БиХ остаје на европском путу

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак борави у Њујорку гдје учествује на генералној дебати 73. засједања Генералне скупштине Уједињених нација, као и другим састанцима на високом нивоу и регионалним састанцима који се одржавају на маргинама засједања.  

Република Српска 25.09.2018 | 18:06
БиХ остаје на европском путу
Првог дана боравка у Њујорку, прије отварања генералне дебате, Црнадак је учествовао на састанку министара спољних послова Западног Балкана (WБ6) и комесара за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, који одржан уорганизацији Вијећа за регионалну сарадњу (РЦЦ).

Током обраћања Црнадак је присутне подсјетио на скоро одржавање општих избора у БиХ, те нагласио да је за БиХ у овом тренутку најважније да исти избори протекну у миру, фер и демократској атмосфери.

Нагласио је да БиХ остаје посвећена европском путу и пуноправном чланству у ЕУ, за шта постоји широк консензус.



Црнадак је казао на значај честих сусрета у формату WБ6 који доприносе конструктивним напорима за убрзање европског пута регије.

Истакао је да Босна и Херцеговина остаје предана даљњем развоју регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса и шесторке Западног Балкана и наставља с активностима у циљу побољшања политичког дијалога, потицања регионалне сарадње и добросусједских односа.

Казао је да је важно наставити залагање на јачању владавине права на свим нивоима, на реформама на подручју правде и побољшању стања људских права и константно бити посвећен борби против корупције иорганизираног криминала.

У вези европског пута, Црнадак је нагласио да је Босна и Херцеговина у процесу финализирања одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије, те је додао да ће овај задатак ускоро бити завршен и да ће тиме бити омогућено Европској комисији да припреми свој Авис на пријаву БиХ за чланство.

Црнадак је изразио наду да би након тогоа сљедеће године државе чланице могле донијети одлуку о додјели статуса земље кандидата за БиХ.

На крају излагања, Црнадак је дао пуну подршку дијалогу Београда и Приштине, истичући да ниједно рјешење не треба унапријед одбацити и да је кључним актерима потребно оставити простор за постизање свеобухватног споразума.

У наставку програма првог дана посјете, министар Црнадак је присуствовао отварањугенералне дебате 73. засједања Генералне скупштине Уједињених нација и говору предсједника САД Доналда Трампа, саопштено је из Канцеларије за односе с јавношћу МИП БиХ.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Гузоваца доо

25.09.2018 16:23

Путуј путуј Селма и не окреци се кроз прозор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГ

25.09.2018 16:51

БиХ остаје на Европској калдрми,којем црном путу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњо

25.09.2018 21:23

еwо како се ми Босњаци не љутимо сто СРБИН преставља насу дрзаву Босну И Херцеговину? Треба радит квалитетно није вазно ко је ко људи моји. Јбо вас свађање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре босњо

25.09.2018 22:57

Браво за коментар! Потпуно се слазем.