Нови Шевченко? Можда Левандовски? Или Милито?

Откриће сезоне је – „Пистолеро“ Пјонтек! Ко је Пољак који је обележио почетак сезоне у најјачим европским лигама?

Фудбал 29.09.2018 | 15:00
Нови Шевченко? Можда Левандовски? Или Милито?
На челу листе стрелаца у Премијер лиги је Александар Митровић, у Шпанији коло води Миланов промашај и Севиљин бинго Андре Силва, у Немачкој је на врху Пољак Дуда, а у Француској незаустављиви Тован. Али без дилеме, највеће изненађење европског фудбала на почетку сезоне је Ђеновина сензација и први стрелац Серије А – Кшиштоф Пјонтек!

Анонимни Пољак из Ђенове пробија све лимите у дебитантској сезони у Италији. Дошао је на мала врата из Краковије као тек један од потенцијалних талента са централноевропског тржишта (Пољска, Чешка, Словачка) које Ђенова и Сампдорија све више експлоатишу у последње две-три године (Шкринијар, Ковнацки, Бережински,Линети...). И прети да постане нова звезда италијанског и европског фудбала.

Колико је био анониман говори и то што му је било потребно неколико голова да би пре свега презиме почели да му изговарају правилно (ни ми у редакцији нисмо знали до данас) – Пјонтек, а не Пјатек. У преводу са пољског значи дан у недељи „петак“, али у Италији већ има нови надимак – Пистолеро! Са таквом немилосрдном прецизношчу решета мреже као да има пиштољ у ногама.

Синоћ је погодио још једном... Шести пут! На пет утакмица од почетка сезоне. Био је стрелац на свакој утакмици у првенству. Плус четири гола у Купу Италије на дебију против Лечеа. Пјонтек је једини играч из клубова „петице“ који је већ стигао до двоцифреног голгетерског учинка када се рачунају сва такмичења. Надмашио је учинак Андреја Шевченка од пре 19 година као последњег дебитанта у Серији А који је на прва четири меча дао пет голова. Изједначио је учинак легендарног Зика (Удинезе, 1983), Иштвана Нијерса(Интер, 1948) и Маура Заратеа (Лацио, 2008) који су постизали по шест голова на првих шест мечева. ИспредПјонтека је само рекордер Карл Хансен који је на првих пет утакмица за Аталанту 1949. године дао седам голова. Али већ за викенд против Фјорентине, Пјонтек може да постане први играч у историји италијанског фудбала који је био стрелац на првих шест утакмица у Серији А.

Тешко да су и највећи оптимисти у Ђенови сањали о таквој голгетерској експлозији младог Пољака којег су летос без много помпе довели из Краковије за нешто више од  4.000.000 евра. Пјонтек није неко чудо од детета, нити тинејџер како обично почињу овакве приче. Има 23 године, што су већ озбиљне године за младог играча.

Рођен је у градичу Ђержонов који је познат једино по концентарционом логору из Другог светског рата и великим страдањима локалног становништва. Због тога град и даље носи печате прошлости и има десет пута више цркава него фудбалских терена. Млади Кшиштоф је играо на оба. Прво за Ђевјонтку, па онда за Лехију из Ђержонова. Прочуло се за њега и у прволигашком фудбалу је дебитовао са 18 година у дресу Заглебја где и није имао баш неки спектакуларан учинак. Иначе, играо је у оном двомечу Заглебја против Партизана и с обзиром да се не сећамо да је била нека шанса у тих 210 минута лошег фудбала, не можемо ни да се сетимо Пјонтека. Неколико дана касније је прешао у Краковију за 700.000 евра. И ту почиње успон. Прве сезоне је био на граници стартних 11, улазио је, тренер га је мењао, али дао је 11 голова. У просеку гол на свака два меча.

Све се мења у лето 2017. када на клупу Краковије долази искусни прволигашки тренер Михаил Пробијеж који је водио гомилу клубова.

„Ретко када јавно критикујем фудбалере јавно, али са Пјонтеком једноставно не иде. То што му судија не досуди фаул не значи да може да седи на терену и маше рукама. Тако се не понаша играч који је капитен и који жели да оствари нешто у каријери. Кад већ не слуша оно што му говорим у четири ока, можда ће га ово мало пробудити. Време је да промени приступ“, говорио је Пробијеж на конференцији за медије после једног прволигашког меча.

Пјонтек је тада на голгетерском конту имао пет голова на 16 утакмица. Критике су уродиле плодом... На следећем мечу је млади нападач постигао оба гола у победи над Лехијом и кренуо у серију.

„Заиста личи на Левандовског, али бојим се да не користи довољно таленат. Плаши ме да ће упропастити себе. Квалитет има, све је у глави“, говорио је Пробијеж.

Нешто је кврцнуло. Пјонтек је експлодирао те сезоне са 21 голом на 36 утакмица и био трећи стрелац лиге у тиму који није ушао у плеј-оф.  То је морало да значи нешто...

„Пјонтек ће ускоро вредети 30.000.000 евра. Ако неки странац данас за њега не плати 5.000.0000 евра, зажалиће касније. Као са Левандовским. Тренутно могу да га купе за сићу, касније ће морати да плате вишеструко више“, причао је Краковијин тренер прошлог пролећа док је Пјонтек решетао мреже.

У лето 2010. пољски менаџер Ћезари Кухарски понудио је Ђенови свог клијента Роберта Левандовског из Леха. Италијани су трагали за наследником Дијега Милита који је годину дана раније као миљеник навијача отишао у Интер и у првој сезони бацио Европу под ноге. Али одбили су понуђеног Пољака и одлучили се за искусног Луку Тонија и младог Матију Дестра. Левандовски је 4.750.000 евра отишао у Борусију Дортмунд, даља прича је позната...

Осам година касније, газда Грифона Енрико Презиози није поновио сличну грешку. Дао је између 4.000.000 и 5.000.000 евра за Пјонтека и добио играча који ће запалити Италију. Млади нападач је из најстаријег пољског прешао у најстарији италијански клуб.

Са четири гола на дебију против Лечеа у купу, млади Пољак је скренуо пажњу. Али био је тек почетак сезоне, слаб ривал, нико није узимао баш за озбиљно његову голгетерску рапсодију. Прво коло је одложено због трагедије са мостом и Пјонтек у Серији А није дебтиовао против Милана већ против Емполија. ТренерБалардини је лансирао формацију 4-3-1-2 са Гораном Пандевом као „десетком“ и двојицом анонимних нападача: Пјонтеком и 19-годишњим Куамеом. Обојица су постигли по гол и дали сигнал да их вреди гледати ове сезоне. У следећем колу је Сасуоло напунио мрежу Грифона, али је Пољак опет дао два комада. Потом је погодио за минималну победу над Болоњом. Дао је и једини гол у поразу од Лација, да би синоћ погодио и мрежу у победи против Кјева.

Италијани су у полудели за младим Пољаком. Одмах су му закачили етикету „бомбер“. Надимак који је носила Ромина гол-машина Роберто Пруцо, а касније и Кристијан Бобо Вијери, што због голгетерских, што због заводничких квалитета. Стари лисац Презиози задовољно трља руке. Расних „деветки“ је све мање на тржишту, аПјонтекова цена расте са савким голом. Лепо је рекао онај тренер из Краковије. Вредеће 30.000.000...



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар