Црнадак на 73. засједању УН-а

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак учествује на 73. засједању Генералне скупштине Уједињених нација, која се одржава у Њујорку.

Свијет 26.09.2018 | 10:48
Црнадак на 73. засједању УН-а
Првог дана боравка у Њујорку, министар Црнадак се на маргинама засједања ГС УН састао са генералним секретаром Организације за европску сигурност и сарадњу (ОСЦЕ) Тхомасом Гремингером. Министар Црнадак је истакао посвећеност Босне и Херцеговине пуном поштовању темељних докумената и принципа ОСЦЕ-а и додао да је Босна и Херцеговина опредијељена да унаприједи сарадњу и активности унутар ОСЦЕ-а.



Разговарано је о раду и активностима недавно успостављеног ОСЦЕ-ове Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) која је отворила Изборну проматрачку мисију за опште изборе у Босни и Херцеговини заказане за 7. октобар ове године са циљем да се утврди да ли су избори проведени у сагласности с обавезама ОСЦЕ-а и другим међународним обавезама и стандардима за демократске изборе, као и националним законодавством.

У наставку активности, министар Црнадак се састао са извршном директорицом Комитета за борбу против тероризма (ЦТЕД) Мицхеле Цонинсx. На састанку су размијењени ставови и мишљења о тренутним терористичким пријетњама и изазовима, превентивним мјерама, те раду Комитета и УН-а у цјелини у адресирању ових питања.

Министар Црнадак је саговорницу информисао о ситуацији у Босни и Херцеговини када је у питању сузбијање тероризма нагласивши да је усвојена и већ се проводи Стратегија за превенцију и борбу против тероризма за период 2015-2020. година, те и да су све надлежне институције и агенције у БиХ темељем ове Стратегије израдиле властите акционе планове и активно раде на имплементацији.

Министар Црнадак је први дан учешћа у засједању ГС УН у Њујорку окончао учешћем у програму посвећеном кампањи за борбу против свих облика антисемитизма, који је инициран од стране сталних мисија Израела, Канаде, САД и ЕУ.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ХАре

26.09.2018 08:59

Гдје нам је Лакташки вепар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2018 18:50

Вук самотњак без позива лута КО крме.