Divac nije nacionalista!

Da je meni neko došao sa srpskom zastavom. . .  Dino Rađa, legendarni hrvatski košarkaš, rekao je da Vlade Divac nije nacionalista i da bi isto uradio sa srpskom zastavom, ono što je Divac sa hrvatskom.

Košarka 01.10.2018 | 23:08
Rađa: Divac nije nacionalista!
Rađa o "otimanju" zastave Divca: I ja bih isto... "Da je meni u ono doba neko došao sa srpskom zastavom...", ispričao je legendarni košarkaš Dino Rađa.

Član Kuće slavnih pričao je na HRT televiziji o mnogim stvarima, pa tako i o nekadašnjoj državi Jugoslaviji.

Na pitanje koja mu je najbolja petorka do 1992. godine Rađa je odgovorio: "Toni (Kukoč), Dražen (Petrović), Divac (Vlade), Zdovc (Jure) i ja".

Potom da prokomentariše prijateljstvo sa Divcem, Rađa je rekao: 

"Bili smo deo te famozne ekipe 'Bormio 87'. Prošli smo sve, delili smo sobu, nekad nismo ništa imali, delili smo stočni vagon na putovanjima jer nije bilo mesta u vagonima",rekao je Rađa, a potom je dodao da Divac nije nacionalista: 

"Nije, da je meni neko došao u ono doba sa srpskom zastavom, i ja bih to napravio". 

Divac je 1990. godine uzeo zastavu hrvatskom fotografu, nakon što je on ušao na teren posle pobede Jugoslavije nad SSSR, u finalu Svetskog prvenstva.

Bivši košarkaški reprezentativac SFRJ i Hrvatske Dino Rađa, izjavio je da Vlade Divac nije "srpski nacionalista" i da bi isto uradio i on da je neko došao u teren sa srpskom zastavom.

Rađa je to rekao gostujući na HRT-u, aludirajući na događaj sa Svetskog prvenstva u košarci u Argentini 1990. godine i titule selekcije SFRJ, kada je Divac od jednog navijača koji je ušao u teren uzeo i bacio hrvatsku zastavu.

"Da je meni u ono doba neko došao sa srpskom zastavom, ja bih isto to napravio. Najveći deo sportskih uspeha postigao sam kroz tu državu, a sad bi neko to hteo izbrisati gumicom", rekao je proslavljeni igrač, koji je nedavno postao član košarkaške Kuće slavnih.

Na tom potezu je Divcu najviše zamerio Dražen Petrović.

Rađa smatra da je najbolja košarkaška petorka Toni Kukoč, Vlade Divac, Dražen Petrović, Jure Zdovc i Dino Rađa, ocenivši da je ta ekipa mogla sve.

Rađa je kazao i da je splitska "Jugoplastika" najbolji evropski klub 20. veka.

"Mi smo bili ekipa klinaca u kombinaciji s jednim iskusnim Duškom Ivanovićem, a Peras i Sobin bili su koju godinu stariji od nas. Organizacija kluba, način rada, sve to skupa počneš da ceniš tek kasnije", rekao je Rađa.

On kaže da ga fascinira istorija i da je u osnovnoj školi želeo da postane profesor istorije.

"Fasciniraju me diktatori, većina njih završila je u prašini, sve su to neki likovi, mene to interesuje. Pročitao sam, recimo, 'Mein kampf', pa samim tim i Tito je jedan od tih likova koji je u meni pobudio interes - ko je taj lik kojem sam sa šest godina išao da mašem zastavicom. Stara je govorila da je 'Bog hodao po zemlji dok je Tito bio živ' ", zaključio je Rađa.

Izvor: B92/mondo.rs/Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar