Анализа: Партизан спреман физички, тактички и ментално!

Кошаркашки тренер Невен Николић уживо је у Загребу гледао утакмицу Цедевита - Партизан (84:87) и наредног јутра сумирао утиске, специјално за МОНДО.

Кошарка 01.10.2018 | 22:45
Анализа: Партизан спреман физички, тактички и ментално!
Апсолутно заслужена победа Партизана. Јако добро припремљена и вођена утакмица од стране стручног штаба, тактички али и психолошки.

Већ у уводним минутима меча се видело да је Партизан изашао без икаквог притиска, што се не може рећи и за Цедевиту, која је пре утакмице важила за великог фаворита. Партизан је од старта успоставио агресивну позициону обрану, којом је терао играче Цедевите на јако тешке шутеве изван баланса, шутеве преко руке и шутеве који се иначе не вежбају на тренингу. Одлично је функционисала контрола дефанзивног скока, што је петорци са Загорцем на позицији 4 омогућило велики број лаганих поена из контранапада на непостављену обрану Цедевите.

Што се позиционог напада тиче, Партизан је током целе утакмице одлично користио разлику у брзини и лако пробијао Цедевитину прву линију одбране. Цедевита је пуно тромија и спорија екипа у ногама и није могла да прати лаганије Партизанове спољне играче, нарочито Загорца са позиције "лажне четворке".

Напади су били дуги и стрпљиви. Након уводног "пик енд рола" тражило се еxтра додавање и налажење најбоље позиционираног играча. Цедевитину лажну агресивност се нападало игром по дубини, продорима из пријема и утрчавањима из другог плана. У креацији напада је предњачио Раде Загорац, који је лако пробијао Цедевитине играче и стварао вишак играча у нападу. То су Вања Маринковић и Џок Лендејл кажњавали шутем споља, али и други играчи утрчавањима на "зицер" са слабе стране напада.

Цедевита је у једном тренутку почела искакати на "пику". Играчи Партизана су и то препознали и у игру "2 на 2" укључивали и трећег играча (Загорца), тзв. "мантинелу", преко којег су одигравали лагана додавања Гагићу на "зицер".

Партизану је ишло на руку и неиграње другог Цедевитиног плејмејкера Џоша Мегетија. Изласком Кобса и уласком младог Тонија Перковића, Партизан је преко Николића и Гегића продубио своју агресивну пресинг одбрану на цели терен, те украо низ лопти, након којих је и створио оних недостижних +21 из првог полувремена.

У другом полувремену смо гледали пуно бољу Цедевиту и мало лошији Партизан. Није ни било реално да Партизан одигра и друго полувреме онако добро као прво. Цедевита је искористила нешто пасивнију Партизанову одбрану на лопти и са три убачена шута споља смањила предност. Након Чанковог минута одмора, Партизан је одиграо агресивније на лопти, али су играчи Цедевите тада почели да погађају јако тешке шутеве, које су у првом полувремену углавном промашивали, те је предност наставила да се топи. Први озбиљнији прилазак Цедевите је отупио Вања Маринковић са две везане тројке, док је онај завршни покушај преокрета затворио Раде Загорац, тројком при минималном водству Партизана, чиме је и ставио тачку на ову утакмицу.

Ако је прво полувреме показало физичку и тактичку спремност Партизана, друго полувреме је показало и ону менталну спремност да се издржи и очува велика предност из првог дела. Све у свему, Партизан је награђен за храбру и агресивну кошарку, којом је показао да добре партије са Суперкупа у Лакташима нису биле случајност, док се Цедевита још увек тражи.Везали су три неуверљиве партије (Задар, Црвена звезда и Партизан), а отежавајућа околност им је и почетак Еврокупа, што битно смањује простор и време за тренинг и уигравање.

Гледајући индивидуално, Партизан је погодио са појачањима. Раде Загорац је велики плус за Партизан. Врло талентован играч, који креира са позиција 3 и 4, има поене у рукама, одличан продор, али и пас по дубини, што омогућава пуно лаганих поена из рекета.

Џок Лендејл је врло интелигентан играч, својом појавом и добрим шутем из даљине, извлачи противничке центре из рекета и омогућава више простора за продор игру Партизанових спољних играча, коју они добро користе. Управо је та продор игра нешто ново у игри Вање Маринковићаове сезоне. Осим шута сада је постао пуно опаснији и по дубини, а почео је да показује и неке лидерске особине, што је свакако велики плус и за њега и за клуб.

Алексеј Николић и Амар Гегић можда нису играчи са много поена у рукама, али се већ сада може рећи да су дефанзивни лидери овог Партизана. Американац Маркус Пејџ је још у фази прилагођавања на европску кошарку, тако да се његове најбоље утакмице очекују како сезона буде одмицала.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар