Бирачки одбори најслабија карика

Крађе на изборима у БиХ нису изоловани инциденти и ко год од политичких субјеката има прилику, учествује у њима. Међутим, и поред неколико начина, озбиљнија крађа гласова немогућа је без учешћа и консензуса унутар бирачких одбора, односно договора политичких партија.

Босна и Херцеговина 26.09.2018 | 10:16
Бирачки одбори најслабија карика
Најчешћи начин "крађе", којим се директно не оштећују политичке партије, већ искључиво форсирају појединци са листа, је да након бројања листића сваки члан одбора добије листић своје странке и уписује гласове за поједине страначке кандидате за које ради или од којих је узео новац. Практично нису оштећене странке, већ се ради о унутарстраначким борбама у којима појединци често буду оштећени.

Један од начина који се користи врло ријетко је и да се након договора унутар бирачког одбора, без обзира на резултате, у извјештај упише оно што је договорено и бројке које су или плаћене или одговарају свима. Ово је поприлично ризично и, уколико се и деси, обично је на неком "малом" мјесту од неколико стотина бирача. Још ризичнији начин крађе је и лажни извјештај комплетне општинске изборне комисије, што је у великим центрима, односно градовима, готово немогуће. За овакву крађу, како истичу поједини стручњаци, неопходна је и подршка некога у Централној изборној комисији БиХ (ЦИК) као врховној институцији за изборе у БиХ.

"Искључиво бирачки одбори могу манипулисати, рецимо, списковима или гласовима оних који нису излазили на изборе. Док сам био члан Централне изборне комисије БиХ, имали смо у Зворнику ситуацију и само прегледом, без вјештачења, утврдили смо да је неколико хиљада потписа фалсификовано, односно неко је само ишарао мјесто потписа, и тамо смо поништили изборе", рекао је Вехид Шехић, бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ, додајући да потпис на личној карти и на гласачком мјесту мора бити исти, али да то нико не провјерава.

Поред злоупотреба унутар бирачких одбора, честа појава на изборима у БиХ је и тзв. бугарски воз, а крађа на овај начин подразумијева да је првобитно неопходно украсти један празан гласачки листић или неколико њих. Тај листић се попуњава за одређеног кандидата и даје се гласачу који излази на гласање, убацује тај листић у гласачку кутију, а изнесе празан и тако укруг док год има оних који желе на тај начин да гласају. Уз то, врло честе појаве су и куповина појединачних гласова, гдје се паре дају ономе ко донесе доказ да је за некога гласао, снимак мобилним телефоном и слично, мада је тога све мање, али је зато све више групних куповина гласова, и то на начин да странке, кандидати или појединци од неког на терену, углавном на сеоским подручјима, купе 100 или 200 гласова.

"Људи зову, кажу нуде нам 100 КМ за гласање. Све је до људи и свему се може стати у крај. Присталица сам ригорозних казни за то и кад ви неког члана бирачког одбора казните са пет или десет хиљада КМ, осталима неће пасти на памет да то раде. Сада су казне смијешне, тек 200 или 300 КМ", рекао је Шехић.

Јавност у БиХ посљедњих дана свједочи и малверзацијама са гласањем путем поште, које су, како наглашавају стручњаци, свеприсутне и врло једноставне, а циљ је доћи до личних података што више грађана БиХ који у БиХ не гласају, што је врло лако утврдити. У суштини, њима се украде идентитет и пријаве се за гласање поштом из иностранства. На пријављену адресу у иностранству им се пошаље гласачки листић, који неко у њихово име попуни и врати Централној изборној комисији.

На изборима 2014. године на поједине адресе пријављене су десетине грађана, а и поред уочених неправилности и информација које су отишле у Тужилаштво БиХ, нико није санкционисан.

Начини крађе

* Након бројања листића сваки члан одбора добије листић своје странке и уписује гласове за поједине страначке кандидате за које ради или од којих је узео новац.

* Након договора унутар бирачког одбора, без обзира на резултате, у извјештај се упише оно што је договорено и бројке које су или плаћене или одговарају свима.

* Лажни извјештај комплетне општинске изборне комисије.

* "Бугарски воз" значи да неко мора украсти један празан гласачки листић који се попуњава за одређеног кандидата и даје гласачу који излази на гласање и убацује тај листић у гласачку кутију, а износи празан.

* Куповина појединачних гласова, гдје се паре дају ономе ко донесе доказ да је за некога гласао, снимак мобилним телефоном и слично.

Поднесена кривична пријава против ЦИК-а

Амер Бекан, предсједник Прве странке, поднио је кривичну пријаву против Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ због недозвољеног кориштења личних података, ускраћивања бирачког права, повреде слободе опредјељења бирача, уништења изборних исправа и удружења ради чињења кривичних дјела.

Пријава је поднесена Тужилаштву БиХ, а у њеном образложењу, између осталог, наведено је да су према званичним подацима ЦИК-а у централни бирачки списак уписана 3.352.993 бирача, а према подацима Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података, укупан број грађана који посједују личну карту је 3.101.473.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ХЕ ХЕ ХЕ

26.09.2018 08:36

Ту је лова хе хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онлине

26.09.2018 12:47

Зато би требали да сви одбори буду снимани онлине и видео и аудио.

Name

Кхал Дрого

26.09.2018 08:36

Како и стоји у тексту, да би се спровела крађа потребно је поткупити читав бирачки одбор за неко бирачко мјесто (или да имају заједнички интерес да лажирају резултате, и та опција је могућа), но кривица је опет странака јер оне бирају посматраче на бирачким мјестима. У Српској имамо нелогично поећање броја бирача са локалних избора 2016 када смо имали 1.170.000 а сада 1.262.000 тј (на овај број са локалних избора треба додати и око 40.000 бирача из Брчког који гласају за изборну јединицу у Српској) повећање од око 50.000 бирача. Нема логике и то су бирачи у одсуству (извјесно потенцијачни бирачи странака које имају централе у ефбиху, како би из Српске добили тај један мандат у ПС БиХ што им је и стратешки циљ), и око овог проблема се ваља позабавити у наредним годинама. Такође странке имају посматраче, медијаторе, али и могу за свако изборно мјесто анализирати резултате (да се не лажемо у својој МЗ знамо какво је расположење) и врло брзо ће се примијетити нелогичности и да ли је било крађе. Тако да крађе и ако буде у самој Српској то је мање од 0,1%, неће утицати на распоред снага, проблем су гласови у одсуству, и ту ће бити инжењеринга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

26.09.2018 08:49

Поштено брате. Немам ријечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Извините, али...

30.09.2018 08:44

Термин ланац или карике из ланца, могу да се користе тамо где несто има везу, са нецим, рецимо са зивотом,правдом,истином,добротом,бољитком и тако даље. Избори! Е, то, то нема никакве везе ни са цим,бар на Балкану. Према томе,молим, ово са насловом преиспитати. Да се разумемо, не зелим да критикујем ницији рад,напротив.

ОДГОВОРИТЕ