Priča: Eden sa druge planete...!

Nije Azar otkrovenje sezone, jer je on godinama jedan od najboljih na svetu. Problem je bio u tome što su ga Murinjo i Konte gušili do te mere da su mu oduzimali potrebnu slobodu, kakvu je Kristijano imao u Realu, a Mesi i dalje uživa u Barseloni. Umesto da ga unapređuju, činili su da Azar gubi volju za fudbalom i na terenu izgleda kao suvi prosek. Ako je nekome bio potreban zaokret za 180 stepeni i prelazak na potpuno drugačiji sistem, onda je to Eden Azar.

Fudbal 01.10.2018 | 23:00
Priča: Eden sa druge planete...!
”Iskreno, mislio sam da je Eder jedan od najboljih igrača Evrope. Prevario sam se. On je najbolji igrač Evrope! Ipak, još može da napreduje mnogo, pre svega da se manje troši u situacijama kada je lopta 50-60 metara od gola. Kada je lopta u njegovom posedu često je dodirne pet ili šest puta, što troši mnogo energije. Verujem da ove sezone može da postigne 30-35 golova”.

Ovako je Mauricio Sari govorio pre nešto više od dve sedmice, odmah pošto je Čelsi ugazio Kardif (4:1), a Eden Azar spakovao prvi het-trik. Šta se od tada dogodilo? Eden Azar je izrastao u najboljeg igrača Premijer lige, Evrope i sveta u ovom trenutku. Otkako je zavesa podignuta, a lopta se zakotrljala na svim krajevima planete belgijskoj superzvezdi niko nije ni do kolena. Da, ima tu onih sa sličnim brojem golova ili asistencija, ali niko ostavlja tako jak sveukupni utisak, niti ima takav uticaj kao Eden. Nema mane. Sedam utakmica, šest golova iz samo osam udaraca, dve asistencije, pogodak na 74 minuta i četiri laskava priznanja „Igrač utakmice”. 

Daleko od piramide suvih brojki i gole statistike, Eden Azar igra najbolji fudbal dosadašnje karijere! To, uslovno, može da bude dobra i loša stvar za Čelsi. 

Sve je počelo od dolaska Mauricija Sarija na Stamford Bridž i transformacije viđene otkako je „Sarri-ball“ implementiran u Čelsijev DNK. „Sarri-ball“ funkcioniše! Impresivno je s kolikom je lakoćom Čelsi prihvatio prelazak s fudbala iz tranzicije, igru baziranu na dobroj odbrani i kontranapadu na sistem kakav se na Bridžu ne pamti. Sari je potpuno odbacio filozofiju koja je Žozeu Murinju i Antoniju Konteu doneo po titulu u možda poslednjem naletu ere Romana Abramoviča. Nije u pitanju samo dominacija kroz posed lopte i bezbroj kratkih, brzih dodavanja. Mauricio Sari je uspeo da pronađe taj kritični balans između poseda i dobre konverzije ukazanih prilika. I, mnogo više od toga, rastrgao je igračima lance života pod strogim pravilima i pustio ih da uživaju. Da fudbal igraju s osmehom na licu. Za kratko vreme jedan Italijan učinio je da uticaj drugog Italijana – nestane.

Promena se dogodila onog trenutka kada je Mauricio Sari izmenio ulogu Edena Azara, nahranio mu ego dovoljno da procveta u najuticajnijeg igrača Evrope. Kako? Naterao ga je da nastavi sa strašnim rolama iz Rusije i tu je već napravio veliki posao.

Mada će neko verovatno ukazati i na to da Azar kod Sarija nema praktično nikakvu odgovornost u odbrani i da su mu servirani isključivo zadaci u napadu, vredi podsetiti da je donekle istu ulogu imao i kod Kontea. Kod Murinja je, na primer, morao stalno da se vraća nazad, zbog čega je kontroverzni Portugalac osećao bunt svoje prve zvezde. Ono što je Sari promenio i značajno unapredio jeste osećaj Azarovog komfora na terenu. Sada nije usamljen u navali, a čak i on sam oseća potrebu da se ponekad vrati u odbranu i pomogne saigračima. Suština – ne troši previše energiju na stvari koje mu nisu u opisu posla, već samo koliko on smatra da je potrebno. Zato su, između ostalog, precrtana prethodno ustanovljena načela i tako uspostavljena sadašnja dominacija.

Azar je i dalje najbliži šesnaestercu, a sa većom podrškom u igri sa mnogo dodavanja ima daleko bolje mogućnosti. Da utrči, napadne, promeša odbranu i onda se odluči za šut ili asistenciju. Azarviše nije čovek za sve, nego baš ono što Čelsiju treba – surovi egzekutor sa loptom u nogama. Sari se usudio da uradi ono što niko pre nije smeo – da Azara otera do granice i uticao da realizuje šanse kao rasne „devetke“. U nekim prethodnim sistemima imao je preširoka zaduženja. Jedno od njih bilo je da povezuje odbranu i napad i praktično kreira akcije sa svoje polovine. Sada za to ima Sarijevog miljenika Žoržinja i Matea Kovačića i oni taj posao rade zasad fantastično. Čak je i Ngolu Kanteu probudio napadački duh i učinio da se i omiljeni lik Francuske sve više nalazi u izvršavanju napadačkih akcija.

Sari je Azara uveo u zonu gde se najbolje oseća – blizu gola. I tu ima bezuslovnu slobodu. Zato Sari i forsira svog najboljeg igrača da postigne bar 30 golova.

Nije Azar otkrovenje sezone, jer je on godinama jedan od najboljih na svetu. Problem je bio u tome što su ga Murinjo i Konte gušili do te mere da su mu oduzimali potrebnu slobodu, kakvu je Kristijano imao u Realu, a Mesi i dalje uživa u Barseloni. Umesto da ga unapređuju, činili su da Azar gubi volju za fudbalom i na terenu izgleda kao suvi prosek. Ako je nekome bio potreban zaokret za 180 stepeni i prelazak na potpuno drugačiji sistem, onda je to Eden Azar. On treba, zaslužuje da bude deo tima čiji je nukleus dominantni, napadački fudbal. Njegova trenutna pozicija je - Mohamed Salah iz prošle sezone. 

Suvi talenat, briljantnost, inteligencija, snalažljivost... Sve to sada dolazi do pravog izražaja. To je Konte znao da koristi u onoj šampionskoj sezoni. Ne i kasnije.  Azar je više sebičan, a opet dovoljno lucidan da shvati kada treba da uključi ostatak tima. I to saigrači osećaju, zato mu i pružaju jaku podršku. Opterećuju protivničke odbrane u toj meri da Azaru ostavljaju više prostora za manevar, da trese mreže s ogromnim samopouzdanjem i pokloni gledaocima momente čiste magije. Poput onog gola protiv Liverpula u sredu. Samim tim i rezultati jesu, realno, bolji od očekivanih. 

Veliki uspon Edena Azara mogao bi da bude Čelsijev kamen spoticanja. Ne zbog individualnog rasta prve zvezde, već izostanka pravih napadačkih opcija u ostatku tima. Tu dolazimo do odgovora zašto bi Azarovo novo buđenje moglo da bude loša stvar za klub. Belgijanac sada ima bolji učinak od svih Čelsijevih napadača zajedno. To je verovatno jedini razlog što Plavci danas ne gledaju na ostatak Premijer lige s vrha. Azarov kvalitet trenutno razdvaja Čelsi od svih protivnika. Ako njemu zavrneš slavinu - Čelsi je u problemu. Ako Morata, Žiru, Vilijan, Pedro i ostali ne budu uskoro pronašli način da se aktivnije uključe u proces bušenja mreža, ovaj tim neće moći da se izbori s strašnim Mančester Sitijem, potentnim Liverpulom i ostalima... Borba za titulu ostaće san. 

Čelsi zasad ozbiljno profitira od Azarovog novog pristupa životu i fudbalu. Više ne želi da beži sa Stamford Bridža. Ko zna - možda će Sarijev uticaj biti presudan u tome da Eden potpiše novi ugovor, zaboravi na Real Madrid i uđe u klub Čelsijevih najuticajnijih asova.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar