Прича: Еден са друге планете...!

Није Азар откровење сезоне, јер је он годинама један од најбољих на свету. Проблем је био у томе што су га Мурињо и Конте гушили до те мере да су му одузимали потребну слободу, какву је Кристијано имао у Реалу, а Меси и даље ужива у Барселони. Уместо да га унапређују, чинили су да Азар губи вољу за фудбалом и на терену изгледа као суви просек. Ако је некоме био потребан заокрет за 180 степени и прелазак на потпуно другачији систем, онда је то Еден Азар.

Фудбал 01.10.2018 | 23:00
Прича: Еден са друге планете...!
”Искрено, мислио сам да је Едер један од најбољих играча Европе. Преварио сам се. Он је најбољи играч Европе! Ипак, још може да напредује много, пре свега да се мање троши у ситуацијама када је лопта 50-60 метара од гола. Када је лопта у његовом поседу често је додирне пет или шест пута, што троши много енергије. Верујем да ове сезоне може да постигне 30-35 голова”.

Овако је Маурицио Сари говорио пре нешто више од две седмице, одмах пошто је Челси угазио Кардиф (4:1), а Еден Азар спаковао први хет-трик. Шта се од тада догодило? Еден Азар је израстао у најбољег играча Премијер лиге, Европе и света у овом тренутку. Откако је завеса подигнута, а лопта се закотрљала на свим крајевима планете белгијској суперзвезди нико није ни до колена. Да, има ту оних са сличним бројем голова или асистенција, али нико оставља тако јак свеукупни утисак, нити има такав утицај као Еден. Нема мане. Седам утакмица, шест голова из само осам удараца, две асистенције, погодак на 74 минута и четири ласкава признања „Играч утакмице”. 

Далеко од пирамиде сувих бројки и голе статистике, Еден Азар игра најбољи фудбал досадашње каријере! То, условно, може да буде добра и лоша ствар за Челси. 

Све је почело од доласка Мауриција Сарија на Стамфорд Бриџ и трансформације виђене откако је „Сарри-балл“ имплементиран у Челсијев ДНК. „Сарри-балл“ функционише! Импресивно је с коликом је лакоћом Челси прихватио прелазак с фудбала из транзиције, игру базирану на доброј одбрани и контранападу на систем какав се на Бриџу не памти. Сари је потпуно одбацио филозофију која је Жозеу Мурињу и Антонију Контеу донео по титулу у можда последњем налету ере Романа Абрамовича. Није у питању само доминација кроз посед лопте и безброј кратких, брзих додавања. Маурицио Сари је успео да пронађе тај критични баланс између поседа и добре конверзије указаних прилика. И, много више од тога, растргао је играчима ланце живота под строгим правилима и пустио их да уживају. Да фудбал играју с осмехом на лицу. За кратко време један Италијан учинио је да утицај другог Италијана – нестане.

Промена се догодила оног тренутка када је Маурицио Сари изменио улогу Едена Азара, нахранио му его довољно да процвета у најутицајнијег играча Европе. Како? Натерао га је да настави са страшним ролама из Русије и ту је већ направио велики посао.

Мада ће неко вероватно указати и на то да Азар код Сарија нема практично никакву одговорност у одбрани и да су му сервирани искључиво задаци у нападу, вреди подсетити да је донекле исту улогу имао и код Контеа. Код Муриња је, на пример, морао стално да се враћа назад, због чега је контроверзни Португалац осећао бунт своје прве звезде. Оно што је Сари променио и значајно унапредио јесте осећај Азаровог комфора на терену. Сада није усамљен у навали, а чак и он сам осећа потребу да се понекад врати у одбрану и помогне саиграчима. Суштина – не троши превише енергију на ствари које му нису у опису посла, већ само колико он сматра да је потребно. Зато су, између осталог, прецртана претходно установљена начела и тако успостављена садашња доминација.

Азар је и даље најближи шеснаестерцу, а са већом подршком у игри са много додавања има далеко боље могућности. Да утрчи, нападне, промеша одбрану и онда се одлучи за шут или асистенцију. Азарвише није човек за све, него баш оно што Челсију треба – сурови егзекутор са лоптом у ногама. Сари се усудио да уради оно што нико пре није смео – да Азара отера до границе и утицао да реализује шансе као расне „деветке“. У неким претходним системима имао је преширока задужења. Једно од њих било је да повезује одбрану и напад и практично креира акције са своје половине. Сада за то има Саријевог миљеника Жоржиња и Матеа Ковачића и они тај посао раде засад фантастично. Чак је и Нголу Кантеу пробудио нападачки дух и учинио да се и омиљени лик Француске све више налази у извршавању нападачких акција.

Сари је Азара увео у зону где се најбоље осећа – близу гола. И ту има безусловну слободу. Зато Сари и форсира свог најбољег играча да постигне бар 30 голова.

Није Азар откровење сезоне, јер је он годинама један од најбољих на свету. Проблем је био у томе што су га Мурињо и Конте гушили до те мере да су му одузимали потребну слободу, какву је Кристијано имао у Реалу, а Меси и даље ужива у Барселони. Уместо да га унапређују, чинили су да Азар губи вољу за фудбалом и на терену изгледа као суви просек. Ако је некоме био потребан заокрет за 180 степени и прелазак на потпуно другачији систем, онда је то Еден Азар. Он треба, заслужује да буде део тима чији је нуклеус доминантни, нападачки фудбал. Његова тренутна позиција је - Мохамед Салах из прошле сезоне. 

Суви таленат, бриљантност, интелигенција, сналажљивост... Све то сада долази до правог изражаја. То је Конте знао да користи у оној шампионској сезони. Не и касније.  Азар је више себичан, а опет довољно луцидан да схвати када треба да укључи остатак тима. И то саиграчи осећају, зато му и пружају јаку подршку. Оптерећују противничке одбране у тој мери да Азару остављају више простора за маневар, да тресе мреже с огромним самопоуздањем и поклони гледаоцима моменте чисте магије. Попут оног гола против Ливерпула у среду. Самим тим и резултати јесу, реално, бољи од очекиваних. 

Велики успон Едена Азара могао би да буде Челсијев камен спотицања. Не због индивидуалног раста прве звезде, већ изостанка правих нападачких опција у остатку тима. Ту долазимо до одговора зашто би Азарово ново буђење могло да буде лоша ствар за клуб. Белгијанац сада има бољи учинак од свих Челсијевих нападача заједно. То је вероватно једини разлог што Плавци данас не гледају на остатак Премијер лиге с врха. Азаров квалитет тренутно раздваја Челси од свих противника. Ако њему заврнеш славину - Челси је у проблему. Ако Мората, Жиру, Вилијан, Педро и остали не буду ускоро пронашли начин да се активније укључе у процес бушења мрежа, овај тим неће моћи да се избори с страшним Манчестер Ситијем, потентним Ливерпулом и осталима... Борба за титулу остаће сан. 

Челси засад озбиљно профитира од Азаровог новог приступа животу и фудбалу. Више не жели да бежи са Стамфорд Бриџа. Ко зна - можда ће Саријев утицај бити пресудан у томе да Еден потпише нови уговор, заборави на Реал Мадрид и уђе у клуб Челсијевих најутицајнијих асова.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар