Убијени Србин био Шарићев сарадник

Убијени Ђорђе Михаљевић, српски бизнисмен који је у пословима са украденим накитом био повезан са чешким мафијашем Радованом Крејчиром, блиско је сарађивао и са најближим ортацима нарко-боса Дарка Шарића.

Свијет 28.09.2018 | 07:20
Убијени Србин био Шарићев сарадник
Како преносе јужноафрички медији, српски привредник, како Михаљевића називају локални медији, кренуо је кући након оброка у ресторану који се налазио у подручју у којем је нападнут. Око 18 сати, на путу Ван Бурен у Бедфорвју зауставио се, када су му се приближила два мушкарца на моторима.

- Када се зауставио на семафору, двојица мушкараца који су возили моторе зауставили су се поред њега и упуцали га кроз прозор. Возио је још неких 100 метара, изашао из аутомобила и срушио се поред њега - рекао је де Јагер.

Са бензинске пумпе у непосредној близини пристигла му је помоћ, али је било касно и он је умро на лицу места.



Де Јагер није могао потврдити да постоје подземне везе са његовим убиством.

- У овом тренутку осумњичени су непознати. Ми истражујемо случај убиства и то ће нас одвести до онога што треба да знамо - додао је портпарол полиције.
 
Де Јегер је рекао да човекова породица још није обавештена, додајући да његова жена живи у иностранству.

Јужноафрички медији преносе да је Михаљевић био уцењена глава и да је било само питање времена када ће га "сустићи ова судбина". Он је последња жртва у рату источноевропске банде која је јужноафричку покрајину Хаутенг претворила у право бојно поље подземља.



Јужноафрички медији преносе да је Михаљевићев "сат почео да откуцава" када је изабрао "погрешну страну", односно када се супроставио чешком мафијашу Радовану Крејчиру.

Михаљевић је био власник низа фирми које су успешно пословале, укључујући "Сандтон голд", "Дајмонд ексчејнџ" и "Салон прајв". На њега се угледао и Крејчир, који је отворио "Монеипоинт" у срцу Михаљевићевог "трема", предграђа Бедфорвју.

- Предузећа обојице пословала су по врло сличним основама и оствариле добар профит из прихода од криминала. Фирме су им служиле као ограда јер углавном су куповали украдени накит, често узет у кућним пљачкама и слично. Понекад су жртве биле убијане - рекао је за јужноафричке медије форензичарски истражитељ Пол О'Саливен.



 И Михаљевић и Крејчир накит су куповали за мање од 20 одсто њихове праве вредности, раздвајали делове, злато топили и продавали га, а камење враћали назад у ланац трговине накитом.

Послови и са Фрицом

Осим што је Михаљевић био власник компаније за трговину златом и дијамантима у Јужноафричкој Републици и на тај начин био повезан са Шарићевим сарадником Крејчиром, он је заједно са Смиљаном Самарџићем из Котора, пословним партнером убијеног Драгана Дудића Фрица, отворио недавно заједничку фирму у Херцег Новом, пише црногорски портал "Борба".

Отац му умро након отмице

Ђорђе Михаљевић је доспео у жижу јавности пре пар година, када му је отац Петар - Мишо Михаљевић отет у Јоханезбургу, где је касније преминуо од последица мучења. Наводно је био отет због послова његовог сина Ђорђа. Михаљевић је то негирао и тврдио је да је његов отац преминуо од последица можданог удара.

Форензичар Чед Томас је, међутим, негирао његове тврдње и саопштио да је Мишо Михаљевић киднапован док се враћао кући, а током мучења чекићем су му поломљени карлица и нога.

ЦРНА СУДБИНА УБИЈЕНИХ СРБА

Милан Ђуричић Мики (47)

Саучесник у убиству Жељка Ражнатовића Аркана, убијен је у Јоханезбургу 25. априла, када се у џипу зауставио на семафору. Међутим, у следећем тренутку бели аутомобил блокирао му је пролаз и два маскирана човека изашла су и из аутоматског оружја засула кишом метака Ђуричића. Упуцан је више пута у врат и груди, а од задобијених повреда је преминуо на лицу места.

Горгије Дармановић (58)

Убијен је 5. маја у Београду, где се крио од 2014. године како би избегао хапшење у Јужноафричкој Републици, након што је дубоко зашао у криминални свет у тој земљи, али се и сукобио са режимом бившег председника ове земље Џејкоба Зуме. Он је годинама радио у Агенцији за државну безбедност у Јужноафричкој Републици.

Дарко Кулић (46)

Убијен је 20. јула у Јоханезбургу на исти начин као што је и Ђуричић ликвидиран. Његов аутомобил БМW, у којем је био са супругом и пријатељем, пресрео је "мерцедес". Све се догодило усред дана и пред сведоцима. Тада је рањена његова супруга.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

прави бизнисмен

28.09.2018 13:28

Српски бизнисмен који зиви у јузној африци и вози порсе панамера... Народ у африци нема хлеба да једе нити цесто купатило а он глумио бизнисмена. Криминалци ипак не зиве дуго.

ОДГОВОРИТЕ