Становници Париза бијесни

Туристи у приземном стану за изнајмљивање у оквиру међународне мреже "Аирбнб" безбрижно уживају у радостима Париза, а Франк Бриан који живи спрат изнад, каже да је то "ноц́на мора".

Путовања 27.09.2018 | 12:09
Становници Париза бијесни
Већ четири године, каже он, непрекидна је галама током ноц́них забава, тумарање пијаних по згради, бука новопридошлих група у недоба, понекад и од по 15 људи.

"Желим да се одселим", каже Бриан. "Али, рекао сам себи да нећу јер иако сам угрожен, не треба ја да попустим".

Париз, већ дуго једно од водец́их светских туристичких одредишта, и даље је захвалан за милијарде евра које доносе туристи, и за 300.000 радних места која се тиме одржавају. Међутим, Парижани и званичници главног града Француске имају крупне примедбе због толиког броја посетилаца који нису, као раније, "сатерани" у хотеле, вец́ су врата уз врата с грађанима, у становима изнајмљеним преко интернета.

Отпор "наметљивом туризму" на свачијем кућном прагу у Паризу, још није достигао размере које има у другим градовима којима такође теку реке посетилаца. У Венецији и Барселони је одржан низ протеста. Међутим, забринутост у главним европским туристичким одредиштима је иста: масовни туризам и његове онлајн платформе празне центар града од становника, растерујући их вишим ценама, вец́им издацима и великим неугодностима.

Жак Буто, председник локалне управе централног париског Другог арондисмана, међу онима је који дижу узбуну. Арондисман који он надгледа, укључујуц́и и Музеј уметности "Помпиду", доживео је нагло опадање броја становника, јер је "Аирбнб" на препад заузео Париз, с више станова за изнајмљивање него у било којем граду широм света.

"Становништво се у потпуности мења - уместо оних који су овде били годинама, до оних који овуда само пролазе", каже Буто. Други арондисман је у последње четири године изгубио 3.000 становника, што је више од 10 одсто укупног броја, а одселиле су читаве породице, каже он. Пошто је мање деце, школе су укинуле три разреда.

"Не желим да будем председник општине-музеја, то јест лепих фасада, где људи прођу и оду", каже Буто. "Важно је да градски центри остану аутентични и живи. Заправо, то је оно због чега туристи и долазе".

"Аирбнб" је 2012. године нудио закуп 4.000 станова у Паризу. То је порасло на више од 40.000 2015. године, када је извршни директор компаније "Аирбнб" Брајан Чески дочекан у Скупштини града. Три године касније, "Аирбнб" нуди 65.000 станова само у Паризу. Али односи са Скупштином града су се загорчили.

Заменик градоначелника Париза, Иан Броса, одговоран за становање, каже да је за пет година главни град изгубио 20.000 станова "у којима су живели становници Париза, а сада су ту туристи. То више нису станови, то су прикривени хотели".

"Аирбнб је скренуо од свог првобитног модела", каже он. "Ми смо од подељене економије дошли до економије грабљиваца, с професионалцима који су масовно куповали станове, понекад зграде, да би их претворили у машине за производњу новца. Дакле, наша улога је да вратимо неки ред".

Париз, да би некако регулисао раст "Аирбнб"-а и сличних платформи, од децембра тражи од власника који нуде станове за изнајмљивање да се региструју. Парижанима је дозвољено да туристима изнајмљују само некретнине у којима стварно живе, и да их изнајмљују највише 120 дана годишње. Свака друга некретнина коју имају у Паризу, уопште се не може изнајмити туристима.

Али, чак и уз инспекторе који иду од врата до врата и кажњавају највеће прекршиоце, пропис је и даље без ефекта. Заменик градоначелника, Броса се сада залаже за општу забрану туристичког смештаја у центру Паризу, тврдец́и да су власници станова и куц́а у Првом, Другом, Трец́ем и Четвртом арондисману "највише погођени феноменом Аирбнб". Тим власницима, каже он, требало би дозволити да изнајме собу вишка, ако је имају, али не и цео стан.

"Аирбнб Француска" је у саопштењу оценио да је предлог заменика градоначелника Париза "без додира са јавним мњењем, без икакве везе с правном стварношћу". Та фирма кажђе да изнајмљивање некретнина преко "Аирбнб" помаже Парижанцима да "повец́ају своје приходе и плате трошкове живота повец́ане на местима где живе, где вец́ деценијама стамбени капацитет не успева да задовољи потражњу".

Више притиска на "Аирбнб" и сличне сајтове на интернету долази с новим законом о становању који ц́е ускоро добити завршни благослов Парламента Француске. тај закон ће увести велике новчане казне за сајтове који нуде некретнине мимо француских прописа.

Заменик градоначелника Париза Броса очекује да ц́е тај закон бити прекретница и каже да "џентрификација Париза није почела са Аирбнб, али Аирбнб ју је убрзао". Ако се то не спречи, рекао је он, "Паризу прети опасност да постане град без становника, у којем живе само туристи и страни инвеститори".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар