Како тијело реагује на хладно вријеме?

Наше тело је програмирано за комуникацију са нама, али се дешава да су знакови које нам шаље суптилни и не схватимо их правовремено. Неки симптоми којима тело поручује да нешто није у реду могу се учинити као уобичајене појаве, а заправо су знак нечег озбиљнијег.

Здравље 27.09.2018 | 11:57
Како тијело реагује на хладно вријеме?
Ево како нас тело обавештава о променама:

Надутост

Много људи редовно пати од надутости. Непријатан осећај да ће вам "пући стомак" долази кад је желудац пун хране, пића или гасова. Тиме тело покушава да каже да нешто није у реду са пробавом или да имамо неку алергију на храну које можда нисмо свесни.

Други уобичајени узроци надутости могу бити хормонални поремећаји, гљивице, зачепљеност, стрес или превелика конзумација шећера.

Понекад ово само значи да много једете и морате да прилагодите исхрану, али је некад и знак да треба да се јавите лекару.

Упаљена кожа и акне

Узроци упала коже разликују се од особе до особе, али најчешће су повезани с хормоналним поремећајима. Код мушкараца је то најчешће знак прекомерног лучења тестостерона, док код жена ово, заједно с појачаним растом длака на лицу, може упућивати на проблеме с полицистичним јајницима.

Бели слој на језику

Танак бели слој на језику може указивати на пробавне проблеме, мањак гвожђа или витамина Б, али је и један од симптома дијабетеса.

Пруге на ноктима

Нокти би требало да имају глатку и сјајну површину, а ако приметите да имате вертикалне пруге, то може да буде један од знакова слабокрвности или чак артритиса, па за сваки случај се обратите доктору.

Ранице или чиреви у устима

Чиреви у устима могу да значе ослабљен имунитет и нису заразни. С друге стране ранице могу упућивати на херпес који је заразан. У оба случаја ово је реакција нашег тела на слабљење имунитета и најчешће се јављају са хладнијим временом.

Жутило на беоњачама или кожи

Појава жутила на кожи може да буде од недостатка витамина, али жуте беоњаче су знак проблема с јетром и јавите се одмах лекару.

Трзање ока

Ако вам се догађа трзање очију, то је знак да имате проблема са нервним системом, али немојте паничити. Може да се ради о проблему од дехидрације или вам недостаје магнезијум.

Будући да је магнезијум битан за функционисање нервних сигнала, његов недостатак би могао да изазове неугодно трзање очију.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар