Novi Ševčenko? Možda Levandovski? Ili Milito?

Otkriće sezone je – „Pistolero“ Pjontek! Ko je Poljak koji je obeležio početak sezone u najjačim evropskim ligama?

Fudbal 29.09.2018 | 15:00
Novi Ševčenko? Možda Levandovski? Ili Milito?
Na čelu liste strelaca u Premijer ligi je Aleksandar Mitrović, u Španiji kolo vodi Milanov promašaj i Seviljin bingo Andre Silva, u Nemačkoj je na vrhu Poljak Duda, a u Francuskoj nezaustavljivi Tovan. Ali bez dileme, najveće iznenađenje evropskog fudbala na početku sezone je Đenovina senzacija i prvi strelac Serije A – Kšištof Pjontek!

Anonimni Poljak iz Đenove probija sve limite u debitantskoj sezoni u Italiji. Došao je na mala vrata iz Krakovije kao tek jedan od potencijalnih talenta sa centralnoevropskog tržišta (Poljska, Češka, Slovačka) koje Đenova i Sampdorija sve više eksploatišu u poslednje dve-tri godine (Škrinijar, Kovnacki, Berežinski,Lineti...). I preti da postane nova zvezda italijanskog i evropskog fudbala.

Koliko je bio anoniman govori i to što mu je bilo potrebno nekoliko golova da bi pre svega prezime počeli da mu izgovaraju pravilno (ni mi u redakciji nismo znali do danas) – Pjontek, a ne Pjatek. U prevodu sa poljskog znači dan u nedelji „petak“, ali u Italiji već ima novi nadimak – Pistolero! Sa takvom nemilosrdnom preciznošču rešeta mreže kao da ima pištolj u nogama.

Sinoć je pogodio još jednom... Šesti put! Na pet utakmica od početka sezone. Bio je strelac na svakoj utakmici u prvenstvu. Plus četiri gola u Kupu Italije na debiju protiv Lečea. Pjontek je jedini igrač iz klubova „petice“ koji je već stigao do dvocifrenog golgeterskog učinka kada se računaju sva takmičenja. Nadmašio je učinak Andreja Ševčenka od pre 19 godina kao poslednjeg debitanta u Seriji A koji je na prva četiri meča dao pet golova. Izjednačio je učinak legendarnog Zika (Udineze, 1983), Ištvana Nijersa(Inter, 1948) i Maura Zaratea (Lacio, 2008) koji su postizali po šest golova na prvih šest mečeva. IspredPjonteka je samo rekorder Karl Hansen koji je na prvih pet utakmica za Atalantu 1949. godine dao sedam golova. Ali već za vikend protiv Fjorentine, Pjontek može da postane prvi igrač u istoriji italijanskog fudbala koji je bio strelac na prvih šest utakmica u Seriji A.

Teško da su i najveći optimisti u Đenovi sanjali o takvoj golgeterskoj eksploziji mladog Poljaka kojeg su letos bez mnogo pompe doveli iz Krakovije za nešto više od  4.000.000 evra. Pjontek nije neko čudo od deteta, niti tinejdžer kako obično počinju ovakve priče. Ima 23 godine, što su već ozbiljne godine za mladog igrača.

Rođen je u gradiču Đeržonov koji je poznat jedino po koncentarcionom logoru iz Drugog svetskog rata i velikim stradanjima lokalnog stanovništva. Zbog toga grad i dalje nosi pečate prošlosti i ima deset puta više crkava nego fudbalskih terena. Mladi Kšištof je igrao na oba. Prvo za Đevjontku, pa onda za Lehiju iz Đeržonova. Pročulo se za njega i u prvoligaškom fudbalu je debitovao sa 18 godina u dresu Zaglebja gde i nije imao baš neki spektakularan učinak. Inače, igrao je u onom dvomeču Zaglebja protiv Partizana i s obzirom da se ne sećamo da je bila neka šansa u tih 210 minuta lošeg fudbala, ne možemo ni da se setimo Pjonteka. Nekoliko dana kasnije je prešao u Krakoviju za 700.000 evra. I tu počinje uspon. Prve sezone je bio na granici startnih 11, ulazio je, trener ga je menjao, ali dao je 11 golova. U proseku gol na svaka dva meča.

Sve se menja u leto 2017. kada na klupu Krakovije dolazi iskusni prvoligaški trener Mihail Probijež koji je vodio gomilu klubova.

„Retko kada javno kritikujem fudbalere javno, ali sa Pjontekom jednostavno ne ide. To što mu sudija ne dosudi faul ne znači da može da sedi na terenu i maše rukama. Tako se ne ponaša igrač koji je kapiten i koji želi da ostvari nešto u karijeri. Kad već ne sluša ono što mu govorim u četiri oka, možda će ga ovo malo probuditi. Vreme je da promeni pristup“, govorio je Probijež na konferenciji za medije posle jednog prvoligaškog meča.

Pjontek je tada na golgeterskom kontu imao pet golova na 16 utakmica. Kritike su urodile plodom... Na sledećem meču je mladi napadač postigao oba gola u pobedi nad Lehijom i krenuo u seriju.

„Zaista liči na Levandovskog, ali bojim se da ne koristi dovoljno talenat. Plaši me da će upropastiti sebe. Kvalitet ima, sve je u glavi“, govorio je Probijež.

Nešto je kvrcnulo. Pjontek je eksplodirao te sezone sa 21 golom na 36 utakmica i bio treći strelac lige u timu koji nije ušao u plej-of.  To je moralo da znači nešto...

„Pjontek će uskoro vredeti 30.000.000 evra. Ako neki stranac danas za njega ne plati 5.000.0000 evra, zažaliće kasnije. Kao sa Levandovskim. Trenutno mogu da ga kupe za siću, kasnije će morati da plate višestruko više“, pričao je Krakovijin trener prošlog proleća dok je Pjontek rešetao mreže.

U leto 2010. poljski menadžer Ćezari Kuharski ponudio je Đenovi svog klijenta Roberta Levandovskog iz Leha. Italijani su tragali za naslednikom Dijega Milita koji je godinu dana ranije kao miljenik navijača otišao u Inter i u prvoj sezoni bacio Evropu pod noge. Ali odbili su ponuđenog Poljaka i odlučili se za iskusnog Luku Tonija i mladog Matiju Destra. Levandovski je 4.750.000 evra otišao u Borusiju Dortmund, dalja priča je poznata...

Osam godina kasnije, gazda Grifona Enriko Preziozi nije ponovio sličnu grešku. Dao je između 4.000.000 i 5.000.000 evra za Pjonteka i dobio igrača koji će zapaliti Italiju. Mladi napadač je iz najstarijeg poljskog prešao u najstariji italijanski klub.

Sa četiri gola na debiju protiv Lečea u kupu, mladi Poljak je skrenuo pažnju. Ali bio je tek početak sezone, slab rival, niko nije uzimao baš za ozbiljno njegovu golgetersku rapsodiju. Prvo kolo je odloženo zbog tragedije sa mostom i Pjontek u Seriji A nije debtiovao protiv Milana već protiv Empolija. TrenerBalardini je lansirao formaciju 4-3-1-2 sa Goranom Pandevom kao „desetkom“ i dvojicom anonimnih napadača: Pjontekom i 19-godišnjim Kuameom. Obojica su postigli po gol i dali signal da ih vredi gledati ove sezone. U sledećem kolu je Sasuolo napunio mrežu Grifona, ali je Poljak opet dao dva komada. Potom je pogodio za minimalnu pobedu nad Bolonjom. Dao je i jedini gol u porazu od Lacija, da bi sinoć pogodio i mrežu u pobedi protiv Kjeva.

Italijani su u poludeli za mladim Poljakom. Odmah su mu zakačili etiketu „bomber“. Nadimak koji je nosila Romina gol-mašina Roberto Pruco, a kasnije i Kristijan Bobo Vijeri, što zbog golgeterskih, što zbog zavodničkih kvaliteta. Stari lisac Preziozi zadovoljno trlja ruke. Rasnih „devetki“ je sve manje na tržištu, aPjontekova cena raste sa savkim golom. Lepo je rekao onaj trener iz Krakovije. Vredeće 30.000.000...



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar