EURO 2024. u Njemačkoj!

Domaćin Svetskog prvenstva 2006. dobio organizaciju kontinentalnog prvenstva pre Turske.  Turci opet u suzama, Nemačka dobila EURO 2024. godine! Nastavlja se tragedija Turaka. . .

Fudbal 27.09.2018 | 16:00
EURO 2024. u Njemačkoj!
Nemačka domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine! Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine održaće se u Nemačkoj, odlučio je izvršni komitet Evropske fudbalske unije (UEFA).

Posle pada Berlinskog zida Nemačka je organizovala samo Mundijal 2006. godine, a domaćin Evropskog prvenstva je bila poslednji put pre 30 godina, tada kao Zapadna Nemačka.

Turska je bila kandidat za EURO 2008, 2012. i 2016. godine, ali je svaki put, kao i sad izgubila trku.

Šampionat Evrope 2020. godine održaće se u 12 gradova i 12 država, uključujući i "Alijanc arenu" u Minhenu, u Nemačkoj, a završnica, polufinale i finale, na londonskom Vembliju.

Evropsko prvenstvo 2024. godine biće održani u Nemačkoj!

U konkurenciji za domaćina bila je i Turska, ali je UEFA izabrala da organizaciju kontintentalnog šampionata dodeli Nemcima, koji su Evropsko prvenstvo već organizovali 1988. godine (pobednik Holandija), a dvaput i Svetsko - 1974. i 2006. godine.

Podsetimo, predstojeći EURO 2022. biće igran u čak 12 država. Upravo je Nemačka jedan od domaćina, a to su još Azerbejdžan, Danska, Engleska, Mađarska, Italija, Holandija, Republika Irska, Rumunija, Rusija, Škotska i Španija.

Prethodni šampionat održan je u Francuskoj, a titula evropskog prvaka trenutno je u vlasništvu Portugalaca.

Olakšanje i velika radost u Nemačkoj. Prvi put od 1988. godine ova zemlja biće domaćin Evropskog prvenstva koje će se održati 2024. godine. Na sastanku u Nionu većina članova Izvršnog komiteta UEFA glasala je za nemačku ponudu, pa je Turska još jednom ostala praznih šaka.

Čak i pre glasanja nemačka kandidatura je imala status favorita. Prošle nedelje, UEFA je objavila preliminarnu procenu svih ponuda za EURO 2024. i obelodanila da je nemačka u nekoliko kategorija bolja nego turska. Članovi Izvršnog komiteta imali su sličan stav pa je Rejnhardu Grindelu poverena organizacija narednog EP.

Prema planu organizatora, utakmice će se igrati na deset nemačkih stadiona: Berlin, Minhen, Dizeldorf, Štutgart, Keln, Hamburg, Lajpcig, Dortmund, Gelzenkirhen i Frankfurt. Zanimljivo, Nirnberg, Hanover, Menhengladbah i Bremen su ostali praznih šaka.

Glavni šef organizacije Evropskog prvenstva biće nekadašnji kapiten Nemačke Filip Lam.

"Kao ambasador je odradio odličan posao i verujemo da će biti još bolji u novoj ulozi", potvrdio jeGrindel.

S druge strane, veliko razočaranje u taboru Turaka. Prijava koja je sadržala Istanbul kao centar i još sedam dugih gradova pod sloganom "Delimo zajedno" nije bila prva ovakve prirode. Turska je do sada čak tri puta izgubila trku za Evropska prvenstva 2008, 2012 i 2016.

Čak i njihov predsednik Redžep Tajp Erdogan, koji obožava fudbal, se u ključio u kampanju, ali džaba... Nemačka je opet pobedila.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar