Мање од 20 одсто жена користи поуздану контрацепцију

Светски дан контрацепције обележава се данас, а Србија је једна од првих земаља које су у потпуности ускладиле приоритете у области сексуалног и репродуктивног здравља са међународним стандардима, саопштила је канцеларија Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) у Србији.

Здравље 27.09.2018 | 11:53
Мање од 20 одсто жена користи поуздану контрацепцију
Министарство здравља и УНФПА у Србији представили су Национални програм очувања и унапређења сексуалног и репродуктивног здравља грађана Србије.

Усвајањем овог Националног програма, Србија је постала једна од првих земаља које су свој прогам у потпуности ускладиле са Глобалном стратегијом за здравље жена, деце и адолесцената (2016-2030) и Акционим планом СЗО за сексуално и репродуктивно здравље: Ка остварењу Агенде 2030 за одрживи развој у Европи - да нико не буде изостављен.

Мање од петине жена у Србији користи поуздане методе контрацепције, док су млади оптерећени предрасудама и не знају довољно о начинима да заштите своје здравље.

"Са овим сетом мера, желимо да подигнемо свест шире јавности о потреби очувања репродуктивног здравља, као и да смањимо број непланираних трудноћа које се завршавају небезбедним абортусом и преваленцу полно преносивих инфекција. Програмом такође тежимо да допринесемо превенцији насиља у нашем друштву и бољој заштити жена које трпе насиље”, изјавила је др Весна Књегињић, помоћница министра у Министарству здравља.

Учесници скупа сложили су се да је универзални приступ услугама сексуалног и репродуктивног здравља, укључујући планирању породице, стратешка инвестиција у наредне генерације.

Тиме се креира окружење у коме жене и парови могу да доносе информисане одлуке које се тичу њиховог репродуктивног здравља, као и да слободно одлучују да ли, када и колико деце желе да имају.

"Усвајање Националног програма очувања и унапредјења сексуалног и репродуктивног здравља грађана Републике Србије долази у кључном моменту. Сигурна сам да ће политике које реафирмишу сексуално и репродуктивно здравље и репродуктивна права као основно људско право, помоћи Србији у остварењу Циљева одрживог развоја, али и на путу Србије ка ЕУ", казала је др Тамар Комасуридзе, УНФПА регионална саветница за питања сексуалног и репродуктивног здравља.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар