Ubijeni Srbin bio Šarićev saradnik

Ubijeni Đorđe Mihaljević, srpski biznismen koji je u poslovima sa ukradenim nakitom bio povezan sa češkim mafijašem Radovanom Krejčirom, blisko je sarađivao i sa najbližim ortacima narko-bosa Darka Šarića.

Svijet 28.09.2018 | 07:20
Ubijeni Srbin bio Šarićev saradnik
Kako prenose južnoafrički mediji, srpski privrednik, kako Mihaljevića nazivaju lokalni mediji, krenuo je kući nakon obroka u restoranu koji se nalazio u području u kojem je napadnut. Oko 18 sati, na putu Van Buren u Bedforvju zaustavio se, kada su mu se približila dva muškarca na motorima.

- Kada se zaustavio na semaforu, dvojica muškaraca koji su vozili motore zaustavili su se pored njega i upucali ga kroz prozor. Vozio je još nekih 100 metara, izašao iz automobila i srušio se pored njega - rekao je de Jager.

Sa benzinske pumpe u neposrednoj blizini pristigla mu je pomoć, ali je bilo kasno i on je umro na licu mesta.



De Jager nije mogao potvrditi da postoje podzemne veze sa njegovim ubistvom.

- U ovom trenutku osumnjičeni su nepoznati. Mi istražujemo slučaj ubistva i to će nas odvesti do onoga što treba da znamo - dodao je portparol policije.
 
De Jeger je rekao da čovekova porodica još nije obaveštena, dodajući da njegova žena živi u inostranstvu.

Južnoafrički mediji prenose da je Mihaljević bio ucenjena glava i da je bilo samo pitanje vremena kada će ga "sustići ova sudbina". On je poslednja žrtva u ratu istočnoevropske bande koja je južnoafričku pokrajinu Hauteng pretvorila u pravo bojno polje podzemlja.



Južnoafrički mediji prenose da je Mihaljevićev "sat počeo da otkucava" kada je izabrao "pogrešnu stranu", odnosno kada se suprostavio češkom mafijašu Radovanu Krejčiru.

Mihaljević je bio vlasnik niza firmi koje su uspešno poslovale, uključujući "Sandton gold", "Dajmond eksčejndž" i "Salon prajv". Na njega se ugledao i Krejčir, koji je otvorio "Moneipoint" u srcu Mihaljevićevog "trema", predgrađa Bedforvju.

- Preduzeća obojice poslovala su po vrlo sličnim osnovama i ostvarile dobar profit iz prihoda od kriminala. Firme su im služile kao ograda jer uglavnom su kupovali ukradeni nakit, često uzet u kućnim pljačkama i slično. Ponekad su žrtve bile ubijane - rekao je za južnoafričke medije forenzičarski istražitelj Pol O'Saliven.



 I Mihaljević i Krejčir nakit su kupovali za manje od 20 odsto njihove prave vrednosti, razdvajali delove, zlato topili i prodavali ga, a kamenje vraćali nazad u lanac trgovine nakitom.

Poslovi i sa Fricom

Osim što je Mihaljević bio vlasnik kompanije za trgovinu zlatom i dijamantima u Južnoafričkoj Republici i na taj način bio povezan sa Šarićevim saradnikom Krejčirom, on je zajedno sa Smiljanom Samardžićem iz Kotora, poslovnim partnerom ubijenog Dragana Dudića Frica, otvorio nedavno zajedničku firmu u Herceg Novom, piše crnogorski portal "Borba".

Otac mu umro nakon otmice

Đorđe Mihaljević je dospeo u žižu javnosti pre par godina, kada mu je otac Petar - Mišo Mihaljević otet u Johanezburgu, gde je kasnije preminuo od posledica mučenja. Navodno je bio otet zbog poslova njegovog sina Đorđa. Mihaljević je to negirao i tvrdio je da je njegov otac preminuo od posledica moždanog udara.

Forenzičar Čed Tomas je, međutim, negirao njegove tvrdnje i saopštio da je Mišo Mihaljević kidnapovan dok se vraćao kući, a tokom mučenja čekićem su mu polomljeni karlica i noga.

CRNA SUDBINA UBIJENIH SRBA

Milan Đuričić Miki (47)

Saučesnik u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, ubijen je u Johanezburgu 25. aprila, kada se u džipu zaustavio na semaforu. Međutim, u sledećem trenutku beli automobil blokirao mu je prolaz i dva maskirana čoveka izašla su i iz automatskog oružja zasula kišom metaka Đuričića. Upucan je više puta u vrat i grudi, a od zadobijenih povreda je preminuo na licu mesta.

Gorgije Darmanović (58)

Ubijen je 5. maja u Beogradu, gde se krio od 2014. godine kako bi izbegao hapšenje u Južnoafričkoj Republici, nakon što je duboko zašao u kriminalni svet u toj zemlji, ali se i sukobio sa režimom bivšeg predsednika ove zemlje Džejkoba Zume. On je godinama radio u Agenciji za državnu bezbednost u Južnoafričkoj Republici.

Darko Kulić (46)

Ubijen je 20. jula u Johanezburgu na isti način kao što je i Đuričić likvidiran. Njegov automobil BMW, u kojem je bio sa suprugom i prijateljem, presreo je "mercedes". Sve se dogodilo usred dana i pred svedocima. Tada je ranjena njegova supruga.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pravi biznismen

28.09.2018 13:28

Srpski biznismen koji zivi u juznoj africi i vozi porse panamera... Narod u africi nema hleba da jede niti cesto kupatilo a on glumio biznismena. Kriminalci ipak ne zive dugo.

ODGOVORITE