Analiza: Partizan spreman fizički, taktički i mentalno!

Košarkaški trener Neven Nikolić uživo je u Zagrebu gledao utakmicu Cedevita - Partizan (84:87) i narednog jutra sumirao utiske, specijalno za MONDO.

Košarka 01.10.2018 | 22:45
Analiza: Partizan spreman fizički, taktički i mentalno!
Apsolutno zaslužena pobeda Partizana. Jako dobro pripremljena i vođena utakmica od strane stručnog štaba, taktički ali i psihološki.

Već u uvodnim minutima meča se videlo da je Partizan izašao bez ikakvog pritiska, što se ne može reći i za Cedevitu, koja je pre utakmice važila za velikog favorita. Partizan je od starta uspostavio agresivnu pozicionu obranu, kojom je terao igrače Cedevite na jako teške šuteve izvan balansa, šuteve preko ruke i šuteve koji se inače ne vežbaju na treningu. Odlično je funkcionisala kontrola defanzivnog skoka, što je petorci sa Zagorcem na poziciji 4 omogućilo veliki broj laganih poena iz kontranapada na nepostavljenu obranu Cedevite.

Što se pozicionog napada tiče, Partizan je tokom cele utakmice odlično koristio razliku u brzini i lako probijao Cedevitinu prvu liniju odbrane. Cedevita je puno tromija i sporija ekipa u nogama i nije mogla da prati laganije Partizanove spoljne igrače, naročito Zagorca sa pozicije "lažne četvorke".

Napadi su bili dugi i strpljivi. Nakon uvodnog "pik end rola" tražilo se extra dodavanje i nalaženje najbolje pozicioniranog igrača. Cedevitinu lažnu agresivnost se napadalo igrom po dubini, prodorima iz prijema i utrčavanjima iz drugog plana. U kreaciji napada je prednjačio Rade Zagorac, koji je lako probijao Cedevitine igrače i stvarao višak igrača u napadu. To su Vanja Marinković i Džok Lendejl kažnjavali šutem spolja, ali i drugi igrači utrčavanjima na "zicer" sa slabe strane napada.

Cedevita je u jednom trenutku počela iskakati na "piku". Igrači Partizana su i to prepoznali i u igru "2 na 2" uključivali i trećeg igrača (Zagorca), tzv. "mantinelu", preko kojeg su odigravali lagana dodavanja Gagiću na "zicer".

Partizanu je išlo na ruku i neigranje drugog Cedevitinog plejmejkera Džoša Megetija. Izlaskom Kobsa i ulaskom mladog Tonija Perkovića, Partizan je preko Nikolića i Gegića produbio svoju agresivnu presing odbranu na celi teren, te ukrao niz lopti, nakon kojih je i stvorio onih nedostižnih +21 iz prvog poluvremena.

U drugom poluvremenu smo gledali puno bolju Cedevitu i malo lošiji Partizan. Nije ni bilo realno da Partizan odigra i drugo poluvreme onako dobro kao prvo. Cedevita je iskoristila nešto pasivniju Partizanovu odbranu na lopti i sa tri ubačena šuta spolja smanjila prednost. Nakon Čankovog minuta odmora, Partizan je odigrao agresivnije na lopti, ali su igrači Cedevite tada počeli da pogađaju jako teške šuteve, koje su u prvom poluvremenu uglavnom promašivali, te je prednost nastavila da se topi. Prvi ozbiljniji prilazak Cedevite je otupio Vanja Marinković sa dve vezane trojke, dok je onaj završni pokušaj preokreta zatvorio Rade Zagorac, trojkom pri minimalnom vodstvu Partizana, čime je i stavio tačku na ovu utakmicu.

Ako je prvo poluvreme pokazalo fizičku i taktičku spremnost Partizana, drugo poluvreme je pokazalo i onu mentalnu spremnost da se izdrži i očuva velika prednost iz prvog dela. Sve u svemu, Partizan je nagrađen za hrabru i agresivnu košarku, kojom je pokazao da dobre partije sa Superkupa u Laktašima nisu bile slučajnost, dok se Cedevita još uvek traži.Vezali su tri neuverljive partije (Zadar, Crvena zvezda i Partizan), a otežavajuća okolnost im je i početak Evrokupa, što bitno smanjuje prostor i vreme za trening i uigravanje.

Gledajući individualno, Partizan je pogodio sa pojačanjima. Rade Zagorac je veliki plus za Partizan. Vrlo talentovan igrač, koji kreira sa pozicija 3 i 4, ima poene u rukama, odličan prodor, ali i pas po dubini, što omogućava puno laganih poena iz reketa.

Džok Lendejl je vrlo inteligentan igrač, svojom pojavom i dobrim šutem iz daljine, izvlači protivničke centre iz reketa i omogućava više prostora za prodor igru Partizanovih spoljnih igrača, koju oni dobro koriste. Upravo je ta prodor igra nešto novo u igri Vanje Marinkovićaove sezone. Osim šuta sada je postao puno opasniji i po dubini, a počeo je da pokazuje i neke liderske osobine, što je svakako veliki plus i za njega i za klub.

Aleksej Nikolić i Amar Gegić možda nisu igrači sa mnogo poena u rukama, ali se već sada može reći da su defanzivni lideri ovog Partizana. Amerikanac Markus Pejdž je još u fazi prilagođavanja na evropsku košarku, tako da se njegove najbolje utakmice očekuju kako sezona bude odmicala.



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar