Crnadak na 73. zasjedanju UN-a

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 73. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u Njujorku.

Svijet 26.09.2018 | 10:48
Crnadak na 73. zasjedanju UN-a
Prvog dana boravka u Njujorku, ministar Crnadak se na marginama zasjedanja GS UN sastao sa generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Thomasom Gremingerom. Ministar Crnadak je istakao posvećenost Bosne i Hercegovine punom poštovanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a i dodao da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da unaprijedi saradnju i aktivnosti unutar OSCE-a.Razgovarano je o radu i aktivnostima nedavno uspostavljenog OSCE-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je otvorila Izbornu promatračku misiju za opšte izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 7. oktobar ove godine sa ciljem da se utvrdi da li su izbori provedeni u saglasnosti s obavezama OSCE-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonodavstvom.

U nastavku aktivnosti, ministar Crnadak se sastao sa izvršnom direktoricom Komiteta za borbu protiv terorizma (CTED) Michele Coninsx. Na sastanku su razmijenjeni stavovi i mišljenja o trenutnim terorističkim prijetnjama i izazovima, preventivnim mjerama, te radu Komiteta i UN-a u cjelini u adresiranju ovih pitanja.

Ministar Crnadak je sagovornicu informisao o situaciji u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju suzbijanje terorizma naglasivši da je usvojena i već se provodi Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015-2020. godina, te i da su sve nadležne institucije i agencije u BiH temeljem ove Strategije izradile vlastite akcione planove i aktivno rade na implementaciji.

Ministar Crnadak je prvi dan učešća u zasjedanju GS UN u Njujorku okončao učešćem u programu posvećenom kampanji za borbu protiv svih oblika antisemitizma, koji je iniciran od strane stalnih misija Izraela, Kanade, SAD i EU.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

HAre

26.09.2018 10:59

Gdje nam je Laktaški vepar

ODGOVORITE
Name

Re

26.09.2018 20:50

Vuk samotnjak bez poziva luta KO krme.