ЕУРО 2024. у Њемачкој!

Домаћин Светског првенства 2006. добио организацију континенталног првенства пре Турске.  Турци опет у сузама, Немачка добила ЕУРО 2024. године! Наставља се трагедија Турака. . .

Фудбал 27.09.2018 | 16:00
ЕУРО 2024. у Њемачкој!
Немачка домаћин Европског првенства 2024. године! Европско првенство у фудбалу 2024. године одржаће се у Немачкој, одлучио је извршни комитет Европске фудбалске уније (УЕФА).

После пада Берлинског зида Немачка је организовала само Мундијал 2006. године, а домаћин Европског првенства је била последњи пут пре 30 година, тада као Западна Немачка.

Турска је била кандидат за ЕУРО 2008, 2012. и 2016. године, али је сваки пут, као и сад изгубила трку.

Шампионат Европе 2020. године одржаће се у 12 градова и 12 држава, укључујући и "Алијанц арену" у Минхену, у Немачкој, а завршница, полуфинале и финале, на лондонском Вемблију.

Европско првенство 2024. године биће одржани у Немачкој!

У конкуренцији за домаћина била је и Турска, али је УЕФА изабрала да организацију континтенталног шампионата додели Немцима, који су Европско првенство већ организовали 1988. године (победник Холандија), а двапут и Светско - 1974. и 2006. године.

Подсетимо, предстојећи ЕУРО 2022. биће игран у чак 12 држава. Управо је Немачка један од домаћина, а то су још Азербејџан, Данска, Енглеска, Мађарска, Италија, Холандија, Република Ирска, Румунија, Русија, Шкотска и Шпанија.

Претходни шампионат одржан је у Француској, а титула европског првака тренутно је у власништву Португалаца.

Олакшање и велика радост у Немачкој. Први пут од 1988. године ова земља биће домаћин Европског првенства које ће се одржати 2024. године. На састанку у Ниону већина чланова Извршног комитета УЕФА гласала је за немачку понуду, па је Турска још једном остала празних шака.

Чак и пре гласања немачка кандидатура је имала статус фаворита. Прошле недеље, УЕФА је објавила прелиминарну процену свих понуда за ЕУРО 2024. и обелоданила да је немачка у неколико категорија боља него турска. Чланови Извршног комитета имали су сличан став па је Рејнхарду Гринделу поверена организација наредног ЕП.

Према плану организатора, утакмице ће се играти на десет немачких стадиона: Берлин, Минхен, Дизелдорф, Штутгарт, Келн, Хамбург, Лајпциг, Дортмунд, Гелзенкирхен и Франкфурт. Занимљиво, Нирнберг, Хановер, Менхенгладбах и Бремен су остали празних шака.

Главни шеф организације Европског првенства биће некадашњи капитен Немачке Филип Лам.

"Као амбасадор је одрадио одличан посао и верујемо да ће бити још бољи у новој улози", потврдио јеГриндел.

С друге стране, велико разочарање у табору Турака. Пријава која је садржала Истанбул као центар и још седам дугих градова под слоганом "Делимо заједно" није била прва овакве природе. Турска је до сада чак три пута изгубила трку за Европска првенства 2008, 2012 и 2016.

Чак и њихов председник Реџеп Тајп Ердоган, који обожава фудбал, се у кључио у кампању, али џаба... Немачка је опет победила.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар